ویلای آرش / کامبیز اسکندرتبار

Arash Villa / Kambiz Eskandartabar

ویلای آرش

کامبیز اسکندرتبار

موقعیت: روستای ونوش، نوشهر، ایران (شهرک آرش)
تاریخ: ۱۳۹۸
مساحت: ۴۵۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: رسول نم‌نبات
اجرا: اکبر کرد
عکس: استودیو دید

ویلای آرش در شهرکی نزدیک دریا (در حوالی روستای ونوش نوشهر)، در زمینی سه‌بر، با دید به دریا در طبقه اول، احداث شده است. از این‌رو، برای رسیدن به دید مناسب به دریا، و دریافت نسیم حداکثری، لازم بود بنایی دوطبقه در این زمین ساخته شود.

ویلای آرش / کامبیز اسکندرتبار
Courtesy of Kambiz Eskandartabar | Photo: Deed Studio

تفکیک عرصه‌های ویلا بدین‌صورت انجام پذیرفت که عرصه خصوصی در سمت کوچه خلوت قرار گرفت، و عرصه عمومی با تمرکز بر دید دریا و حیاط جلو جانمایی شد. این عرصه‌ها در مرحله بعد، به منظور ایجاد کوران هوا برای تنفس بیشتر و دریافت نور کافی، با فضاهای ارتباطی از هم جدا شدند.

ویلای آرش / کامبیز اسکندرتبار
Courtesy of Kambiz Eskandartabar | Photo: Deed Studio

بهره‌گیری از دو نکته کلیدی موجود در معماری گذشته منطقه، غنای بیشتری به پروژه بخشیده است: یکی، استفاده از ژنوتایپ L در حجم و پلان، و دیگری، استفاده از ارتباط عمودی (پله) اکسپوز در نما. لذا ساختار طرح که پیشینه در معماری این مناطق دارد، به ما کمک کرد تا نظم بهتر و همچنین همخوانی بیشتری با سایت و زمین برقرار کنیم. پله اکسپوز نیز ارتباط بین حیاط پایین و حیاط سقف بالا را به خوبی برقرار کرد تا نفوذپذیری و دعوت‌کنندگی به حد اعلا برسد. همچنین جدال بین دو بخش فرم در راستای x و y، تضاد معناداری به فرم سفید و خالص ویلا بخشیده است تا مقیاس بنا برای مخاطب قابل درک باشد.

Arash Villa

Kambiz Eskandartabar

Location: Vanush Village, Nowshahr, Iran
Date: 2019
Area: 450 sqm
Status: Completed
Client: Rasoul Namnabat
Construction: Akbar Kord
Photo: Deed Studio

The project has been built in a residential complex near Caspian Sea, in Vanush (a village of Noshahr city). We had a three-side land with view to the sea (on the first floor). With respect to this point, we required to construct a two-floor building, in order to have convenient view to the sea, and maximum breeze.

The segregation was carried out in such a way that the private arena was located on the side of the back alley, and the public arena was located with focusing on the sea and front yard views. In the next phase, the arenas were separated with communicative spaces, to create air draught for breathing better and receiving adequate light.

Using two key points of the region’s past architecture will enrich the project: first one, the use of the L genotype in volume and plan, and the second one, the use of vertical link (stair) in facade. So, our building that has a background in these areas architecture, helped us to set a better order as well as better harmony with the site and the land; as well as the exposed stair made linked between the lower courtyard and the upper courtyard very well, in order to reach the highest level of permeability and inviting. The conflict between two forms along the x and y axes, gives a meaningful contrast to the pure white form, so that the scale can be understood by the addressee.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *