213، یک آن / استودیو معماری پی

213, An Instant / Pi Architects

213، یک آن
معمار: استودیو معماری پی (حسین ابراهیم‌زاده، محمد ابراهیم‌زاده)
موقعیت: مشهد، ایران
تاریخ: 1397
مساحت: 1195 مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: آقای رجب‌زاده

تیم طراحی: ایوب ابوترابی، مژگان افشار، آمنه اکبری، المیرا خانی، هدیه تدین
سازه: آقای موقر
تاسیسات مکانیکی: کاظم فاضلی‌نژاد
تاسیسات الکتریکی: مهدی حاجی‌زاده
عکس: سینا ممتحنی
فیلم: حمزه ابراهیم‌زاده

213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی

با توجه به اینکه امروزه درخواست اکثر مشتریان مبنی بر دست‌یابی به حداکثر فضاهای قابل‌فروش، دفتر معماری را به سمت طراحی تیپیکال واحدها پیش می‌برد، چاره‌ای نیست جز آن‌که به فکر الگویی برای اصلاح برخی از ریزفضاها که اتفاقا نقشی اساسی هم در ساختمان‌ها دارند، باشیم.

213، یک آن / استودیو معماری پی
Courtesy of Pi Architects | Photo: Sina Momtaheni

اساس طراحی این پروژه، تلاش برای احیای سه ریز‌فضا در سکونت آپارتمانی است: حیاط و مجموعه ورودی، راهرو (داخل واحد)، و بام؛ فضاهایی که علی‌رغم اهمیت آن‌ها، عمدتا به دو دلیل، توجهی به آن‌ها نمی‌شود: اول این‌که از لحاظ عملکردی، کارکرد کمتری نسبت به سایر فضاها دارند و دوم این‌که حیاط و بام جزو متراژ قابل فروش محاسبه نمی‌شوند. علاوه بر این، چون در آپارتمان‌های کوچک امکان در نظرگرفتن سرایداری وجود ندارد، معمولا مشاعات ساختمان فاقد رسیدگی‌های لازم هستند و به همین خاطر، حیاط و بام غالبا فضاهای مرده و غیر قابل‌ استفاده‌ای خواهند بود.

213، یک آن / استودیو معماری پی
Courtesy of Pi Architects | Photo: Sina Momtaheni

حیاط و مجموعه ورودی
علی‌رغم این‌که در پیشینه معماری ایران، مجموعه ورودی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده است، امروزه این موضوع فاقد برنامه‌ریزی مناسب در سکونتگاه‌های آپارتمانی است. ما برای حل این مسئله، فضای ورودی اتومبیل و پیاده را از یکدیگر تفکیک کردیم و پس از آن، حیاط را به زیرزمین کشاندیم و فضای ورودی پیاده را به دو ناحیه تقسیم کردیم. در نتیجه، یک ناحیه با مفهوم آستانه (Threshold) شکل گرفت که ضمن حفظ ارتباط بصری با فضا و پیاده‌رو بیرون، به واسطه یک پل شیشه‌ای که از بالاسر حیاط می‌گذرد، به ناحیه دوم می‌رسد. ناحیه دوم یک فضای نیمه‌بسته است که دسترسی به ارتباطات عمودی را ممکن می‌سازد. وجود فضای سبز، صدای آب چرخشی (که از زیر درب ورودی به حوض داخل حیاط می‌ریزد) و قرار‌گرفتن در یک محور عمودی، عناصر کیفی مجموعه ورودی هستند. علاوه بر این، انتقال حیاط به زیرزمین، امکان تامین نور، منظر و تهویه طبیعی را برای سالن چندمنظوره (ورزشی، پذیرایی و …) که جزو مشاعات ساختمان به حساب می‌آید، فراهم کرده است.

213، یک آن / استودیو معماری پی
Courtesy of Pi Architects | Photo: Sina Momtaheni

بام
معمولا بام‌های ساختمان‌های با متراژ کم، با این چالش روبرو هستند که ساخت و نگهداری فضای سبز در آنها توجیه اقتصادی ندارد. مضاف بر این، نداشتن متولی واحد باعث از بین‌رفتن تدریجی این فضاها می‌شود. به همین خاطر تصمیم گرفتیم فضای بام را به دو قسمت تقسیم کنیم: یک قسمت برای تاسیسات ساختمان که قابل دسترسی برای تمام واحدهای ساختمان است و قسمت دیگر، یک حیاط آراسته با گلدان و فضایی برای نشستن که قابل استفاده اختصاصی برای واحد پنجم ساختمان، با دسترسی مستقل از داخل واحد است. با این رویکرد، کیفیت متفاوت واحد پنجم به‌ واسطه نورگیری از سقف و رسیدگی مناسب به فضای بام تضمین شده است.

