Shar Residential Complex / Arsh 4D Studio

مجتمع مسکونی شار
معمار: استودیو ارش بعد چهارم فضا (علیرضا شرافتی، پانته‌آ اسلامی)
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: 1391
مساحت: 36،000 مترمربع
وضعیت: طرح پیشنهادی مسابقه / رتبه اول
کارفرما: گروه شار
تیم پروژه: علیرضا شرافتی، پانته‌آ اسلامی، محسن طلوع‌ شریفی، الناز صبوری، زهرا آجورلو، شبنم آزموده

project-0044_02project-0044_03project-0044_04project-0044_05

سایت پروژه در کوچه‌ای به عرض 9 متر (پس از اصلاحی) و زمینی پوشیده از درختان کهنسال واقع شده که یک رشته قنات نیز در آن جاری است. تاکید طراح در این پروژه، گسترش فضای سبز موجود در اطراف پروژه به طبقات ساختمان و ترکیب آن با فضاهای نشیمن، از طریق بالکن‌های به ارتفاع 2 طبقه در تمامی واحدها بوده است.

Courtesy of Arsh 4D Studio
Courtesy of Arsh 4D Studio

بررسی پرسپکتیو ناظر پیاده (با توجه به عرض کم معبر شمالی) و همچنین ارتباط بصری عابرین با فضای سبز موجود سایت، از دیگر نکات حائز اهمیت طرح بوده است و بدین‌منظور، بخشی از فضای همکف در ارتباط مستقیم با کوچه مجاور است. همچنین در جانمایی سطح اشغال 40 درصدی پروژه، تلاش شده است تا کلیه درختان کهنسال حفظ شده و تعدادی از این درختان در داخل حجم ساختمان جانمایی شود.

Courtesy of Arsh 4D Studio
Courtesy of Arsh 4D Studio

در طراحی فضاهای داخلی قسمت مسکونی سعی شده تا تقسیمات رایج توسط عناصر فیزیکی به حداقل رسیده و ضمن رعایت عرصه‌های عمومی و خصوصی، فضاهای سیال و شناور ایجاد شود. در بخش فضاهای عمومی، نظیر سالن اجتماعات و … نیز از طریق تجمیع کلیه این فضاها در طبقه زیرزمین اول، با استفاده از شیب طبیعی زمین، سعی شده تا ارتباط مستقیم با فضای سبز موجود برقرار شود.

project-0044_01project-0044_02project-0044_03project-0044_04project-0044_05project-0044_06project-0044_07project-0044_08project-0044_09project-0044_10project-0044_11project-0044_12project-0044_13project-0044_14

Shar Residential Complex
Architect: Arsh 4D Studio (Alireza Sherafati, Pantea Eslami)
Location: Tehran, Iran
Date: 2013
Area: 36,000 sqm
Status: Competition Proposal / 1st Place
Client: Shar Group
Project Team: Alireza Sherafati, Pantea Eslami, Mohsen Tolousharifi, Elnaz Saburi, Zahra Ajorloo, Shabnam Azmoodeh

Shar Residential Complex is located in a narrow street filled with old maple trees and a stream of water coming from a nearby Ghana’at. The emphasis in the design has been to extend the surrounding green space into the building and combining it with living spaces, via the double-height balconies that are part of every unit.

Consideration of pedestrian’s view point (given the narrow width of the northern passage) as well as maintaining a visual continuity of green spaces for the passerby have been central in the design and therefore spaces on the ground level are in direct dialogue with the adjacent street. With the placement of the 40% footprint of the project, it has been attempted to preserve all the old trees existing on the site, some of these trees have kept their place within the mass of the building.

In the design of the interiors in residential units, the more conventional means of space division – such as walls and doors – have been used minimally in order to achieve more fluid spaces while maintaining public and private zones. Public programs of the project have been condensed in the lower level that takes advantage of the natural slope of the site and is in direct relationship to the green space outside.

One thought on “Shar Residential Complex / Arsh 4D Studio”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *