هزاره خلاق
گروه معماری معیار (محمدکاظم هوشمند، علی مقتدری)
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۴۰۱
مساحت: ۱،۱۰۰ مترمربع
وضعیت: ساختهشده
کارفرما: پارادایسهاب
طراحی فنی: سارا الیاسی
تاسیسات مکانیکی: متین طلایی
عکس: استودیو سولو
سالها پیش، یک پیست اسبدوانی در پارک آبوآتش تهران وجود داشت که ساختمان اصطبل آن به دلیل آنکه سالها متروکه مانده بود، نیازمند تعمیرات و نوسازی اساسی بود. پروژه هزاره خلاق، داستان جذاب و شورانگیز تبدیل این اصطبل به فضای کار اشتراکی است.
از آنجا که پروژه در میان انبوهی از درختان پارک و نیز بزرگراه مدرس قرار گرفته بود، ایجاد بازشوهایی برای کشاندن حسوحال خوب محیط بیرون به فضای داخل، اهمیت دوچندان داشت. از اینرو، تصمیم گرفتیم پنجرههایی به شکل دایره در طول سالن همکف ایجاد کنیم تا کاربران از مشاهده فضای بیرون ساختمان محروم نباشند. همچنین با گشایش نورگیرهای سقفی، سعی کردیم روزنههای نفوذ نور طبیعی به داخل مجموعه را بیشتر کنیم.
با توجه به طول بسیار زیاد سالن همکف، از طریق ایجاد دو فضای بیضیشکل در پلان، تلاش کردیم تا تفکیک فضایی به شکلی اتفاق بیفتد که ساختار طولی پلان شکسته شود و کشیدگی سالن از نظر بصری احساس نشود. یکی از این فضاهای بیضیشکل، ورودی و فضای تقسیم مجموعه، و دیگری فضای استراحت و آتریوم (حیاط داخلی) آن را شکل میدهد.
به دلیل ارتفاع مناسب قسمت غربی بنا، تصمیم گرفتیم برای پاسخگویی به نیاز کارفرما به اتاقهای کوچک کار، یک نیمطبقه احداث کنیم. برای آنکه کاربران این نیمطبقه که اتاقهای کوچکی دارند، از محدودیت فضا رنج نبرند، پنجرههایی به سمت سالن اصلی و نیز فضای باز بیرون تعبیه کردیم، و با ایجاد بالکنی در راهروی کناری ساختمان، دسترسی به فضای باز را نیز ممکن ساختیم.
برای آنکه حیاط داخلی مجموعه از هر طرف دید مناسبی داشته باشد، جداره آن را بهصورت متخلخل در نظر گرفتیم. این جداره به شیوه خشک و با حدود ۲۰۰۰ بلوک بتنی دستساز ساخته شد، و با استفاده از میلگرد به سقف و کف اتصال پیدا کرد تا از استقامت مناسبی برخوردار باشد. بلوکها نیز در کارگاه و با بتن پلیمری ساخته شدند و برای ساخت آنها، قالب فلزی مخصوص طراحی و ساخته شد.
Creative House of Hezareh
Criteria Group (MohammadKazem Hooshmand, Ali Moghtaderi)
Location: Tehran, Iran
Date: 2022
Area: 1,100 sqm
Status: Completed
Client: ParadiseHub
Technical Design: Sara Elyasi
Mechanical Engineering: Matin Talaee
Photo: Solo Studio