213، یک آن / استودیو معماری پی
Courtesy of Pi Architects | Photo: Sina Momtaheni

راهرو
برای اینکه راهروی داخل واحدها صرفا یک فضای گذر نباشد، با قرار‌دادن یک فضای کارکردی خطی بین نشیمن و اتاق‌ها، هم حریم خصوصی اتاق‌ها حفظ شده و هم کمبود لاندری در ساختمان‌های کوچک جبران شده است. جاگیری ماشین لباس‌شویی و ملحقات آن، میز اتو، و کمدهایی برای قراردادن لوازم ضروری زندگی در یک آپارتمان 150متری، در این فضای خطی، راهرو را به یک فضای دومنظوره تبدیل کرده است.

213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی213، یک آن / استودیو معماری پی

213, An Instant
Architect: Pi Architects (Hossein Ebrahimzadeh, Mohammad Ebrahimzadeh)
Location: Mashhad, Iran
Date: 2018
Area: 1195 sqm
Status: Completed
Client: Mr. Rajabzadeh
Design Team: Ayoob Abootorabi, Mozhgan Afshar, Ameneh Akbari, Elmira Khani, Hedieh Tadayon
Structure: Mr. Moaghar
Mechanical Consultant: Kazem Fazelinejad
Electrical Consultant: Mehdi Hajizadeh

Photo: Sina Momtaheni
Video: Hamzeh Ebrahimzadeh

Now that most customers’ demand for getting the maximum salable space, has been leading us to a typically designing of units, there is no way other than thinking of a pattern to modify some areas, which actually play a fundamental role in buildings. ‏

The groundwork of this project is based on an attempt to revive three areas in apartment life: the yard and entrance, corridor (within the unit), and the roof; Spaces which, in spite of their importance, are overlooked due to two reasons: firstly, because in terms of functionality, they have fewer functions compared to other spaces; secondly, because the yard and roof are not considered as salable living space. Furthermore, when it comes to the yard and the roof, we can claim that common areas are not usually well-kept; since in small apartments, it is not possible to hire a janitor. Therefore, these spaces are often dead and unusable spaces. ‏

The Yard and Entrance
Despite the fact that the entrance has always been of great importance in traditional Iranian architecture, it lacks proper planning nowadays in apartment dwellings. To solve this problem, we segregated the entrance for automobiles and for the pedestrians. Then, we change the position of the yard in the underground and formed the pedestrian entrance space, segregating the threshold in two areas as well as keeping the interaction between them. One area standing as the visual threshold with the space and the outdoor pavement, using a glass bridge passing over the yard, reaches the second space. The second space is a semi-closed space which makes accessing vertical access possible. Green space, the sound of the water whirling (flowing from under the entrance to the whirlpool in the yard) and being placed in a vertical axis, are among the qualitative elements of the building. Furthermore, moving the yard to the underground has made supplying light, view and natural ventilation for a multipurpose salon possible, a salon for sports, reception and so on, which is considered a common area in the building.

Roof
The roofs of buildings with a small living area, usually face this challenge that building and maintaining green space is not economically justified. Furthermore, not having a single custodian leads to a gradual destruction of these places. Therefore, we decided to divide the roof space into two sections: one part for building installations accessible to all apartment units and the other, a yard adorned with vases and a place for sitting, which is accessible exclusively to the fifth unit, with an separate access from within the unit. This approach taken, the different quality of the fifth unit can be guaranteed by using a skylight and taking proper care of the roof.

The Corridor
‏For the corridors within the units, not to be only a passageway, a functional linear space has been placed between the living room and the rooms, so that, it can guarantee the privacy of the rooms and make up for the lack of laundry rooms in small buildings. Placing washing machines and related appliances, the ironing board, and closets for keeping necessary items for living in a 150 square meters apartment, in this space, has turned the corridor into a multipurpose space.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *