ویلای رودسار / دفتر معماری ایوان

Rudsar Villa / A1 Architecture

ویلای رودسار
معمار: دفتر معماری ایوان (امیر افغان)
موقعیت: دماوند، ایران
تاریخ: 1396
مساحت: 700 مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده

کارفرما: مهدی نظری
تیم طراحی: ایلا کبگانی، عطیه کشاورز، محمدجواد فریزهند
سازه: رامین رئوفی
تاسیسات: ایمان شمشادی
اجرا: حامد نقی‌زاده
گرافیک: فاطمه محمودیار
عکس:
استودیو دید، پیمان امیرغیاثوند

ویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوان

ویلای رودسار در منطقه گیلاوند، در محدوده شهر دماوند، به فاصله 56 کیلومتری از تهران، و در زمینی به مساحت 1100 مترمربع قرار دارد و به عنوان ویلای آخر هفته‌، برای یک خانواده ساکن تهران طراحی شده است. این منطقه به واسطه نزدیکی به تهران، تمیزی هوا، وجود منابع آب و طبیعت بکر، مکان مناسبی برای فراغت از مشکلات و گرفتاری‌های زندگی در کلان‌شهر محسوب می‌شود.

ویلای رودسار / دفتر معماری ایوان
Courtesy of A1 Architecture | Photo: Deed Studio

زمین پروژه به عرض 14/5 و طول 76 متر، و با شیب زیاد، از یک طرف به جوی دائمی آب و از طرف دیگر به رودخانه منتهی می‌شود. چشم‌انداز روبروی سایت، توپوگرافی لایه‌لایه‌ای است که از دامنه پر از درخت در نزدیکی شروع می‌شود و به کوهستان پوشیده از برف البرز و قله دماوند، در لایه نهایی می‌رسد.

ویلای رودسار / دفتر معماری ایوان
Courtesy of A1 Architecture | Photo: Peyman Amirghiasvand

در هماهنگی با چشم‌انداز سایت، حجم پروژه به صورت لایه‌لایه درآمده و سه لایه اصلی روی شیب زمین، بر روی هم لغزیده و استقرار یافته‌اند. انتخاب این استراتژی در نشستن پروژه بر روی سایت، مجموعه متنوعی از فضاهای باز، نیمه‌باز و بسته را تشکیل داده است که امکان رویداد فعالیت‌های مختلف یک ویلای آخر هفته‌ (شامل فضاهای تک‌نفره، چندنفره و دسته‌جمعی) را فراهم می‌آورد.

ویلای رودسار / دفتر معماری ایوان
Courtesy of A1 Architecture | Photo: Deed Studio

احجام سه‌گانه پروژه بر روی شیب، به نحوی با هم ترکیب شده‌اند که از تداخل آن‌ها حیاط‌های کوچکی ایجاد شود. مسیر سیرکولاسیون روباز از لابه‌لای احجام عبور و این حیاط‌های کوچک را به هم متصل می‌کند و در نهایت، به استخر و حیاط بزرگ جنوبی منتهی می‌شود.

ویلای رودسار / دفتر معماری ایوان
Courtesy of A1 Architecture | Photo: Deed Studio

نفوذ نور طبیعی به عمق ساختمان و ایجاد سایه‌روشن روی سطوح سفید داخلی و خارجی، در ساعات مختلف روز، در کنار جداره‌های شفاف درونی و بیرونی، سیالیت فضا را افزایش داده و همپوشانی بین فضاها باعث شده است از هر نقطه‌ای در داخل، به نقاط دیگر اشرافیت داشته باشیم. همچنین در جهت تقویت سادگی کانسپت، از به‌کارگیری متریال‌های متنوع پرهیز و برای بهبود شرایط اقتصادی، از مواد و مصالح بومی استفاده شده است.

ویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوانویلای رودسار / دفتر معماری ایوان

Rudsār Villa
Architect: A1 Architecture (Amir Afghan)
Location: Damavand, Iran
Date: 2018
Area: 700 sqm
Status: Completed
Client: Mahdi Nazari
Design Team: Ila Kabgani, Atiyeh Keshavarz, Mohammadjavad Farizhand
Structure: Ramin Raoufi
Mechanical Consultant: Iman Shemshadi
Construction: Hamed Naghizadeh
Graphic: Fatemeh Mahmoudyar
Photo: Deed Studio, Peyman Amirghiasvand

Rudsār villa is located in Gilavand district, in Damavand City, which is around 56 kilometers away from Tehran. In the modern era, people living in metropolises encounter a number of problems on a daily basis. According to which, people take spending leisure times in the suburban areas, into serious consideration. This allows them to take advantages of some conveniences factors, such as clean air, using mineral water sources and virgin nature. Rudsār villa is designed for a family who lives in Tehran city and hopes to blow off some steam in the countryside.

The project’s site is around 1100 square meters. The site’s front view is a layered topography which starts from a valley laden with green trees, to the snow-covered mountains, and at last, the scenery ends with the spectacular sight of Damavand summit. This project has a layered feature which is a reflection of the project’s layered nature around. To arrange volumes in such a way, the building’s mass is made up of three layers slipped on top of each other and are placed on the site’s slope.

The project’s tripled volume on the site’s slope, is intertwined to itself, in a way that in each intersection, a small courtyard is generated. The effort to create a collection of various spaces in size and characteristic, has led to obtain high potential spaces for individual or group activities. Open circulation path goes through the volumes and connects small courtyards to each other, and finally, it goes to the outdoor swimming pool and great southern yard. Various open, semi-open and closed spaces in the building, are directly linked to the project’s design strategy in locating the building on a hill.

During different hours of the day, natural light penetration on the white interiors and exteriors, creates astonishing highlights and shadows which increases the fluidity of space, alongside the transparent indoor and outdoor wall. Also, space’s overlapping figure causes the best interior view toward different parts of the villa, to escalate liveliness essence of the villa.

Despite the typical introvert luxury houses in which the indoor activities are hidden from the eyes of the public, Rudsār villa is a representative of an extrovert house with a delicate and down to earth design. This also is manifested in the utilization of materials in the building which all are inspired from the surrounding and from regular types of materials. Moreover, this allows the building to form a firm bond of interaction with its environment.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *