خانه ویلایی فیروزه / دفتر معماری سپیدار

Firouzeh House / Sepidar Architecture Office

خانه ویلایی فیروزه

دفتر معماری سپیدار (جواد شعری)

موقعیت: مشهد، ایران
تاریخ: ۱۴۰۰
مساحت: ۲۲۵ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: امید منتظری
تیم طراحی: ملیحه ذبیحی، علی خدابخش، نیلوفر گلشنی
سازه: مرتضی فرهمند، نغمه رضازاده
اجرا: حسین شعری
عکس: احسان آئین

در ابتدای طراحی، با ساختمانی نسبتا قدیمی و فاقد فضاهای مناسب مواجه بودیم که در انتهای باغی بزرگ قرار گرفته بود، و کارفرما نیاز داشت علاوه بر افزایش مساحت، به کیفیت‌های خوبی از معماری نیز دست پیدا کند.

خانه ویلایی فیروزه / دفتر معماری سپیدار
Courtesy of Sepidar Architecture Office | Photo: Ehsan Aein

با توجه به محدودیت در افزایش مساحت و همچنین هزینه‌ها، تصمیم گرفته شد فضاهایی با نور طبیعی مناسب و در ترکیب با آب طراحی شود. در ادامه نیز با توجه به جبهه گسترش بنا، سعی شد تا فضاهای باز و نیمه‌باز مختلفی ایجاد شود، و هر فضای خصوصی و عمومی قابی از باغ را در خود جای دهد.

خانه ویلایی فیروزه / دفتر معماری سپیدار
Courtesy of Sepidar Architecture Office | Photo: Ehsan Aein

معماری نهایی بنا ترکیبی از فضاهای متعدد (تاریک و روشن) است، و برای ایجاد کیفیت، در کنار استفاده از آب و عنصر صفه، چند فضای مشبک اقلیمی نیز برای فصل‌های گرم تابستان در نظر گرفته شده است.

Firouzeh House

Sepidar Architecture Office (Javad Sheri)

Location: Mashhad, Iran
Date: 2021
Area: 225 sqm
Status: Completed
Client: Omid Montazeri
Design Team: Maliheh Zabihi, Ali Khodabakhsh, Niloofar Golshani
Structure Consultant: Morteza Farahmand, Naghmeh Rezazadeh
Construction: Hossein Sheri
Photo: Ehsan Aein

At the beginning of the design, we were faced with a relatively old building with no suitable spaces, that was located at the end of a large garden, and the client needed to achieve good architectural qualities, in addition to increasing the area.

Due to the limitations in increasing the area as well as the costs, it was decided to design spaces with suitable natural light and in combination with water. Then, according to the development front of the building, it was tried to create different open and semi-open spaces, and each private and public space can accommodate a frame of the garden.

The final architecture of the building is a combination of several spaces (dark and light), and the water and podium element was added to the project, to create quality, and also several climatic lattice spaces were considered for the hot summer seasons.

Leave A Comment

Your email address will not be published.