خانه پدری / دفتر معماری آد

Father’s House / AAD Architecture Office

خانه پدری

دفتر معماری آد (حسین حسنی، امین حبیبی)

موقعیت: دماوند، تهران، ایران
تاریخ: ۱۴۰۱
مساحت: ۵۵۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: محمد جعفری کاشی
سازه: امیر افراد وطن
تاسیسات مکانیکی: مرتضی قدرت‌نژاد
تاسیسات الکتریکی: ماهان براتی
اجرا: دفتر معماری آد
مدیر اجرا: حمید رضایی
سرپرست کارگاه: حسام فرجی
عکس: محمدعلی ستاره

خانه پدری در محله روح‌افزای شهرستان دماوند قرار دارد و برای یک خانواده پرجمعیت طراحی و اجرا شده است. از زمان شروع کار، تحت تاثیر خاطرات پدربزرگ خانواده قرار گرفتیم که ظاهرا علاقه بسیاری به این پروژه داشتند، ولی متاسفانه در ابتدای کار به رحمت خدا پیوستند. از این‌رو، این ویلا نام «خانه پدری» به خود گرفت. در این پروژه تلاش شده است تا علاوه بر پاسخ‌گویی به نیازهای خانواده کارفرما، چه از لحاظ کیفیت فضایی و چه از لحاظ رضایت دو نسل با دو سلیقه متفاوت در معماری، احترام هر چه بیشتر به طبیعت و درختان، و نیز استفاده هر چه بهتر از نور طبیعی مورد توجه قرار گیرد. 

خانه پدری / دفتر معماری آد
Courtesy of AAD Architecture Office | Photo: Mohammad Ali Setareh

در ابتدای راه و در بازدید از سایت پروژه، درختان کهن‌سال و سر به‌ آسمان کشیده گردو توجه ما را به خود جلب کردند. همچنین اصالت کاشانی خانواده کارفرما و علاقه ایشان و همسرشان به معماری ایرانی، ما را به سمت نگاهی به این معماری هدایت کرد؛ اما از سوی دیگر، فرزندان این خانواده علاقه خاصی به معماری مدرن داشتند. از این‌رو، از یک‌ طرف، علاقه دوگانه اعضای این خانواده به معماری ایرانی و معماری مدرن، چالش اصلی پروژه را شکل داد، و از طرف دیگر، حفظ درختان کهن‌سال گردو نیز از اهمیت زیادی برای ما برخوردار بود.

خانه پدری / دفتر معماری آد
Courtesy of AAD Architecture Office | Photo: Mohammad Ali Setareh

برای حفظ درخت بلندقامت و هفتادساله گردو، با ایجاد فرمی منحنی در سمت راست نمای اصلی، یک ووید به ارتفاع هشت‌متر در فضای سالن پذیرایی شکل گرفت، و برای عرض اندام درخت در فضای سالن، از شیشه‌های محدب در این قسمت استفاده شد. با ایجاد این ووید، علاوه بر حفظ درخت گردو در نما و دادن جلوه‌ای خاص به فضای سالن اصلی، نور مناسبی را به داخل ویلا وارد کردیم، به‌گونه‌ای که در طبقه اول، اتاق‌ها بدون اینکه پنجره‌ای به بیرون داشته باشند، از نور مستقیم برخوردار شدند.

خانه پدری / دفتر معماری آد
Courtesy of AAD Architecture Office | Photo: Mohammad Ali Setareh

درختان سایت این امکان را به ما دادند که خط عمودی سبزی را که در دیواره سمت راست محوطه شکل گرفته بود، از طریق قراردادن دو دیواره سبز با پوشش منحصربه‌فردی از ۲۵ گونه گیاهی طبیعی با سیستم هیدروپونیک (کاشت بدون خاک)، به داخل ویلا راه دهیم. همچنین طراحی یک شکاف در امتداد خط درختان گردو و ایجاد شش نورگیر سقفی در آن، باعث ورود نور طبیعی به داخل ویلا شد.

خانه پدری / دفتر معماری آد
Courtesy of AAD Architecture Office | Photo: Mohammad Ali Setareh

با توجه به علاقه کارفرما به معماری ایرانی‌، از آجرهای دست‌ساز هنرمندان اصفهانی در سایز و قالب‌های اختصاصی برای این پروژه استفاده شد؛ از جمله، به وسیله آجرهای لعاب‌دار سبزرنگ، خط‌های عمودی بر روی نما ایجاد کردیم که تداعی‌کننده خطوط عمودی درختان است، و نیز با استفاده از آجرهای لعاب‌دار فیروزه‌ای در راه‌پله و طراحی سقف شیشه‌ای برای آن، رنگ آبی آسمان را در این فضا تداعی‌ کردیم. همچنین لوسترهای ویلا با استفاده از زنجیر طراحی و ساخته شده‌اند که نماد تداوم و پیوستگی است، و آیینه‌کاری متفاوت بالای شومینه نیز نشانی از شاخ و برگ‌های خانواده ایرانی است.

Father’s House

AAD Architecture Office (Hossein Hasani, Amin Habibi)

Location: Damavand, Tehran, Iran
Date: 2022
Status: Completed
Area: 550 sqm
Client: Mohammad Jafari Kashi
Structure: Amir Afrad Vatan
Mechanical Engineering: Morteza Ghodratnejad
Electrical Engineering: Mahan Barati
Construction: AAD Architecture Office
Construction Manager: Hamid Rezaei
Construction Site Manager: Hesam Faraji
Photo: Mohammad Ali Setareh

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *