project-0180_00

A House in Memory of Rostam / Sohrab Rafat

خانه‌ای به یاد رستم
معمار: سهراب رفعت
موقعیت: کردان، کرج، ایران
تاریخ: 1393
مساحت: 490 مترمربع (250 مترمربع ویلای اصلی و 240 مترمربع خدماتی)
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: سالومه گل‌بابایی
همکاران طراحی: سالومه گل‌بابایی، نگین عسگری، محمدحسین شوقی
فاز دو: نرگس جزایری
اجرا: حسین گودرزی
نظارت: امیرخسرو اردلان
عکس: علی دقیق
جوایز: رتبه اول گروه مسكوني تك‌واحدی جایزه معمار 1393

project-0180_01Basic RGBproject-0180_03project-0180_04

این مجموعه در زمینی به مساحت 1950 مترمربع، در كوهپایه واقع شده كه در دو بخش خدماتی به مساحت 240 مترمربع و ویلای اصلی به مساحت 250 مترمربع احداث شده است. مکان این مجموعه بر اساس علاقه کارفرما به اسب و همچنین پتانسیل منطقه جهت سوارکاری و پرورش اسب انتخاب شده و نام مجموعه به یادبود اولین اسب در گذشته ایشان، «خانه‌ای به یاد رستم» نامگذاری شده است.

Courtesy of Sohrab Rafat | Photo: Ali Daghigh

Courtesy of Sohrab Rafat | Photo: Ali Daghigh

از عوامل مشكل‌ساز در روند ساخت پروژه، آب‌های سطحی و آب چشمه ضلع شمالی و غربی زمین بود که باعث به‌وجودآمدن باتلاق در زمین شده و عملا به هدر می‌رفت. پس از بررسی‌های لازم، این آب‌ها جمع‌آوری شده و هم‌اكنون به صورت آب‌نما و جوی در مجموعه روان است كه پس از ذخیره‌شدن در منبع، فیلتر شده و جهت آب مصرفی مجموعه و آبیاری كل محوطه مورد استفاده قرار می‌گیرد و مازاد آن، توسط دو قنات ایجادشده در زیرزمین، برای استفاده به زمین‌های پایین‌دست هدایت می‌شود.

Courtesy of Sohrab Rafat

Courtesy of Sohrab Rafat

بخش خدماتی به موازات دیوار شرقی (ورودی مجموعه) بنا شده كه شامل سرایداری، مطبخ، سوئیت مهمان، انبار، موتورخانه و محل نگهداری اسب‌ها و علوفه است كه در ضمن سرویس‌دهی به مجموعه در حداقل سطح اشغال ممكن، مقابل همسایگان و گذر موجود، جهت كاهش اشراف همسایگان و عابران به درون مجموعه نیز عمل می‌کند.

Courtesy of Sohrab Rafat | Photo: Ali Daghigh

Courtesy of Sohrab Rafat | Photo: Ali Daghigh

ویلای اصلی در قسمت میانی زمین قرار گرفته که پشت به بخش خدماتی طراحی شده تا خواست کارفرما مبنی بر جداسازی این دو قسمت از یکدیگر، خصوصا قسمت استخر، بدون ایجاد حصار در زمین میسر شود. بدین‌صورت، رفت‌وآمدهای معمول، از جمله امور تاسیساتی و یا خدماتی، همچون آشپزی و رسیدگی به اسب‌ها و …، خللی در خلوت ساکنان و استفاده از قسمت خصوصی نخواهد داشت.

Courtesy of Sohrab Rafat | Photo: Ali Daghigh

Courtesy of Sohrab Rafat | Photo: Ali Daghigh

از دیگر عواملی كه هم به لحاظ خواست كارفرما و هم شرایط حاكم بر موقعیت مكانی، در شكل‌گیری ساختار طرح تاثیرگذار بوده است، می‌توان به موارد زیر اشاره كرد:
|- دید و منظره بكر طبیعت كوهستانی كه ارتباط بصری بی‌پرده و صریحی را طلب می‌كرد
|- امكان دسترسی مستقیم میان خواب‌ها و استخر
|- ایجاد محرمیت و امنیت حسی و فیزیكی كه ضمن داشتن ارتباط ملموس با طبیعت اطراف، می‌بایست امنیت خاطر كاربران را تامین می‌کرد
|- جای‌گیری فضای عمومی در طبقه بالا، به دلیل بهره‌مندی هر چه بیشتر از مناظر اطراف
|- استفاده از حداقل سطح اشغال بناها برای بهره‌وری از حداکثر فضای سبز موجود
|- تاکید بر سادگی و خلوص در بافت‌ها و جنسیت‌ها
|- زمان كوتاه ساخت، با توجه به شرایط محیطی و نیاز كارفرما جهت بهره‌برداری سریع و همچنین رعایت جوانب اقتصادی ساخت
مجموعه عوامل مذكور، ساختار طرح را در قالب تركیب دو حجم مکعب‌مستطیل ساده و خالص شكل داده است كه بتواند پاسخ‌گوی تمامی نیازهای پروژه باشد.

project-0180_01Basic RGBproject-0180_03project-0180_04project-0180_05project-0180_06project-0180_07project-0180_08project-0180_09project-0180_10project-0180_11project-0180_12project-0180_13project-0180_14project-0180_15project-0180_16project-0180_17project-0180_18project-0180_19project-0180_20project-0180_21project-0180_22project-0180_23project-0180_24Basic RGBBasic RGBBasic RGBBasic RGB

A House in Memory of Rostam
Architect: Sohrab Rafat
Location: Kordan, Karaj, Iran
Date: 2014
Area: 490 sqm (250 sqm Villa + 240 sqm Service Building)
Status: Completed
Client: Saloumeh Golbabaee

Design Team: Saloumeh Golbabaee, Negin Asgari, Mohammadhossein Shoghi
Phase 2: Narges Jazayeri
Construction: Hossein Goodarzi
Supervision: Amirkhosrow Ardalan
Photo: Ali Daghigh
Awards: 1st Place of Memar Award 1393 in Single-Unit Residential Category

The project is located on a 1,950 sqm land in a mountainous area, and is comprised of a 240 sqm service building and a 250 sqm villa. The client is a horse admirer and has selected this land, because of the area’s potential for riding and raising horses. The project was named after the client’s first horse: “A House in Memory of Rostam”.

One of the project’s challenges was the collection of rain water and water from a spring on the northern and western sides of the lot, which swamped the land and went to waste. After completing necessary studies, we were able to collect the water in culverts and water features on site, and after filtration, use it for the complex and for watering the landscape. What is left unused is directed to lower level lands through two recently constructed Qanats (underground waterways).

The main villa is located in the center of the land, with its back to the service building, in order to meet the client’s requirement for separating the two buildings – especially the pool – from one another, without using fencing. In this way, any circulation related to mechanical/plumbing issues, tending the horses, or kitchen services will not interfere with the privacy of the villa.

Other requirements of the client or physical conditions of the context that affected the design were:
|- Untouched views of nature and the mountains which desired an unobstructed view
|- Direct access from bedrooms to pool
|- Creating a sense of privacy and security while maintaining a close connection with the natural surroundings
|- Locating the “public” spaces on the upper floor which has better views of the surroundings
|- Minimizing the buildings’ footprints in order to maximize the landscape
|- Using simple and pure forms and material
|- Short construction time, due to local weather conditions and client’s desire for quick occupancy, as well as being economical
The above-mentioned issues led to the formation of the project as two pure rectangular cubes that meet the requirements of the project.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *