خانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفید

House No. 20 / White Cube Atelier

خانه شماره 20 ماکو
معمار: دفتر مکعب سفید (رضا اسدزاده، شبنم خلیل‌پور)
موقعیت: ماکو، آذربایجان غربی، ایران
تاریخ: 1396
مساحت: 900 مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: خانواده احمدی
همکار طراحی: هنگامه رضایی
مشاور سازه: علی یوسفی ماکویی
مشاور تاسیسات مکانیکی: حمید سیدسجادی
مشاور تاسیسات الکتریکی: فواد شیری
همکار اجرا: محمد اسدزاده
گرافیک: مهدی نیکخواه
عکس: فرشید نصرآبادی

خانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفید

همچنان که به ماکو نزدیک می‌شوی، جاده‌ای مارپیچ از میان دره‌ای باریک می‌گذرد که در میان آن، رودی به نام زنگمار در جریان است که پی‌درپی به شکل آبشارهای غران کوچکی فرو می‌ریزد. در یکی از این خمیدگی‌های کوهستان، ناگاه منظر شهر به صورتی دلپذیر و شگفت‌انگیز، در برابر دیدگان پدیدار می‌شود. کوهستان برهنه پرصخره، ناگهان در دو سو سر به آسمان کشیده و دست‌کم به ارتفاع هزاران پا گردن برافراشته است. کوهی که در سمت راست قرار دارد، هرقدر بالا می‌رود، برآمدگی پیدا می‌کند و همچون سایه‌بانی بر فراز شهر گسترده می‌شود. در فرورفتگی صخره‌ها قلعه‌ای ساخته‌اند که نمای آن بسیار هولناک است و اطرافش را دیواری احاطه کرده است. زیر سایه کوه‌ها و صخره‌ها، بناهایی در ادوار مختلف ساخته شده‌اند که شاخص‌ترین آنها مربوط به دوره قاجار و برگرفته از معماری قفقاز است و در اختیار میراث فرهنگی است. بعد از آن، گویی خانه‌ها و بناها به معنای واقعی کلمه روییده‌اند، بی‌هیچ قانون و قاعده‌ای.

خانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفید
Courtesy of White Cube Atelier | Photo: Farshid Nasrabadi

این شهر پر از راز و رمز، زادگاه ماست که سال‌های زیادی است از نظر منظر شهری و فرهنگی، به دست فراموشی سپرده شده است. نزدیک پنج‌ سال است که در این شهر طراحی و برای ساختن‌اش مبارزه می‌کنیم تا حال معماری و سیمای شهر را التیام ببخشیم. سعی ما بر آن بوده است که بر اساس آموخته‌ها و تجربیات‌مان، با استفاده از تفکرات معماری مدرن و مصالح بومی، تاثیری مثبت بر چهره شهر بگذاریم.

خانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفید
Courtesy of White Cube Atelier | Photo: Farshid Nasrabadi

یکی از پروژه‌های ما در شهر ماکو، خانه شماره 20 است که در زمینی به مساحت 275 مترمربع، در یک بافت آشفته با بناهایی مشابه هم و بی‌هویت قرار دارد و سطح اشغال آن در همکف 100 درصد و در طبقات 75 درصد است. در حین عملیات ساختمانی، زمین همسایه توسط مالک خریداری و تبدیل به حیاط خانه شد، ولی به خواست کارفرما، هیچ بازشویی به آن سمت باز نشد.

خانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفید
Courtesy of White Cube Atelier | Photo: Farshid Nasrabadi

طراحی پلان خانه در چهار طبقه، حول نیازهای کارفرما و در نهایت خلوص و سادگی صورت گرفته است. همکف به پارکینگ، فضای جمعی، تاسیسات و اتاق ورزش اختصاص یافته، و طبقات اول و دوم به صورت فضای مسکونی دوبلکس، و طبقه سوم به شکل یک واحد مستقل با تراس‌های بزرگ در نظر گرفته شده است. طبقه اول دارای یک سالن بزرگ مشرف به حیاط، به همراه آشپزخانه و اتاق مهمان، و طبقه دوم شامل سه اتاق بزرگ و نشیمن است.

خانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفید
Courtesy of White Cube Atelier | Photo: Farshid Nasrabadi

حجم خانه از مکعب‌هایی تشکیل یافته که از دل یکدیگر بیرون جسته‌اند؛ این موضوع دیدهای متنوعی با توجه به بازی بازشوها میسر کرده و استفاده از سنگ تیره و روشن نیز باعث تاکید بر بیرون‌زدگی احجام و سایه‌اندازی شده است. ایده طراحی نما و مکعب‌های درهم‌تنیده به فضای داخل نیز کشیده شده و باعث ایجاد تراس‌های خصوصی در اتاق‌ها شده است که کوه و مناظر طبیعی را قاب می‌کنند.

خانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفید
Courtesy of White Cube Atelier | Photo: Farshid Nasrabadi

در حال حاضر، خانه شماره 20 فقط یک خانه در شهر مرزی و دور افتاده‌ای به نام ماکو نیست، بلکه عامل تعیین‌کننده‌ای است در پرورش سلیقه عمومی مردمان شهر و بهبود منظر شهری، عاملی هرچند کوچک.

خانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفیدخانه شماره 20 ماکو / دفتر مکعب سفید

House No. 20
Architect: White Cube Atelier (Reza Asadzadeh, Shabnam Khalilpour)
Location: Maku, West Azerbaijan, Iran
Date: 2017
Area: 900 sqm
Status: Completed
Client: Ahmadi Family
Design Associate: Hengameh Rezaei
Structure Consultant: Ali Yousefi Makuei
Mechanical Consultant: Hamid Seyed Sajjadi
Electrical Consultant: Foad Shiri
Construction Associate: Mohammad Asadzadeh
Graphic: Mehdi Nikkhah
Photo: Farshid Nasrabadi

Getting closer to Maku, where this house is located in, you are faced with a winding road, trapped in a narrow valley including a river within, and the city view surprisingly appears as you pass a crescent. Bare soaring mountains embrace this historical border city and include one of the most huge and unique roof of climbing crags in Iran. There is a castle close to the wall and the wall is above 100 meters high. Some buildings have been constructed on the mountain slopes, in different historical eras and it seems that contemporary buildings have grown chaotically.

This mysterious city including forgotten values like city view and architectural aesthetics, is a context where we have been designing and constructing some buildings in the past five years. We have tried to influence the city view with aid of modern architecture concepts and using vernacular materials.

One of the projects is “House No. 20” which is located in a chaotic neighborhood, in a 275 square meters property. This house includes ground floor allocated to public space and parking, first and second floor as a duplex residential, and third floor considered as a loft with stretched terraces.

Formation of the concept was the result of a challenge between the client and the architects. The commission was to create a distinctive family residence, with the concept of minimalism and simplicity. So, we initiated composing some cubes oriented to potential views, with the ideas of capturing daylight, allowing natural ventilation and utilizing vernacular materials. We could emphasize shades of subtracted and added volumes, by using two materials with high contrast. The concept of façade design was continued in the interior spaces that resulted in a variety of open spaces and spatial qualities.

The project is not only a house in a distant border city, but also a focal point to improve public taste and to reform the city view.

One thought on “House No. 20 / White Cube Atelier”

  1. خوشحالم و تبريك ميگم بخاطر كار خوب و مدرنتون… دوست دارم بتونم در كارهاي بعدي همكاري كنيم.

Leave A Comment

Your email address will not be published.