خانه کنسول / دفتر معماری uc21

Cantilever House / uc21 Architects

خانه کنسول

دفتر معماری uc21 (امین حقیقت‌گو)

موقعیت: مشا، دماوند، ایران
تاریخ: ۱۴۰۰
مساحت: ۴۵۸ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: بخش خصوصی
تاسیسات مکانیکی: امیرحسین برجی
تاسیسات الکتریکی: مهدی سیف
اجرا: میلاد احمدیان، امین حقیقت‌گو
عکس: محمدحسن اتفاق

خانه کنسول در مشا دماوند، در ۶٠ كیلومتری تهران، و در ارتفاع ٢۴٠٠ متری واقع شده است كه زمستان‌های سخت و سنگینی دارد. با توجه به اینکه زمین پروژه به ابعاد حدود ٢٠ در ٣٠ متر، و با شیب ٢٠ درصد بود، با شرایط سخت و پیچیده‌ای مواجه بودیم. از این‌رو، تمام تلاش خود را برای بهره‌مندی از فضاهای موجود زمین، در جهت برآوردن خواسته‌های كارفرما به‌كار گرفتیم تا هم در داخل ویلا و هم در بیرون آن، فضای بیشتری داشته باشیم. 

خانه کنسول / دفتر معماری uc21
Courtesy of uc21 Architects | Photo: Mohammad Hassan Ettefagh

ما یك زیرزمین، متشكل از جكوزی و بار، برای سرگرمی طراحی كردیم كه مستقیما به فضای باز ویلا راه دارد. در این فضای باز، استخر آب‌گرم، آتشکده، و همین‌طور، یك منطقه چندمنظوره قرار گرفته است.

خانه کنسول / دفتر معماری uc21
Courtesy of uc21 Architects | Photo: Mohammad Hassan Ettefagh

طبقه همكف ویلا برای قسمت خصوصی در نظر گرفته شده است كه آن را در دو حجم طراحی كردیم: در یكی از آنها اتاق خواب مستر كارفرما قرار دارد، و در حجم بزرگ‌تر، ورودی و اتاق‌های خواب‌ مهمان. برای داشتن فضاهای بیشتر در این طبقه، تصمیم گرفتیم كه در قسمت جنوبی، با گسترش و چرخش ٣٠ درجه‌ای این دو حجم، یك اتاق خواب در قسمت غربی اضافه كنیم. به‌علاوه، با این كار توانستیم اتاق خواب مستر بزرگ‌تری داشته باشیم. همچنین به دنبال این تغییر حجم، در طبقه همكف، محوطه آتشکده و قسمتی از استخر آب‌گرم را پوشش دادیم كه برای استفاده در زمستان كاربرد دارد. در نهایت، قسمتی از نیمه شمالی حجم بزرگ‌تر را به سمت شرق جابه‌جا كردیم تا یك حجم سوم كوچك‌تر برای استفاده به عنوان پاركینگ ایجاد شود، و همین‌طور، در غرب این حجم، فضای ورودی شكل بگیرد.

خانه کنسول / دفتر معماری uc21
Courtesy of uc21 Architects | Photo: Mohammad Hassan Ettefagh

فضای نشیمن را در بالاترین سطح ویلا در نظر گرفتیم تا چشم‌انداز بهتری به منظره اطراف داشته باشد. از این‌رو، طبقه اول برای فضای نشیمن، آشپزخانه و غذاخوری در نظر گرفته شده است که از دو حجم تشكیل می‌شود: یك حجم برای فضای نشیمن، و حجم دیگر برای آشپزخانه و فضای ناهارخوری. این دو حجم را عمود بر طبقه همكف قرار دادیم تا با استفاده مضاعف از افزایش حجم‌های طبقه پایین، دو تراس بزرگ ایجاد شود. 

خانه کنسول / دفتر معماری uc21
Courtesy of uc21 Architects | Photo: Mohammad Hassan Ettefagh

بهترین كاری كه می‌توانست ساختار ویلا را با كوه‌های اطراف هماهنگ كند، ایجاد اختلاف سطح عمودی و افقی در طبقات بود، و البته این اختلاف سطح، امتیاز دیگری هم داشت، و آن، زهكشی برای آب باران بود. در نهایت هم تصمیم گرفتیم كه رنگ كل ویلا سفید باشد تا در زمستان، در برف پنهان شود، و در تابستان، جلوه‌ای خاص پبدا کند. سطوح شیشه‌ای نیز در ابعاد بزرگ در نظر گرفته شدند تا ویلا از چشم‌انداز زیبای كوه‌های اطراف بهره‌مند شود.

Cantilever House

uc21 Architects (Amin Haghighat Gou)

Location: Mosha, Damavand, Iran
Date: 2021
Area: 458 sqm
Status: Completed
Client: Private Sector
Mechanical Consultant: Amir Hossein Borji
Electrical Consultant: Mehdi Safe
Construction: Milad Ahmadian, Amin Haghighat Gou
Photo: Mohammad Hassan Ettefagh

The project is located in Mosha, Damavand, 60 km from Tehran, at 2400 meters altitude, with very strong winter. The land area is about 600 sqm, with dimensions of 30 x 20 meters, and a slope of 20%. So, we confronted with such a difficult circumstance, and trying to do our best, to get the advantage of available spaces and land, in order to meet the client demands. Due to this description, we decided to divide the land in three parts. The biggest one located in the north of the land, for locate the building in where there is the relevant road. The second part is used for the outdoor entertainment activities, and the third part will be the green area of the lot. This concept helped us to have more area on the villa, and have more garden area too, to satisfy all the client’s needs. 

We designed the basement for entertainment (consisting of Jacuzzi and bar), which is directly connected to the outdoor entertainment area, where there is a heated swimming pool, a fireplace, and a multipurpose area.

The ground floor is used for the private area (sleeping area), and we designed two different volumes: a little one for the client master bedroom, and a big one used for the villa entry and guest bedrooms. For have more spaces and add more functions in this floor, we decided to extend both volumes and rotate by 30°, in the southern part of them, in order to have one more bedroom in the western part, and also to have a bigger master bedroom. Furthermore, these ground floor extensions allow us to partially cover the swimming pool (useful for winter use on snowy days), and totally the fireplace area. At last, we pushed a northern portion of the biggest volume, to have the building entry, and to create a third little volume used as parking.

The living area is located on the top floor, for the spectacular view we have on the surrounding landscape. The last level (first floor) is used for the living area, also divided in two volumes: one for the living room, and one for kitchen and dining area. These volumes are placed perpendicular to the lower floors, for have an additional functions of the ground floor extensions: two large terraces.

The best decision is to make a villa in harmony with the surrounding mountains, by giving it a shape that resembles them, and by extending some area of the floors by 1 meter alternating them; in this way, pitches were formed, this facilitated the drainage from rainwater, and also is very much in harmony with the environment in which it is found. Furthermore, it was decided to give a completely white color to the building, to camouflage it with the snow, in winter, and make it significant with importance, in summer. Finally, large glass surfaces were used to admire the beautiful view of the mountains.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *