برجباغ آرمانی
علیرضا سهدهزاده
راهیافته به مرحله نیمهنهایی چهارمین دوره جایزه شایستگی معمار ایرانی (۱۴۰۰)
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۸
مساحت: ۴۹۷۰ مترمربع
وضعیت: ساختهشده
کارفرما: مهدی سهدهزاده و شرکا
تیم پروژه: شرکت کومه آرمانی
عکس: علیرضا دانشپور، علیرضا سهدهزاده
برجباغ آرمانی با ۱۱ طبقه مسکونی، یک طبقه لابی و سالن اجتماعات، و سه طبقه پارکینگ، در سمت جنوبی خیابان چهاردهم شرقی منطقه سعادتآباد تهران واقع شده است. با توجه به ضابطه برجباغ و استفاده حداکثری از زمین پروژه، سطح اشغال بنا به ۳۰ درصد مساحت زمین در طول ۶۰ درصد تقلیل یافت، و بارگذاری توده ساختمانی به گونهای انجام گرفت که استفاده حداکثری از زمین، به منظور ایجاد حیاط مشجر برای ساکنین فراهم شود و ساختمان در حدفاصل عرصه عمومی و خصوصی قرار گیرد.
نقشههای فاز یک و سازه، پیش از ارجاع پروژه به مجموعه ما، توسط مشاور دیگری تهیه شده بود. لذا بازنگری و اصلاح نقشههای معماری و سازه بر اساس خواست کارفرما، و طراحی مجدد حجم ساختمان، و همچنین طراحی داخلی کلیه مشاعات و فضاهای مسکونی، و تهیه نقشههای فاز دو، منطبق با طرح جدید، به گروه ما واگذار شد.
خطوط کلی طراحی حجمی پروژه با توجه به ارتفاع و توده ساختمانی، در دو سطح تعریف شد:
ـ مقیاس انسانی و دید عابر پیاده
ـ مقیاس شهری، و ساختمان به مثابه یک المان در بدنه شهری
در مقیاس انسانی، و در طراحی بخش پایه و شالوده ساختمان، با حذف پوسته جداکننده محدوده خصوصی ملک و شهر، و ایجاد کنسول در جبهه شمالی و غربی در طبقه اول، و همچنین ایجاد فضای سبز در ارتباط مستقیم با پیادهرو، سعی بر آن شد تا ساختمان با تقویت حس دعوتکنندگی و ارتباط بصری قوی با ناظر، خود را به مقیاس انسانی نزدیکتر کند.
طبقه همکف پروژه یا لابی و سرسرای ورودی، به عنوان یکی از سه بخش اصلی ساختمان، باید به گونهای طراحی میشد که علاوه بر هماهنگی با کلیت بنا، برای عابرین و استفادهکنندگان نیز خوشایند و جذاب باشد. در این راستا، تعاریفی مانند دعوتکنندگی، ابهت و شکوه، خوانایی، ایجاد حس شادابی و سرزندگی، زیبایی بصری، نورپردازی مناسب، استفاده از رنگ و بافت، و تناسبات انسانی، به عنوان کلیدواژههای اصلی در طراحی مدنظر قرار گرفت.
در بحث نماسازی و ساخت بدنه شهری، از آنجایی که این ساختمان از دو بنای شرقی و غربی خود کاملا مجزا شده و از لحاظ ارتفاعی نیز از ساختمانهای مجاور خود بلندتر است، لذا سعی بر آن شد تا با در نظر گرفتن مفاهیمی چون سادگی و خلوص، پرهیز از تزیینات نابهجا، رنگ و نور، تناسبات، مصالح مناسب، و پرهیز از آلودگی بصری در نمای شهری، ساختمان به عنوان تکبنا در زمینه خود، علاوه بر ایجاد ارزش افزوده برای مالکین، به ایجاد یک نقطه عطف در بدنه شهری نیز کمک کند.
کانسپت نورپردازی بنا در شب، ایجاد باکسهای سفیدرنگ معلق است، و بدینمنظور، تمرکز نور روی این باکسهاست. منابع نوری به صورت مخفی و پنهان از دید ناظر، در طبقات ۳، ۶ و ۹، در عقبرفتگیها و بیرونزدگیهای ساختمان نصب شده، و در جبهه شمال و جنوب نیز در بین لوورهای عمودی، منابع نوری پیشبینی شده است تا با ایجاد شیارهای نورانی در این نماها، چهرهای متمایز به ساختمان ببخشد.
Armani Residential
Alireza Sehdehzadeh
Semi-Finalist of Iranian Architect Merit Award 2021
Location: Tehran, Iran
Date: 2019
Area: 4,970 sqm
Status: Completed
Client: Mehdi Sehdehzadeh & Partners
Project Team: Komeh Armani Co.
Photo: Alireza Daneshpour, Alireza Sehdehzadeh
Armani residential has 11 residential story, a lobby in the ground floor, and three underground stories for parking area. This building is located in southern part of 14th street on Sa’adat Abad boulevard. Due to municipality’s law for high-rise buildings, only 30% of the block is allowed to be built, and the remain space shall be dedicated to landscape and planting. In this project, the landscape plays the main role in dividing public area from the private spaces.
There are two main factors in designing project’s façade, considering the height and volume of the building:
– Human scale view
– Urban scale view
Beautiful landscape in the entrance, makes it more welcoming, also create better view from the side walk. Several features are used in designing lobby to provide the most pleasant feeling in residents, while they using it; being inviting, lively, easy to find the paths, … .
Lighting at night is mostly produced by hidden light bars which lighten white suspended cubes in southern view. Using vertical light bars in east and west views, are another light source which simply gives the façade a unique and pleasant view at night.