ساختمان اداری زرتشت / دفتر معماری تکا

Zartosht Office Building / TKA Architecture Studio

ساختمان اداری زرتشت

دفتر معماری تکا (رئوف قاسمی برقی)

موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۸
مساحت:
۱۱۹۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: محسن میرحبیبی
تیم طراحی: حسن نیک‌افکار، حامد سلیمانی، سارا ناصریه، شیدا قطبی
سازه: علی درخشان
تاسیسات: شرکت ایستاساز
عکس: استودیو دید

ساختمان اداری زرتشت که مربوط به یک شرکت کامپیوتری است، در نبش تقاطع دو خیابان دائمی و زرتشت غربی تهران قرار گرفته است. این پروژه دارای دو طبقه همکف و زیرزمین، و پنج طبقه اداری بر روی آنهاست. منطقه قرارگیری بنا که از غرب به زمین‌های سازمان آب و نیز پارک لاله، به عنوان یکی از پارک‌های قدیمی و بزرگ تهران، مشرف است، طی دو دهه اخیر تغییراتی یافته و بافت قدیمی آن که متشکل از خانه‌های ویلایی مسکونی یک و دو طبقه بوده، امروزه شاهد سر برآوردن ساختمان‌های اداری پنج طبقه است. این ترکیب‌بندی باعث ایجاد نوعی از هم‌نشینی است که در عین تضاد در حجم و توده ساختمان‌ها، به لحاظ اختلاط دو نوع کاربری مسکونی و اداری قابل پذیرش است، چرا که حیات و امنیت فیزیکی و روانی منطقه را تضمین می‌کند.

ساختمان اداری زرتشت / دفتر معماری تکا
Courtesy of TKA Architecture Studio | Photo: Deed Studio

سوال اصلی طراحی پروژه این است که آیا تفاوت مقیاس و توده‌های دو کاربری مسکونی و اداری می‌تواند در قالب فرم شهری جدیدی ارایه شود، به گونه‌ای که یک فرم و الگوی جدید شهری همگون با بافت زمینه را فراهم آورد، یعنی ساختمانی که هر دو مقیاس و کاربری را در آن واحد در بر داشته باشد. برای نیل به این هدف، ارتفاع پایه، دو طبقه مسکونی منطقه در نظر گرفته شد و طبقه سوم همانند یک شکاف، حجم طبقات بالاتر را از حجم پایه جدا ساخت. به این ترتیب، ساختمان همانند دو جعبه قرار گرفته بر روی هم و شکافی مابین آنهاست: جعبه پایین که هماهنگ با بافت مسکونی دو طبقه قدیمی منطقه است، و حجم جعبه‌ای در طبقات بالاتر که به دلیل قرارگیری بر روی شکاف طبقه سوم، حس تعلیق دارد و از حجم یکپارچه و عظیم بنا می‌کاهد.

ساختمان اداری زرتشت / دفتر معماری تکا
Courtesy of TKA Architecture Studio | Photo: Deed Studio

شکاف مابین طبقات ساختمان به سوی پارک لاله باز شده و طبقه‌ای متفاوت نسبت به سایر طبقات را ایجاد کرده است. یک بدنه‌ تمام‌شیشه‌ای در این طبقه، ۸۰ سانتیمتر عقب‌تر از لبه نما قرار گرفته و این لبه به تراسی با گلدان‌های سراسری اختصاص یافته است. این طبقه متفاوت، به لحاظ کاربری، بخش فروش ساختمان اداری است و به این دلیل، طراحی آن می‌بایست ویژه‌تر و متمایز از طبقات دیگر صورت می‌گرفت. طبقات اول و دوم نیز بخش تعمیرات و نگهداری، و طبقات چهارم و پنجم مربوط به بخش تحقیق و توسعه، و نیز مدیریت است. البته در طرح اولیه، به منظور ایجاد تفاوت جدی‌تر، باکس جعبه‌ای بالا تمام شیشه‌ای و همراه با تراس‌هایی در دو سو بود تا توده‌ای آینه‌ای و متخلخل را ایجاد کند که متاسفانه مورد موافقت کارفرما قرار نگرفت. همچنین در طبقه همکف، تاکید بر این بود که حیاط کوچک بنا بدون دیوار باشد و حیاط در اختیار شهر قرار گیرد که این موضوع نیز با مخالفت کارفرما روبرو شد.

ساختمان اداری زرتشت / دفتر معماری تکا
Courtesy of TKA Architecture Studio | Photo: Deed Studio

در طراحی نمای ساختمان، سعی بر این شد که شیوه‌ای نوین و جدید استفاده شود و شیوه سنتی که مبتنی بر استفاده از ملات و روش تر بود، به کل حذف شود. به همین دلیل، کل نما در طبقات به مدول‌های ۶۰ سانتیمتری تقسیم شد که تعدادی از آنها ثابت و تعدادی دیگر که مقابل بازشوها قرار گرفته‌اند، قابلیت حرکت و باز و بسته شدن دارند. این پانل‌ها از جنس ورق و با اتصالاتی در بالا و پایین، به سازه اصلی هستند و پشت آنها لایه هوا قرار گرفته است. بدین‌ترتیب، این لایه بیرونی همانند لایه‌ای محافظ، بدنه را از تابش شدید محافظت می‌کند. فاصله بین طبقات نیز با سرامیک و به روش خشک اجرا شده است. مدول‌بندی نما باعث شد که تمامی قطعات آن پس از آماده‌شدن به صورت پیش‌ساخته، بر روی بدنه نصب شوند. همچنین پترن‌های اجراشده بر روی بدنه‌ها، در زمان‌های مختلف روز، نورها و سایه‌های متفاوتی را در فضای داخلی ایجاد می‌کند که این موضوع از زمان شروع ساعت کاری تا انتهای کار روزانه ادامه می‌یابد.

Zartosht Office Building

TKA Architecture Studio (Raouf Qasemi Barqi)

Location: Tehran, Iran
Date: 2019
Area: 1,190 sqm
Status: Completed
Client: Mohsen Mirhabibi
Design Team: Hasan Nikafkar, Hamed Soleimani, Sara Naseriyeh, Sheida Ghotbi
Structure Consultant: Ali Derakhshan
Mechanical & Electrical Consultant: Istasaz Co.
Photo: Deed Studio

“Zartosht Office Building” which belongs to a computer company, is located at the intersection of two streets of Tehran: Daemi and Western Zaratosht. This project has two floors in ground and underground, and five office floors above them. The project site overlooks from west to the Water Organization and Laleh Park, as one of the old and famous parks in Tehran. The area in which the site is located, has witnessed some changes in the past two decades; where its old fabrics consisted of one and two-story residential villa houses, however, five-storey office buildings are prospering nowadays. This combination creates a kind of association that, while contradicting the volume and mass of buildings, is acceptable in terms of mixing residential and office functions, as it ensures the physical and psychological safety and security of the area.

The main question of the project design is whether the difference in scale and masses of these two functions, can be presented in the form of a new urban form and pattern congruence with the background context, that is, a building that simultaneously contains both scale and function. In order to achieve this goal, the base height is considered two residential floors of the area, and the third floor, like a split, separates the higher floors from the base volume, so that, the building looks like two boxes mounted on each other, and a split between them. The bottom box is in harmony with the two-storey residential fabrics of the area, and the box in the upper floors is suspended, because it is located on the split of the third floor, thus reducing the integrated and massive size of the building.

The split between the floors opens to the Laleh Park, and has created a different floor than the other floors. On this floor, the facade is lied 80 centimeters behind the edge. This different floor, in terms of function, represents the sales department of the building; hence, its design should have been considered more distinctive than that of other floors. The first and second floors are allocated to repair and maintenance sector, and the fourth and fifth floors are dedicated to R&D and managerial sectors. In the initial design, in order to make a more distinct difference, the upper box was glassy with terraces at both ends, to create a mirror and porous mass, which was not agreed upon by the client. On the ground floor, it was emphasized that the small courtyard of the building to be without a wall, and be a part of the city, which was not agreed upon by the client as well.

In the design of the building’s facade, we tried to use a novel method and eliminate the traditional approach which was based on the use of mortar. Therefore, the entire facade of the floors was divided into 60 cm modules, some of which are fixed, and several others in front of the openings, can move and open/close. These panels are made of metal sheet with connections on top and bottom to the main structure, and behind it is the air layer. This way, the outer layer as a protective layer, protects the body from intense solar radiation. The distance between the floors is also performed with ceramic, using dry method. The modulation made all facade parts installed to the body after being pre-fabricated. Patterns made on the body, create different light and shadows in the interior, at different times of the day, and this continues from the start of a work day to the end of it.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *