آپارتمان مسکونی شیمی‌گیاه / دفتر معماری اشعری و همکاران

Shimigiah Residential Apartment / Ashari Architects

آپارتمان مسکونی شیمی‌گیاه

دفتر معماری اشعری و همکاران (امیرحسین اشعری)

موقعیت: شیراز، ایران
تاریخ: ۱۳۹۹
مساحت: ۲۰۰۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: روح‌الله صفری
تیم طراحی: زهرا جعفری، الناز امینی خانیمنی، احسان شبانی، زهرا رحیمی، احسان سرشناس
طراحی سه‌بعدی: امیر ایرانی‌دوست حقیقی، مصطفی یکترزاده
اجرا: گروه ساختمانی تچرا
گرافیک: زهرا جعفری، سارا ناظمی، افشین اشعری
عکس: پرهام تقی‌اف

پروژه شیمی‌گیاه، یک آپارتمان مسکونی ساخته‌شده بود که چندین سال خالی از سکنه باقی مانده بود، و مالک جدید تصمیم به تغییرات جزئی در پوسته نمای آن داشت که با تعامل بین کارفرما و تیم ما، تصمیم به ایجاد تغییرات عمده در فضاهای داخلی و نماهای آپارتمان گرفته شد. این آپارتمان از دو دسترسی شمالی و جنوبی کاملا متفاوت برخوردار است که با توجه به عوامل اثرگذار متفاوت بر هر یک از نماها، و همچنین در ارتباط نبودن دو نما، تصمیم گرفته شد که هر جبهه به صورتی طراحی شود که پاسخ‌گوی نیازهای همان سمت باشد. البته با وجود تمامی تمایزها، سعی شده است در انتخاب المان‌ها، رنگ، متریال و …، به اشتراکاتی برسیم که دو نما به مثابه دو عضو از یک خانواده باشند، ولی با شخصیت کاملا مستقل.

آپارتمان مسکونی شیمی‌گیاه / دفتر معماری اشعری و همکاران
Courtesy of Ashari Architects | Photo: Parham Taghioff

نمای شمالی
نمای وضع موجود در جبهه شمالی، نمایی شکسته و منقطع بود، و به جهت باریک‌بودن کوچه در این سمت، ساختمان از ابتدای کوچه دیده نمی‌شد. از اینن‌رو، ما با ایجاد بازشوهای حجمی در جهات مختلف، سعی در پرکردن فضاهای خالی ناشی از نمای شکسته، و ایجاد انسجام در آن داشتیم که جهت‌گیری متفاوت این بازشوها، علاوه بر امکان بهره‌مندی از مناظر متفاوت شهری، امکان تبدیل سطحی دوبعدی را به نمایی حجمی فراهم کرد، و شهروندی که در حال عبور از کوچه باریک است، می‌تواند ارتباط بصری بیشتری با این جبهه برقرار کند. همچنین این چرخش در قاب پنجره‌ها، امکان کنترل و استفاده از نور مطلوب خورشید در قسمت‌هایی از نما را که در جهت شمال‌شرقی بودند، فراهم می‌کند.

آپارتمان مسکونی شیمی‌گیاه / دفتر معماری اشعری و همکاران
Courtesy of Ashari Architects | Photo: Parham Taghioff

نمای جنوبی
بر خلاف بخش شمالی، کوچه قسمت جنوبی عریض بود و دید و منظر گسترده‌تری در اختیار می‌گذاشت. از این‌رو، در این جبهه، با خلق یک شبکه فلزی، امکان جای‌گذاری بازشوهای آکاردئونی مشبک متحرک و پوشش گیاهی فراهم شد که باعث کنترل دید به فضای داخلی و نیز کنترل ورود نور جنوب می‌شود، و بسته به خواسته ساکنان، امکان تغییر حالت این بازشوهای متحرک در فصول مختلف وجود دارد.

آپارتمان مسکونی شیمی‌گیاه / دفتر معماری اشعری و همکاران
Courtesy of Ashari Architects | Photo: Parham Taghioff

حیاط
در طراحی حیاط، تلاش اصلی ما این بود که بتوانیم فضایی خلق کنیم که از مدل حیاط‌های آپارتمان‌های متداول خارج شویم. بدین‌جهت سعی کردیم با خلق محیطی تعاملی، قابلیت استفاده از آن را برای گروه‌های سنی مختلف فراهم آوریم. سنگ‌های به‌کار رفته در نما، در کف حیاط تا پیاده‌رو خارج مجتمع امتداد می‌یابند، و سکوهای طراحی‌شده، علاوه بر امکان نشستن، در بخش‌هایی قابلیت بازی‌کردن به عنوان سرسره برای کودکان را فراهم می‌آورند. همچنین طراحی فضاهای بازی چون سرسره و تاب، علاوه بر کودکان، امکان تعامل سایر ساکنان را در حیاط فراهم می‌کند. در طراحی جداره متصل به خیابان نیز سعی شد این جداره به صورتی شفاف در نظر گرفته شود تا ارتباط تنگاتنگی بین درون و بیرون مجموعه شکل گیرد.

Shimigiah Residential Apartment

Ashari Architects (Amir Hossein Ashari)

Location: Shiraz, Iran
Date: 2020
Area: 2,000 sqm
Status: Completed
Client: Rohollah Safari
Design Team: Zahra Jafari, Elnaz Amini Khanimani, Ehsan Shabani, Zahra Rahimi, Ehsan Sarshenas
3D Rendering: Amir Iranidoost Haghighi, Mostafa Yektarzadeh
Construction: Tachra Construction Group
Graphic: Zahra Jafari, Sara Nazemi, Afshin Ashari
Photo: Parham Taghioff

Shimigiah project was a building with no residents, for years. At first, the new owner had decided to make some minor alterations, in terms of improving the building’s elevations; but under the discussion between our team and the client, we could convince him to renovate all the interior and outdoor spaces. The northern and southern access to the apartment was completely different. Considering the variety of effective factors on the elevations, and also the inconsistency of two facades, each side is determined to have a unique, but consistent design. Regardless of all differences, some specific elements, materials, and a unique color were shared on both sides, in order to provide single character for the entire building.

North Elevation
The initial northern elevation was an indented elevation. The alley, there, is narrow, because of which, the building was not visible from the alley’s entrance. The openings are designed in different sides for filling the vacuity of the façade, and making integrity. The different sides of the windows result in exhibiting different urban views; moreover, these oblique boxes make a three-dimensional elevation, to the extent that, a visual interaction can be created between the building and citizens. The rotation of the forms controls the rate of sunlight in northeast part.  

South Elevation
Despite the northern part, the southern alley is wider to provide a generous perspective.  A metallic net is designed in order to install a number of portable and latticed openings and plants. These elements control the rate of southern sun, and confine the ability of looking to inside. These foldaway windows provide various choices of using the natural light and views.

The Yard
The design team attempt was to create a unique yard to make an interactive space for different uses from all ages. The stones on the façade, are continued on the yard’s floor to the pavement out of the courtyard. Besides the possibility of sitting, the benches play the role of sliding board. The playing objects make a new interaction between inhabitants. The entrance of the yard from the alley, is transparent, in order to create a close connection between inside and outside.

Leave A Comment

Your email address will not be published.