کافهرستوران ماینس وان
استودیو دیزاین اوژن (اوژن سلیمی)
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۷
مساحت: ۱۸۶ مترمربع
وضعیت: ساختهشده
کارفرما: محمد فتاح
تیم طراحی: علی مرآتی، صابر تاجیک
عکس: محمدحسین حمزهلویی
کافهرستوران ماینس وان در طبقه منفییک ساختمانی چندمنظوره، در مجاورت یکی از خیابانهای اصلی منطقه سعادتآباد تهران واقع شده است. دسترسی اصلی این پروژه از طریق پلهبرقی موجود در یک باکس شیشهای شفاف، خالص و درخشان است که هویت بصری متمایزی در ذهن عابرین و مخاطبین خود ایجاد کرده و این امر به عنوان یکی از مهمترین کانسپتهای طراحی هویت سازمانی پروژه در نظر گرفته شده است.
با توجه به موقعیت قرارگیری پروژه نسبت به زمین، استفاده مناسب از قابلیتهای نورپردازی، ایجاد سیرکولاسیون مطلوب هوا، و بهرهمندی از المانها و مصالح طبیعی چون چوب، گیاه و قلوهسنگها، از مهمترین زمینههای شکلگیری پروژه جهت ایجاد فضایی مطلوب برای تعامل افراد با یکدیگر بوده است.
شبکه خطی سهبعدی موجود در پروژه منجر به ایجاد فضایی نظاممند با رعایت حریم خصوصی برای مخاطبانش شده و نیز خالق فریمهای متعددی از زیباییشناسی منطقمدار پروژه است. همچنین خطوط نور در میان لوورهای چوبی و آهنی، میزبان میهمانانی هستند که چشمانشان با کنجکاوی، حضور ریتمیک و چشمنواز آنان را میستاید.
فضای قدرتمند بار روایتی از نبودن یک باکس سیاهرنگ در فضاست، باکسی که عهدهدار عملکرد آشپزخانه در پروژه باشد. فضای خالص و تکرنگ بار با کانتر شیشهای خود و لغزش نورهای خطی بر جداره بار، جایی برای تجمع میهمانان است تا برای لحظاتی شاهد روند تهیه سفارشات خود از نزدیک باشند.
Minus 1 Cafe & Restaurant
OJAN Design Studio (Ojan Salimi)
Location: Tehran, Iran
Date: 2018
Area: 186 sqm
Status: Completed
Client: Mohammad Fattah
Design Team: Ali Merati, Saber Tajik
Photo: M.H. Hamzehlouei
“Minus 1 Cafe & Restaurant” is located in the basement level of a multi-functional building, near one of the main and crowded streets of Sa’adat Abad region in Tehran city. Main access to this project is from the escalator path in the transparent, pure and luminous glass box, that created a distinct visual identity for the pedestrian and audience, and it became an essential concept for designing the project’s corporate identity.
Regarding the location of the project, the proper use of the lighting capabilities, the creation of optimal air circulation, and use of natural elements and materials such as wood, plants, and rubble, are the important elements used in this project, in order to create a desirable space for people interaction.
The 3D grid in this project leads to a systematic environment with respecting the privacy for its audience and also creates many logic anesthetic’s frames of project. The light lines between the wooden and iron louvers host guests whose eyes curiously looking for their rhythmic and eye-catching presence.
The Bar’s powerful atmosphere tells us the lack of black box which is responsible for the kitchen’s operation. The pure and mono color space of the bar with a glass counter and the slip of linear lights on its wall, is a place for gathering guests; So that, they can see the process of preparing their orders closely.