project-0129_00

BA2 House / Tamouz Architecture & Construction Group

خانه BA٢
معمار: گروه معماری و ساخت تموز (هومن تهمتن‌زاده، مرجان بنائی، حسین صلواتی خوشقلب)
موقعیت: بندر ماهشهر، خوزستان، ایران
تاریخ: 1394
مساحت: 550 مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: خانواده رئیس قنواتی
همکاران طراحی: محمدرضا محتشمی‌کیا، ایما میرزاعلیخانی، رزا مومنی، بهناز بهبهانی
همکاران اجرا: مهدی براتی، امین تهمتن‌زاده
ارائه: ایمان زنگوئی‌نیا
عکس: گروه طراحی سبک (محمد هژبری، علی آشتیانی)

project-0129_01project-0129_02project-0129_03project-0129_04

زمین پروژه در شهرک آتلانتیک بندر ماهشهر، در ناحیه‌ صنعتی، به مساحت 730 مترمربع قرار دارد. این شهرک در گذشته دارای بافت مسکونی ویلایی مشابه بوده که با مرور زمان، در حال تغییر است. خواسته کارفرما، خانه‌ای در دو طبقه بود که در طبقه‌ همکف، فضاهای عمومی در ارتباط مستقیم با محوطه و در طبقه بالا، فضاهای خصوصی قرار گیرند: فضای پذیرایی مناسب، 6 اتاق خواب و برای هر 2 اتاق، یک هشتی مشترک جهت دسترسی به سرویس و اتاق لباس، فضای خدماتی مبسوط، نشیمن، تراس و باقی ملزومات، در ساختمانی به مساحت حدود 550 مترمربع.

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

گروه طراحی با جانمایی بنا در مرکز سایت، فضای سبز را به دو محدوده‌ شمالی و جنوبی تقسیم کرد که امکان دسترسی به محوطه را برای فضاهای خانه در هر دو جبهه فراهم می‌سازد. همچنین ساختمان از سمت شرق و غرب، از لبه زمین فاصله گرفت تا امکان نورگیری و چرخش حول بنا میسر شود.

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group

ایده طراحی بر اساس استفاده از شبکه‌ متعامد با فواصل متنوع، برای پاسخ‌گویی به نیازهای کارفرما و خلق فضای معماری شکل گرفت. سادگی و خوانایی پروژه ـ در بافتی که در حال تغییر است ـ برای احترام به این بافت آرام شهری، از اهداف تیم طراحی بوده ‌است. از طرف دیگر، بودجه محدود کارفرما، گروه طراحی را به سمتی سوق داد که با حداقل هزینه، پروژه را محقق کند. بنابراین خلق یک فضای معماری متفاوت بر اساس ساختاری ساده، در دستور کار قرار گرفت.

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

در ابتدا، با توجه به اقلیم گرم و مرطوب و شدت بالای نور در ماهشهر، تصمیم بر آن شد که نور طبقه‌ اول به صورت غیرمستقیم از پنجره‌های واقع در تراس‌ها تامین و در همکف، با پوشش گیاهی تعدیل شود. اما نهایتاً بر اساس خواست موکد کارفرما، بر روی نماهای اصلی در طبقه‌ اول نیز بازشوهایی اضافه شد که به جهت تنظیم شرایط محیطی، به وسیله سایه‌بان‌هایی کنترل شدند.

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

نمای ساختمان از سیمان تگرگی و پوشش رنگ مناسب فضای باز و ازاره‌های پیوسته بتنی شکل گرفته که سایه‌بان‌های طبقه اول و لوور عمودی تراس‌های شرقی و غربی به آن‌ها اضافه شده‌اند. این لوورها که امکان باز و بسته شدن را به ساکنین می‌دهند، علاوه بر سایه‌اندازی، حریم آن‌ها را نیز تامین می‌کنند. کلیه جداره‌های خارجی و بام پروژه نیز به صورت دوجداره و با 10 سانتی‌متر عایق حرارتی اجرا شده‌اند.

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

در این پروژه سعی شد که ارتباط بین فضاهای بسته و نیمه‌باز در همکف با محوطه و در طبقه اول با تراس‌ها حفظ شود، به نحوی که در طبقه‌ اول، کلیه خواب‌ها به صورت مستقل، با یک تراس در ارتباط مستقیم هستند. علاوه بر این، تمامی فضاهای اصلی و فرعی (سرویس‌ها، انباری، رختشویخانه و …) دارای نور و تهویه طبیعی هستند.

