Apartment No. 55 / Maziyar Jafarieh

آپارتمان شماره 55
معمار: مازیار جعفریه
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ:
1395

مساحت:
1500 مترمربع

وضعیت:
ساخته‌شده

کارفرما: جعفریه و شرکا
تیم طراحی:
مازیار جعفریه، امیررضا کریمی، اصغر رنجی
گرافیک: امیررضا کریمی
عکس: مازیار جعفریه، امیررضا کریمی

project-0169_02project-0169_03project-0169_04project-0169_05

آپارتمان شماره 55 در زمینی به مساحت 300 مترمربع (25 در 12 متر)، واقع در منطقه دروس، در هشت طبقه طراحی و اجرا شده که شامل پنج طبقه مسکونی و سه طبقه مشاعات، مشتمل بر لابی، پارکینگ، تاسیسات، انبارها، سالن ورزشی و استخر با دیوار شیشه‌ای است.

Courtesy of Maziyar Jafarieh
Courtesy of Maziyar Jafarieh

تفکر اولیه و ایده طراحی این پروژه از آنجایی شکل گرفت که قرار شد خانه‌ای پدری با پنجره‌هایی بزرگ و قدی و حیاطی سبز که گه‌گاه، محل استراحت و آسایش ساکنین خانه بود، جایش را به آپارتمانی پنج‌واحدی، با حداکثر متراژ مجاز قابل ساخت بدهد و در عین حال، بتواند ساختمانی شاخص باشد. سوال پیش رو این بود که چگونه می‌توان آپارتمانی مسکونی طراحی کرد که با وجود تبعیت از قوانین و ضوابط شهرداری، ساکنین آن بتوانند در محیط زندگی خود، همان شادابی، لطافت و آرامش پیشین خود را دوباره تجربه کنند، تجربه‌ای نزدیک به خانه پدری که پنجره‌هایش قابی بود بر سبزی، طراوت و زندگی.

Courtesy of Maziyar Jafarieh
Courtesy of Maziyar Jafarieh

بهره‌گیری از رنگ که یکی از ارکان معماری ایرانی‌ است و همواره به عنوان عنصری اثربخش در تلطیف فضا و روح انسان، مورد استفاده بوده است، پاسخ مناسبی برای سوال پروژه بود. لذا با طراحی قاب‌هایی در سه رنگ سبز، آبی ایرانی و زرد زعفرانی، بر روی پوسته‌ای آجری به رنگ سفید، به بیانی مدرن از کاربرد رنگ در معماری رسیدیم و سطوحی زنده و رنگین را به عنوان تجربه‌ای مشترک بین نظاره‌گران بیرونی و ساکنین درونی بنا نهادیم، تعاملی متفاوت بین دو سوی یک دیوار. وظیفه دیگر این قاب‌ها، کنترل زاویه تابش آفتاب، از یک‌سو و کنترل دید عابرین و ناظرین، از سوی دیگر، به منظور ایجاد فضایی مناسب برای سکونت است.

Courtesy of Maziyar Jafarieh
Courtesy of Maziyar Jafarieh

از دیگر دغدغه‌های طراحی این آپارتمان، توجه به اقلیم، حفظ انرژی، بهره‌گیری از تکنولوژی ساختمان، اجرای صحیح و مهندسی‌شده، و طراحی جزییات قاب پنجره‌ها و دیوار شیشه‌ای استخر و پنل‌های متحرک تراس‌ها، به منظور حفظ حریم و امنیت بوده است. با توجه به گرایش سبز در این پروژه، استفاده از مصالح بومی و بازیافت‌شده از تخریب بنای قبلی و همچنین، بهره‌گیری از آجر نسوز سفید به عنوان عایقی مناسب در نمای ساختمان، کمک شایانی در جلوگیری از اتلاف هزینه و انرژی کرده است.

project-0169_01project-0169_02project-0169_03project-0169_04project-0169_05project-0169_06project-0169_07project-0169_08project-0169_09project-0169_10project-0169_11project-0169_12project-0169_13project-0169_14project-0169_15project-0169_16

Apartment No. 55
Architect: Maziyar Jafarieh
Location: Tehran, Iran
Date:
2016

Area:
1500 sqm

Status: Completed
Client:
Jafarieh and Partners

Design Team:
Maziyar Jafarieh, Amirreza Karimi, Asghar Ranji
Graphic: Amirreza Karimi
Photo: Maziyar Jafarieh, Amirreza Karimi

Apartment No. 55 is located on a north residential district of Tehran, Iran. The land area of this project is 300 sqm. The maximum amount of surface occupation of ground floor is 60% of the land which built in its north part. This building comprises eight story (five residential units, lobby, two story car park, storage, mechanical room and glass walled pool).

The concept stems from paternity house with wide windows and green picturesque garden which was a placid place for the family and it had to turn into an apartment with maximum allowable area, as well as the desire for distinguishing the apartment into an iconic building within the neighborhood. This project was the result of our efforts in revitalizing this lost heritage and giving a new interpretation to the old concept. In designing the interior spaces and the façade of the project, our strategy was primarily focused on simplicity and avoidance of complex presentation.

The street façade is colorful and vivid, albeit minimal. This lively façade tries to have communication with the city and indoor in which the openings framed with colored HPL panels overlooking the pass, however they are prone to prevent views and excessive sun light into the inner spaces. The importance of using and controlling the natural light and shadow permitted a bio-climatic proposal and the creation of intermediate spaces that permits the use of the interior spaces to stay, play and rest with natural light all day long. The saturated HPL panels cover the inner skin of the metal painted frames. The frame detail designed and made by the architecture team and installed on building façade before local white bricks cover.

Attending to the materials of the wall and minimizing windows with triple glazing windows and also locating lockers as acoustic and thermal insulation, protected indoor from noise pollution. According to the green approach of the project, the contrasts of the white brick texture with the urban rigid body seems so appropriate and adding three vivid color (Iranian blue, Saffron Orange and Grass Green) also helped to create color range and build vivacious facade. In the northern facade, the modular flower boxes shape the rotatable shades of the balcony. These green layers prevent views to the indoor.

The design intent is to give maximum functionality and privacy. We placed the private functional area of the project on the south, whereas the public functional area was set on the north. Between these two areas, at the center of the building, we set up the vertical circulation area.

Local materials and recycled ones from the existing building before construction, are used in the construction of the project. Leftover bricks from the previous structure were washed, processed and used in covering the floor and walls of the yard and also the materials used in construction of the project, such as bricks, iron plates and stones, are considered as environment friendly materials and are acquired from local resources.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *