آپارتمان مسکونی کنج / میلاد انصافیان + استودیو راوی

Corner Apartment / Milad Ensafian + Raavi Studio

آپارتمان مسکونی کنج

میلاد انصافیان + استودیو راوی (خورشید مظاهری)

موقعیت: تهران، ایران
تاریخ:
۱۳۹۹
مساحت:
۱۰۳۷ مترمربع
وضعیت:
ساخته‌شده
کارفرما: مصطفی سوری
گرافیک: معصومه شفیعی، الهه مرادی
عکس: حسام میررحیمی

آپارتمان مسکونی کنج در زمینی به مساحت ۲۵۰ مترمربع، در پنج طبقه بالای همکف و با یک طبقه زیرزمین ساخته شده که هر طبقه شامل یک واحد مسکونی به متراژ ۱۳۷ مترمربع است. طبقه همکف شامل لابی و پارکینگ است، و سالن اجتماعات و انباری‌ها در زیرزمین قرار دارند.

آپارتمان مسکونی کنج / میلاد انصافیان + استودیو راوی
Courtesy of Milad Ensafian + Raavi Studio | Photo: Hesam Mirrahimi

با توجه به موقعیت قرارگیری سایت، یکپارچگی نما مبنای اصلی طراحی قرار گرفت، و در نتیجه، نما به شکل پوسته‌ای یکپارچه، منعکس‌کننده فعالیت‌های داخلی در نظر گرفته شده است. در واقع، ایده اصلی طراحی بر مبنای تاثیر متقابل درون و بیرون، و در نتیجه، آفرینش پوسته‌ای پاسخگو به کنش‌های فضای داخلی و اتفاقات بیرونی است. قاب‌های اصلی نما نیز بر اساس داشتن دید مناسب (با توجه به کد ارتفاعی‌شان) شکل گرفته‌اند و سعی دارند منظری را از قلم نیاندازند.

آپارتمان مسکونی کنج / میلاد انصافیان + استودیو راوی
Courtesy of Milad Ensafian + Raavi Studio | Photo: Hesam Mirrahimi

هر واحد مسکونی به دو بخش خصوصی و عمومی تقسیم شده، و فضای ورودی بین این دو بخش واقع شده است. فضای مرکزی واحد شامل ورودی، سرویس مهمان و آشپزخانه است، و جانمایی فضای خصوصی به‌گونه‌ای است که از بخش عمومی به هیچ عنوان دیده نمی‌شود.

Corner Apartment

Milad Ensafian + Raavi Studio (Khorshid Mazaheri)

Location: Tehran, Iran
Date:
2020
Area:
1,037 sqm
Status: Completed
Client:
Mostafa Soori
Graphic: Masoumeh Shafiee, Elahe Moradi
Photo: Hesam Mirrahimi

This project is located in a 250 square meter, corner block. It is a five story residential building, with parking on the ground floor, and a communal gathering area on the basement.

The main idea is formed around the mutual effect of “inside” and “outside” on one another; therefore, a skin was designed that could work both efficiently from the inside, and reflect the actions happening on the outside. This integrated, interactive skin, frames the best views of outside, and offers best balconies for the users inside.  It also provides a dynamic façade, showing character of each floor and each part of the building. The main material is white and gray brick, mixed with black metal handrails.

On the interior, each floor contains one residential unit, consisting of two bedrooms and one master bedroom. The units are divided into two sections: the private section consists of bedrooms, on the northern part of the plan, and the public section containing living room, dining room and kitchen, is located on the southern part, and the entrance is placed in the middle, to provide best circulation.

Leave A Comment

Your email address will not be published.