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

سازه ساختمان به جهت کم‌کردن هزینه، از بتن مسلح با سقف تیرچه بلوک است. ابعاد ستون‌ها به نحوی طراحی شد که تماماً به وسیله دیوارها محاط شده و هیچ ستونی در فضای داخل مشاهده نشود. به دلیل حفظ پیوستگیِ نما و پرهیز از پیچیدگی سازه‌ای، در تراس‌های شرقی و غربی، بازشوهای سقف با حفظ تیر و ستون‌های اصلی ایجاد شد.

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

Courtesy of Tamouz Architecture & Construction Group | Photo: Sabk Design Group

امکان تهویه‌ طبیعی کلیه‌ فضاهای اصلی در فصل‌های مناسب سال وجود دارد. در فصل‌های گرم، به دلیل بالابودن دما و رطوبت هوا، استفاده از سیستم‌های مکانیکی برای تهویه مطبوع اجتناب‌ناپذیر است، لذا با استفاده از آن، به این امر پاسخ داده شد.

project-0129_01project-0129_02project-0129_03project-0129_04project-0129_05project-0129_06project-0129_07project-0129_08project-0129_09project-0129_10project-0129_11project-0129_12project-0129_13project-0129_14project-0129_15project-0129_16project-0129_17project-0129_18project-0129_19project-0129_20project-0129_21project-0129_22project-0129_23project-0129_24project-0129_25project-0129_26project-0129_27project-0129_28project-0129_29project-0129_30project-0129_31project-0129_32

BA2 House
Architect: Tamouz Architecture & Construction Group (Hooman Tahamtanzadeh, Marjan Banaei, Hossein Salavati Khoshghalb)
Location: Bandar-e Mahshahr, Khuzestan, Iran
Date: 2015
Area: 550 sqm
Status: Completed
Client: Raeis Ghanavati Family
Design Team: Mohammadreza Mohtashamikia, Ima Mirza Alikhani, Roza Momeni, Behnaz Behbahani
Construction Team:
Mehdi Barati, Amin Tahamtanzadeh
Presentation: Iman Zanguei-nia
Photo: Sabk Design Group (Mohammad Hozhabri, Ali Ashtiani)

This project as a family house, is located in a peaceful, predominantly residential part of an industrial region in Bandar-e Mahshahr. Its 730 sqm total site area is located on Atlantic town which has had such residential context before, but it has changed during years. The client asked for a two level house, which its public areas are placed on the ground floor, interacting with open spaces, and the private areas being set at the upper floor. Its 550 sqm total floor area is distributed to appropriate living room, two bedrooms, kitchen and dining room on ground floor, and four bedrooms with service spaces on the first floor. They also wish each two bedroom connect together by using the same toilet, bathroom and walking closet.

The concept of the project was formed by the orthogonal scheme with various distances, pursuing both the client’s needs, and creating the architectural spaces. We divided the green area to northern and southern part, by locating the house in the center of the site that creates opportunity to access surrounding areas for both sides of the building. The building has taken some distance from east and west side of the site to have the possibility to get natural sunlight and let the sun-rays to run through the whole surrounding area freely. Simplicity and legibility for respecting the campus was one of our aims in this project. On the other hand, limited budget of the client made the team to run the project by minimum price and a simple configuration became an agenda.

At first, by considering the site conditions like hot and humid climate, intensity of light, etc, we decide to supply first floor’s natural light indirectly by terrace windows and equilibrate it by vegetation on the ground floor. But eventually based on strong demand of client, several openings were added on first floor’s main facades which were limited by sunshades to adjust environmental conditions.

The façade of project is formed by cement with appropriate coating and continuous concrete plinth which has been added by first floor’s sunshades and vertical louvers of eastern and western’s terrace. These louvers can not only be opened and closed by users, but also supplying shadows and providing privacy.

In this project, we tried to keep the relation between interior spaces and semi-open spaces with courtyard on the ground floor and so between outside and terraces on the first floor. So that, on first floor, every single room has direct connection with a terrace. Furthermore, all main and secondary spaces contains natural sunlight and air.

In order to decrease expenses, reinforced concrete with lattice joists roof was chosen as structure of the project. Dimensions of columns designed in a way that they inscribed by walls, so that we can see no columns in interior spaces. Because of simplicity in structure and façade’s continuity roof openings in eastern and western terrace are created by main beam and column.

There is the possibility of natural ventilation in the main spaces in appropriate seasons of year, but in warm seasons due to high temperature and humidity using of mechanical systems is inevitable, so by using duct split this need was met.

2 thoughts on “BA2 House / Tamouz Architecture & Construction Group”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *