45 sqm Studio Apartment / Ashari Architects

خانه 45 متری
معمار: دفتر معماری اشعری و همکاران (امیرحسین اشعری)
موقعیت: شیراز، ایران
تاریخ: 1396
مساحت: 45 مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده

همکاران طراحی: زهرا جعفری، افشین اشعری
مطالعات: الناز امینی خانیمنی
سه‌بعدی: امیر ایرانی‌دوست حقیقی
اجرا: سحر قرایی، محمد موذنی، محمد دارابی، سعید جمالی، احسان شبانی
سازه و فلز: اصغر گرامی، ایوب هاشمی
چوب: معین نکویی، ادیب اشراق
نورپردازی: نوید فرح‌بخش
گرافیک: سارا زحمت‌کش فرد شیرازی
ترجمه متن: افشین اشعری
عکس: پرهام تقی‌اف،
امیرعلی غفاری

خانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکاران

خواسته این پروژه، تبدیل انباری روی خرپشته یک ساختمان مسکونی به محلی برای سکونت بود و با توجه به متراژ کم فضای آن، هدف ما پیاده‌کردن طرحی بود که امکان ارائه کلیه خدمات یک فضای مسکونی در این فضای کوچک را داشته باشد. همین امر باعث شد فضا را به گونه‌ای طراحی کنیم که با دارابودن قابلیت تطبیق با نیازهای مختلف ساکنانش، گونه‌های متفاوتی از خود را به نمایش بگذارد. در واقع، ما می‌خواستیم به جای چندبخشی‌کردن فضا، یک فضای یکپارچه داشته باشیم که در شرایط متفاوت، شکل‌ها و عملکردهای مختلفی را ارائه دهد.

خانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکاران
Courtesy of Ashari Architects | Photo: Amir Ali Ghaffari

متراژ اولیه فضا 30 مترمربع بود که ما برای افزایش مساحت آن، شروع به پیش‌روی به سمت جداره جنوبی تا لبه ساختمان کردیم و در نتیجه توانستیم علاوه بر افزایش متراژ به 45 مترمربع، امکان استفاده بیشتری از منظر بیرونی را داشته باشیم. همچنین در این قسمت، سقف را به اندازه یک متر از سقف اتاق اصلی بالاتر بردیم و در نتیجه، به سبب اختلاف تراز به وجود آمده در سقف‌ها، امکان جریان‌یافتن هوا در فضا، به علاوه جاسازی بخشی از اثاثیه در آن، برایمان فراهم شد. در نهایت، می‌توان گفت شیب‌دارکردن سقف در این قسمت، پاسخی به سازه و شرایط اقلیمی (آفتاب و باران) بود.

خانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکاران
Courtesy of Ashari Architects | Photo: Parham Taghioff

پنجره سراسر شیشه‌ای سه‌بخشی این سوئیت، برداشتی از ارسی‌های سه‌درکی در خانه‌های قدیمی شیراز است که جمع‌شدن سه قسمت آن روی یکدیگر، به کمک یک فرمان و قرقره، موجب از میان برداشتن مرز بین درون و بیرون می‌شد تا ارتباطی بی‌واسطه با بیرون برقرار شود. همچنین با توجه به زاویه تقریبا 80 درجه‌ای خورشید در ظهر تابستان شیراز، در جبهه جنوبی، شبکه فلزی پوشیده از گیاهان خزان‌پذیر پیچی و رونده، در مقابل پنجره سوئیت قرار دادیم تا در عین کنترل ورود نور در این ایام، مانع از ورود پرتوهای خورشید در زمستان نشود و به علاوه، باعث حفظ محرمیت بصری در فضای داخلی شود.

خانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکاران
Courtesy of Ashari Architects | Photo: Amir Ali Ghaffari

ما به جای اختصاص کل فضای بام به محیط بسته، بخشی از آن را به فضای نیمه‌باز (حیاط بام)، به عنوان یکی از ملزومات فضای سکونت، اختصاص دادیم که در عین حال، قابلیت یکپارچه‌شدن با فضای اصلی را داشته باشد. از این فضای گشوده می‌توان برای صبحانه‌خوری، باربیکیو و فضای سیگار نیز استفاده کرد.

خانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکاران
Courtesy of Ashari Architects | Photo: Parham Taghioff

سامان‌دهی فضاهای داخلی به گونه‌ای است که امکان انجام کلیه فعالیت‌های روزانه و شبانه را برای ساکنان فراهم می‌کند. کلیه قسمت‌های خدماتی، اعم از فضاهای پخت‌وپز، یخچال، لباس‌شویی و کمدهای رخت‌آویز و وسایل، در جداره‌های فضا تعبیه شده‌اند و قابلیت مخفی‌کردن آنها توسط درهای تاشونده وجود دارد تا امکان تغییر کاربری پیدا کنند. همچنین یک میز جزیره‌ای با عملکرد چندگانه در فضا، قابلیت استفاده برای غذاخوردن، مطالعه، کار و انواع فعالیت‌های روزانه را دارد.

خانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکاران
Courtesy of Ashari Architects | Photo: Parham Taghioff

به جهت پیوستگی بین کف و جداره، و اتصال تدریجی این دو، یک فضای نشستن دوسطحی در فصل مشترک‌شان در نظر گرفتیم که علاوه بر نقش نشیمن جمعی، به عنوان جعبه نگهداری وسایل نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. تخت‌خواب موجود در فضا نیز با نگاهی استعاری به آبرک(تاب)های قدیمی شیراز، به کمک یک فرمان، به صورت دینامیک بوده و قابلیت مخفی‌شدن در اختلاف تراز سقف را در ساعاتی که نیازی به آن نیست، دارد.

خانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکارانخانه 45 متری / دفتر معماری اشعری و همکاران

45 sqm Studio Apartment
Architect: Ashari Architects (Amir Hossein Ashari)
Location: Shiraz, Iran
Date: 2017
Area: 45 sqm
Status: Completed
Design Team: Zahra Jafari, Afshin Ashari
Research: Elnaz Amini
3D Modeling: Amir Iranidoost Haghighi
Construction Team: Sahar Gharaei, Mohammad Moazzeni, Mohammad Darabi, Saeid Jamali, Ehsan Shabani
Structure & Metal: Asghar Gerami, Ayoub Hashemi
Woodwork: Moein Nekooyi, Adib Eshragh
Lighting: Navid Farahbakhsh
Graphic: Sara Zahmatkesh Fard Shirazi
Text Translation: Afshin Ashari
Photo: Parham Taghioff, Amir Ali Ghaffari

The goal of this project was to transform an existing storage on the roof of a residential apartment to a livable place. Considering the fact that existing space was very limited, design team initial concept was to incorporate all the residential required spaces in such a small space. Unlike the typical process of dividing the space into various spaces, and each space for one specific activity, 45 sqm studio apartment offers one single space which changes constantly, based on different functions and activities.

The initial area of the project was 30 sqm. In order to increase the space, we expanded the space toward the south edge of the building, to achieve a 45 sqm space and also a better exterior view. At the additional space, the roof was moved one meter above the main roof, to gain more air circulation and also more space for the house furniture. Finally, the slope of the additional space roof was the response to indigenous climate (sunlight and rain) and structure challenge.

A three-piece all glass window of this studio is inspired by ancient house windows “Orosi”. By opening the window with a pulley and a steering wheel, there will be no boundaries between inside and outside, in order to create an independent connection to outside. Due to the 80-degree angle sunlight in the summertime, at the south edge, a metal mesh covered with vines was embedded in the front of the window, to prevent the discomfort of severe sunlight in summer and also not blocking the delicate sunlight in winter, and finally, increase the privacy and visual quality of the interior space.

Instead of devoting the entire space on the roof, we have established a semi-open space (roof terrace), as one of the essential spaces of a residential place. This space has the possibility to merge to the main and interior spaces which can be used as a dining table, barbeque and smoking area.

The interior was designed in a way that provides the possibility of the entire day and night activities. All of the service spaces such as cooking, fridge, washer dryer, closet and storage spaces were embedded in the perimeter surface of the studio; however, they all can be hidden with retractable doors, in order to have the possibility of changing the space. An island table with multiple purpose function was designed for dining, reading, working and other daily activities.

In order to create a continuity between the floor and the perimeter walls and surfaces, and a gradual connection of them, a two-level seating was created at their intersection. This place not only creates a sitting area, but also can be used as a storage space. The bed inspired by “Abrak”, ancient swings in Shiraz, is utilized to create a dynamic movement to hide into the height difference of the newly added roof, based on the need.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *