سرمه / استودیو معماری شماره چهار

Sorme / 4 Architecture Studio

سرمه

استودیو معماری شماره چهار (محمدیوسف صالحی، محمدصادق افشارطاهری، کسری شفیعی‌زاده)

موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۸
مساحت: ۷۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: پیمان شفیعی‌زاده
تیم طراحی: هلیا مرادزاده، ایمان اسلامی، ثمین حیدری، نگین رنجبر
تیم اجرایی: یاسین پوررضاییان، علیرضا یزدی
نظارت: بردیا شفیعی‌زاده
عکس: پیمان امیرغیاثوند

پیمان و پرستو، هر دو هنرمندند. از دید ما، در طراحی‌های آنها، بازتعریف ساختارها با نگاهی انتقادی به عادات، رفتارها و باورهای عرف، به چشم می‌خورد؛ «عرف» قانون نانوشته‌ای است که صرف‌نظر از درستی یا نادرستی آن‌، از سوی افراد یک جامعه پذیرفته می‌شود. از این‌رو، فکر کردیم تا این کانسپت را برای طراحی خانه آنها نیز به کار بگیریم؛ یعنی جوهره هر فضا را در کنار شرایط پروژه قرار دهیم و از این الگوریتم، خروجی بگیریم، نه از معیار و هنجارها. از سویی دیگر، از نظر ما، خانه به مثابه کنجی امن است که برای انسان، مجال پیداکردن «خود عریان» خود را از پس پوشش‌های مادی ذات، فراهم می‌کند؛ خانه تجلی سرای عشق است و بی‌پیرایگی و صداقت، یعنی صفت اصلی عاشق.

سرمه / استودیو معماری شماره چهار
Courtesy of 4 Architecture Studio | Photo: Peyman Amirghiasvand

در طراحی این خانه، اجازه دادیم هر فضا بر اساس دیاگرام کاربری‌اش، و بدون توجه به قوانین و عرف‌، شکل بگیرد. متریال‌های غیرمعمول این خانه، مانند موزاییک کف، درهای آهنی و سقف‌های مشجر سرویس‌ها نیز به این نگاه انتقادی در زمینه انتخاب متریال مناسب، صحه نهادند و همنشینی دل‌انگیزی از مصالح طبیعی را به همراه داشتند که سلیقه کارفرما را جلب می‌کرد. در واقع، مصالح به‌طور خالص، شخصیت مختص به خود را به نمایش می‌گذارند، و نورپردازی به کمک این نمایشگاه حجم و رنگ و بافت می‌آید تا کاراکترها نقش خود را بهتر بازی کنند. 

سرمه / استودیو معماری شماره چهار
Courtesy of 4 Architecture Studio | Photo: Peyman Amirghiasvand

برخی از خواسته‌های کارفرما، تخصیص حداقل فضا برای اتاق‌ها، سرویس‌های بهداشتی و لاندری، استفاده از مصالح و جزئیات اقتصادی، فضای زیاد برای کمد و انبار، حمام مجزا برای اتاق پیمان و پرستو، و فضای بازی برای اتاق دخترشان، سرمه بود. همچنین تغییرندادن ابعاد لکه فضاهای خدماتی و اتاق‌ها، علی‌رغم اضافه‌شدن دو کاربری جدید به آنها (لاندری و سرویس بهداشتی اتاق اصلی)، یکی از چالش‌های طراحی بود که فضاهایی به‌شدت محدود ایجاد می‌کرد. 

سرمه / استودیو معماری شماره چهار
Courtesy of 4 Architecture Studio | Photo: Peyman Amirghiasvand

از جمله فکرهای اولیه برای شروع طراحی، تغییر ارتفاع حیاط به اندازه حدود ۲ متر، و هم‌سطح‌کردن آن با فضای داخلی، برای ایجاد یکپارچگی بین فضای داخلی و حیاط، و تغییر محل آشپزخانه برای شکل‌گیری سیرکولاسیون مناسب بود. جزئیات خاص پنجره‌ها نیز برای ایجاد حداکثر اتصال بین فضای داخل و حیاط، و همچنین دیتیل درهای آهنی بر اساس فضای محدود لاندری و سرویس میهمان، طراحی شد.

سرمه / استودیو معماری شماره چهار
Courtesy of 4 Architecture Studio | Photo: Peyman Amirghiasvand

تغییر در مقطع معمول اتاق خواب، و انتقال تخت‌خواب‌ها به ارتفاع، باعث ایجاد پتانسیل‌های ویژه و تجربه زیسته متفاوت در این خانه شده است. اتاق سرمه یکی از فضاهای شاخص خانه است که فضای بازی، خواب، دیوار نقاشی، و در با مقیاس کودک، برای آن طراحی شده است.

Sorme

4 Architecture Studio (Mohammad Yousef Salehi, Mohammad Sadegh Afshar Taheri, Kasra Shafieezadeh)

Location: Tehran, Iran
Date: 2020
Area: 70 sqm
Status: Completed
Client: Peyman Shafieezadeh
Design Team: Helia Moradzadeh, Iman Eslami, Samin Heidari, Negin Ranjbar
Construction Team: Yasin Pourrezaeian, Alireza Yazdi
Supervision: Bardia Shafieezadeh
Photo: Peyman Amirghiasvand

Peyman and Parastoo are both artists. We believe that they have redefined the structures in their designs, with a critical look at the habits, behaviors, and conventional beliefs (norms); “Norm” is an unwritten law that is accepted by the people of a society, no matter it is true or false. We decided to use this concept to design their home as well. We tried to consider the nature of each environment, along with the conditions of the project, and come to the conclusion, based on this algorithm and not criteria and norms. We believe that home is also a haven that allows a person to find his “naked self”, beyond the material cover of matter. It is a place for the manifestation of love, the unpretentiousness and honesty, that are main attributes of the lover.

We allowed each space to manifest based on its function diagram, and regardless of norms and rules. Unusual materials such as floor mosaics, metal doors, and patterned steel ceiling of the bathrooms were used in the design of this house, and this critical look endorsed the proper selection of the right materials. These materials were accompanied by natural materials that attracted the taste of the client. The materials also represent their character in a pure way. Lighting helps the spectrum of forms, color, and texture, so that the characters can play their role better.

The client asked us to allocate only small space for rooms, toilets and laundry room, use good and affordable materials, allocate a big space for closet and store, a separate bathroom for the master bedroom as well as a play area for the daughter of the family, Sorme. One of the challenges for us was to maintain the dimensions of the service spaces and rooms area, even though two new spaces (laundry room and bathroom in the main room) were added to them and restricted the available space. These spaces were designed so that they not only have new functions, but also make the environment more attractive.

At first, we decided to start our design by changing the level of the backyard (about 2 meters), and leveling it with the interior space to create the integrity of the interior space and the yard, as well as changing the location of the kitchen to create a proper circulation. Special details of the windows were also selected to create the maximum connection between the interior space and the backyard. Further, the details of the metal doors were considered in the design, based on the limited space of the laundry room and the guest bathroom.

New special potentials and different experiences were gained by changing the cross-section of the bedroom, and moving beds to the higher place. Sorme’s room was one of the most special places in the design. The play area, the bedroom, the painting wall, and the small special door size for a child, were designed to create an attractive atmosphere for Sorme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *