خانه اول / فضای فرا تهی

First Home / Super Void Space

خانه اول

فضای فرا تهی (نیما میرزامحمدی)

موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۶
مساحت: ۱۷۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: امیر والا توسلی
همکار طراحی: ملیکا میرمیران
ترسیم: رضا کاظمی، امیرمحمد بروجردیها
سرپرست کارگاه: آناهیتا امیدوار
گرافیک و دیاگرام: ملیکا میرمیران، نگین اصانلو
عکس: نیما میرزامحمدی

همیشه اولین خانه مهم است، به‌خصوص كه اولین خانه یك زوج باشد. این زوج زمانی سراغ ما آمدند كه خرید خانه انجام شده بود؛ آپارتمانی در طبقه ششم، با سه اتاق خواب كه دو اتاق و بخشی از سالن آن، از سمت جنوب، نور و دید مستقیم داشتند، اما سایر بخش‌ها از نورگیر، نور درجه‌ دو می‌گرفتند. اولین مسئله از دیدگاه ما، انرژی فضایی نسبتا كم این خانه بود، آن هم برای شروع زندگی یك زوج جوان. آشپزخانه و فضای تقسیمی كه در مركز واحد بود، هم نور كمی داشتند، و هم دید و منظری در كار نبود. برای نهارخوری هم كه می‌توانست نقش مهمی در این خانه ایفا كند، فضایی در نظر گرفته نشده بود.

خانه اول / فضای فرا تهی
Courtsy of Super Void Space | Photo: Nima Mirzamohamadi

كار را از همین‌جا شروع كردیم؛ یكی از اتاق‌ها را به گونه‌ای حذف كردیم كه هم به تراس دسترسی داشته باشد، هم در امتداد سالن قرار گیرد، و هم مسیر ارتباطی با آشپزخانه مهیا باشد. اما یكی از سرویس‌های بهداشتی، درست در میانه این فضاها قرار می‌گرفت كه حذف آن به دلایل تاسیساتی، غیرممكن بود. وقتی كف و سقف و دیواره‌های نهارخوری و سرویس مزاحم را چوبی كردیم، باکس ناهارخوری پدید آمد که هم شاخص شد و هم گرمابخش. حالا این باكس چوبی هم با تراس كار می‌كرد، هم در مجاورت سالن و آشپزخانه قرار داشت، و هم سرویس مزاحم را در خود حل كرده بود. در تراس نیز كه در مجاورت نهارخوری بود، از چوب مناسب فضای بیرون استفاده كردیم تا امتداد فضایی حفظ شود.

خانه اول / فضای فرا تهی
Courtsy of Super Void Space | Photo: Nima Mirzamohamadi

كلیات فضای واحد را سفید و بی‌پیرایه دیدیم تا نقاط رنگی، از قبیل ناهارخوری چوبی، و اتاق خواب كه در آن، تخت‌خواب آبی را با دیواره و سقف یكپارچه كردیم، تعادل بصری مناسبی فراهم آورند. برای اینکه تخت‌خواب بتواند کارکردی بیش از محل خوابیدن بیاید، آن را به شکل یک سکوی سرتاسری دیدیم که در دیوار و سقف هم امتداد می‌یابد، و جای تشک و دو حفره برای قراردادن کتاب و مجله، در آن خالی شده است. همچنین این سکو را با روکشی از فوم و پارچه پوشاندیم تا جای راحتی شود برای لمیدن و مطالعه پیش از خواب. از آنجا که زوج جوان نیازمند کمدهای زیاد و متعدد در اتاق خواب مستر بودند، با توجه به کوچک‌بودن فضا، تصمیم بر این شد که در ضلع غربی اتاق، کمدهای بزرگ به صورت طولی جانمایی شوند، و برای افزودن به وسعت بصری فضا، در سرتاسر کمد از متریال آیینه استفاده کردیم.

خانه اول / فضای فرا تهی
Courtsy of Super Void Space | Photo: Nima Mirzamohamadi

آشپزخانه و ورودی واحد كه چسبیده به آن بود، سفید، مینیمال و یك‌جنس طراحی شدند، و با سقف كشسان نورانی كه روی آنها كشیدیم، هم نور كم حل شد، و هم یك بخش یكپارچه پدید آمد. از نظر ما، این خانه نیاز به یك قلب تپنده داشت؛ درست جایی را كه فضای تقسیم بی‌نور مقابل آشپزخانه قرار گرفته بود، باید زنده می‌كردیم. پس دست‌ به‌ كار شدیم؛ دیوار را حذف کردیم، و با کشاندن بخشی از آشپزخانه به داخل این فضا، یك میز جزیره در مركز آن نشاندیم. حالا دیگر این فضا فقط یك فضای تقسیم نبود. بعد رفتیم سراغ سقف؛ سقف اینجا را تا می‌شد بالاتر بردیم و یك پترن مدولار ١٠ در ١٠ رنگی را به صورت یك پوسته بر سقف كشیدیم كه ١٢ عدد از این مدول‌ها، از این پوسته بیرون می‌زنند و به فضا نور می‌تابانند. این پوسته رنگی نورانی در تضاد با دیواره‌های سفید واحد، چنان ماهیت آن فضای تقسیم مرده را به قلبی تپنده تغییر داده است كه به گواه كارفرما، هم خودشان و هم میهمانان بیشتر در این فضا جمع می‌شوند.

First Home

Super Void Space (Nima Mirzamohamadi)

Location: Tehran, Iran
Date: 2017
Area:
170 sqm
Status: Completed
Client: Amir Vala Tavassoli
Design Team: Melika Mirmiran
Drawing: Reza Kazemi, Amir Mohammad Boroojerdiha
Construction Site Manager: Anahita Omidvar
Graphic & Diagram: Melika Mirmiran, Negin Osanloo
Photo: Nima Mirzamohamadi

Leave A Comment

Your email address will not be published.