خانه مثلثی
مهندسان مشاور فرم (علیرضا اقدامی، سپیده شکرچیزاده)
فینالیست نخستین دوره جایزه شایستگی معمار ایرانی (۱۳۹۷)
موقعیت: اصفهان، ایران
تاریخ: ۱۳۹۴
مساحت: ۵۲۰ مترمربع
وضعیت: ساختهشده
کارفرما: علیرضا کلاهدوزان
همکار طراحی: سمیه سعیدی
طراح سهبعدی: سمیه سعیدی، احسان حسینی
پیمانکار: خشوئی
نظارت: علیرضا اقدامی
گرافیک: نسیم عبدلی، فرناز ناصری بروجنی
عکس: علیرضا اقدامی
خانه مثلثی، پروژهای با موقعیت مکانی خاص و کارفرمایی خاص نیست، ساختمانی است از بطن ساختوسازهای معمول شهر که با هدف سودآوری حداکثر به وجود میآیند، ساختمانهایی با کمترین دغدغه فرهنگی در زمینه معماری و با بیشترین میزان تاثیرگذاری بر سیما و منظر شهری، به دلیل کثرتشان در شهر.
متعارفبودن پروژه به لحاظ داشتن کارفرمایی با ایدههای کلاسیک و بساز و بفروشی، قرارگیری سایت پروژه در بافت متوسط و در حال توسعه شهر، و هندسه نامناسب زمین، ما را بر آن داشت تا در چالشی فراتر از خلق یک پروژه عادی و با هدف تغییر ذائقه کارفرمای کلاسیک و عامه مردم، خود را محک بزنیم. حاصل این تلاش، ساختمانی است در امتداد محور یک خیابان که هر روز نظارهگر مکث رهگذرانی است که اینک میدانند برای خلق یک معماری، الزاما نیاز به شرایط ویژه زمین، منطقه گرانقیمت و هزینه بالای ساخت نیست.
پروژه در اراضی در حال توسعه شرق اصفهان (با ساختوسازهای ضعیف) و در محل تلاقی دو شبکه تفکیک شهری واقع شده است. اراضی مذکور، در گذشته به امر کشاورزی اختصاص داشته و در سالهای اخیر، تحت عنوان «شهرک فاضل»، تفکیک و ساختوساز در آنها صورت پذیرفته است. سایت پروژه از یکسو در امتداد محور خیابان قرار دارد و از سوی دیگر، به دلیل قرارگیری در محل تلاقی دو شبکه شهری، مثلثیشکل است.
به دلیل محدودیتهای ابعاد، شکل زمین و مقررات جاری ساختوساز (شهرداری) و محدودیتهای مالی کارفرما که امکان خلاقیت فضایی در پلان را محدود میکرد، به نمای پروژه توجه ویژهای شد و با حفظ خلوص و سادگی فرم بدنه، از بازشوها به عنوان پتانسیل طراحی استفاده شد. تغییر در ابعاد و جابجایی بازشوها، همزمان با عمیقتر شدن آنها و تأکید بر عمق، با تغییر مصالح و رنگ، پوسته نما را به یک حجم سهبعدی تبدیل کرد و تلفیق بازشوها در طبقات، منجر به ایجاد تنوع بصری و کشیدگی نمای پروژه شد. در مرحله آخر نیز، چرخش بازشوهای کناری به سمت فضای سبز موجود در سایت، علاوه بر اصلاح هندسه پلان، دید ساکنان را به سمت درختان سرسبز موجود هدایت کرد تا شاید یادی باشد از درختان گذشته سایت.
آجر به عنوان مصالح غالب در نما به کار برده شده است تا علاوه بر پاسخگویی به شرایط اقلیمی منطقه، حس حضور در «خانه» را برای ساکنان، با تجربه متعارف حضور در آپارتمان جایگزین کند.
Triangular House
Form Consulting Engineers (Alireza Eghdami, Sepideh Shekarchizadeh)
Finalist of Iranian Architect Merit Award 2018
Location: Isfahan, Iran
Date: 2015
Area: 520 sqm
Status: Completed
Client: Alireza Kolahdoozan
Design Associate: Somayyeh Saeidi
3D Renders: Somayyeh Saeidi, Ehsan Hosseini
Contractor: Khoshooei
Supervision: Alireza Eghdami
Graphic: Nasim Abdoli, Farnaz Naseri Boroujeni
Photo: Alireza Eghdami
Triangular House is not a project with special location and client. This is a building same as ordinary urban structures being constructed for the productivity purposes, buildings with the least cultural concern in architecture, but with the most influences on the civil appearance and sight, due to the multitude.
Conventional project concerning the existence of a client with classical and just constructing-and-selling ideas, location of the project site in the middle class and developing zone, as well as the unsuitable land geometry, all have forced us to evaluate ourselves in a challenge far beyond creation of an ordinary project, with the aim to alter the classic client and the public’s tastes.
The result consisted of a building alongside a street that is watching the passersby’s everyday pause who are now completely aware that creating an architectural monument does not necessarily require special land conditions, expensive zone, and huge expenditures.