کافهرستوران گرتا
معمار: گروه معماری پایا پیرنگ (اشکان قشقایی، سمانه متقیپیشه، پویا رنجبر)
موقعیت: شیراز، ایران
تاریخ: 1397
مساحت: 309 مترمربع
وضعیت: ساختهشده
کارفرما: رضا جویبار
تیم طراحی: پریسا حسینی، الهام درویش، رسول فتحاللهی، ایمان پورابراهیم
نورپردازی: گروه روشنایی لئو
عکس: احمد میرزایی، سمانه متقیپیشه
چند پزشک گرد آمده بودند تا رستورانی راهاندازی کنند با ایده مکانی قابل اعتماد برای مشتریان، از لحاظ شفافیت فرایند آمادهسازی و پخت غذا، و فراتر از رستوران، محلی برای جمعهای کوچک فرهنگی و علاقهمندان به مطالعه و گفتوگو. زمان بسیار کم بود؛ اولین ملاقات میان ما و کارفرما 15 اسفند بود و ما متوجه شدیم شروع به کار رستوران 15 اردیبهشت تعیین شده و قابل تغییر نیست.
ملک انتخابشده، ملکی تجاری در طبقه همکف و اول یک ساختمان پنجطبقه با کاربری مختلط تجاری مسکونی بود که پیش از این، کاربری فستفود داشته، اما حدود دو سال بدون استفاده مانده بود. پاککردن ذهنیت مشتریان از تجربه فستفود پیشین و ایجاد فضایی جدید با نیمنگاهی به توسعه شعب، از دیگر خواستههای کارفرما بود.
با توجه به زمان بسیار اندکی که در اختیار داشتیم، در اولین گام تلاش کردیم میان زمان گفتگو با سفارشدهنده، طراحی و عملیات اجرایی همپوشانی ایجاد کنیم و بدینترتیب، زمان بیشتری برای طراحی جزئیات به دست آوردیم. همچنین با توجه به هزینه بالای تغییرات در سفتکاری و نوسازی تاسیسات و استیجاریبودن ملک، جزئیات معماری، بهخصوص بخشهای ثابت، میبایست کمهزینه طراحی میشد و سرعت اجرای آنها نیز مد نظر قرار میگرفت.
فضای جلوی آشپزخانه، در واقع، وُیدی است که تمامی فضاها با آن همجوار هستند. ما این وُید را به یک فضای سفید تبدیل کردیم و آن را تا پلههای ورودی امتداد دادیم. این فضای سفید، اولین فضایی است که مشتری در آن قرار میگیرد و میتواند آشپزخانه، سالن طبقه همکف، سالن طبقه اول و فضای کافیشاپ و مطالعه را از آن ببیند.
طبقه اول دارای دو بخش درهمتنیده است که تنها به کمک رنگ و نوع مبلمان، از هم جدا شدهاند. این انتخاب در جهت کاربری همزمان کافه و رستوران اتفاق افتاده است. فضای کافه و مطالعه با طراحی میز بار در جلوی پنجرههای تازه گشودهشده جبهه شرقی و کتابخانه، در کنار طراحی درِ ورودی با اشاره به نامها و فعالیتهای فرهنگی، راهی است برای رسیدن به خواسته اولیه کارفرما، یعنی ایجاد فضایی برای مطالعه و گردهمآیی.
استراتژی اولیه تیم طراحی برای همپوشانی روند طراحی و اجرا، کمک کرد پروژه در موعد مشخص به بهرهبرداری رسد و از نوسانهای شدید بازار ارز در هفتههای بعد از آن نجات یابد.
Greta Cafe & Restaurant
Architect: Paya Payrang Architectural Group (Ashkan Qashqai, Samaneh Motaghipishe, Pouya Ranjbar)
Location: Shiraz, Iran
Date: 2018
Area: 309 sqm
Status: Completed
Client: Reza Juybar
Design Team: Parisa Hoseini, Elham Darvish, Rasoul Fathollahi, Iman Pourebrahim
Lighting: Leo Illuminating Group
Photo: Ahmad Mirzaee, Samaneh Motaghipishe