Three Iranian Projects shortlisted for Aga Khan Award for Architecture 2022

سه پروژه از ایران در میان نامزدهای دریافت جایزه معماری آقاخان در سال ۲۰۲۲

۱۲ خرداد ۱۴۰۱: سه پروژه از ایران به جمع ۲۰ فینالیست‌ جایزه معماری آقاخان در سال ۲۰۲۲ که از میان ۴۶۳ پروژه انتخاب شده‌اند و در میان آنها، پروژه‌هایی از ۱۵ کشور بحرین، بنگلادش، دماغه سبز، هند، اندونزی، لبنان، کویت، مراکش، نیجر، فلسطین، سنگال، سریلانکا، تونس، ترکیه و امارات متحده عربی دیده می‌شود، راه یافتند:

ـ خانه آبان در اصفهان / محمد عرب، مینا معین‌الدینی

خانه آبان در اصفهان / محمد عرب، مینا معین‌الدینی
© akdn.org | Photo: Deed Studio

ـ موزه هنرهای معاصر و مرکز فرهنگی آرگو در تهران / احمدرضا شریکر

موزه هنرهای معاصر و مرکز فرهنگی آرگو در تهران / احمدرضا شریکر
© akdn.org | Photo: Deed Studio

ـ مدرسه ابتدایی جدگال در روستای سیدبار چابهار / آرش علی‌آبادی

مدرسه ابتدایی جدگال در روستای سیدبار چابهار / آرش علی‌آبادی
© akdn.org | Photo: Deed Studio

جایزه معماری آقاخان در سال ۱۹۷۷، با هدف شناسایی و ترویج پروژه‌هایی که در پاسخ‌گویی به نیازها و آرمان‌های جوامع مسلمان موفق بوده‌اند، بنیان نهاده شد. اولویت انتخاب در این جایزه با پروژه‌هایی است که نه تنها نیازهای فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی مردم را تأمین کرده‌اند، بلکه به انتظارات فرهنگی و معنوی آنها نیز پاسخ مناسبی داده‌اند. طرح‌های ساختمانی که با روش‌های ابداعانه از منابع محلی و فناوری مناسب بهره جسته و نیز پروژه‌هایی که احتمالاً الهام‌بخش تلاش‌های مشابه در جاهای دیگر بوده‌اند، در انتخاب نهایی مورد توجه ویژه قرار می‌گیرند.

جایزه معماری آقاخان برای یک تقویم زمانی سه‌ساله برنامه‌ریزی و به وسیله یک کمیته راهبری به ریاست آقاخان اداره می‌شود. این جایزه ۵۰۰ هزار دلاری، به لحاظ مبلغ بالای جایزه و نیز سخت‌گیری و دقت عمل زیاد در روند گزینش شرکت‌کنندگان و برندگان نهایی، یکی از مهم‌ترین جوایز معماری جهان به شمار می‌رود.

از چهره‌های سرشناس هیئت نه‌نفره داوران این دوره جایزه معماری آقاخان (۲۰۲۰-۲۰۲۲) که پانزدهمین دوره برگزاری آن است، می‌توان به فرانسیس کره (Francis Kéré)، برنده جایزه معماری پریتزکر در سال ۲۰۲۲، و نادر تهرانی، معمار ایرانی مقیم آمریکا اشاره کرد.

در دوره گذشته جایزه معماری آقاخان در سال ۲۰۱۹، پروژه احیای خیابان انقلاب تهران در میان نامزدهای دریافت جایزه حضور داشت. از پروژه‌های ایرانی که در سال‌های اخیر موفق به کسب این جایزه شده‌‌اند، می‌توان به پل طبیعت در سال ۲۰۱۶، و پروژه مرمت و بازسازی بازار تبریز در سال ۲۰۱۳ اشاره کرد.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *