کلینیک دندانپزشکی پارسا
حسن سلطانپور
موقعیت: نور، مازندران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۷
مساحت: ۲۵۰ مترمربع
وضعیت: ساختهشده
کارفرما: سیدحسن حسینینیا
تیم پروژه: مهدی رسولی، فریبا گودرزی
عکس: استودیو دید
کلینیک دندانپزشکی پارسا در طبقه هشت یک برج اداری ساحلی در شهرستان نور واقع شده است. در هر طبقه این ساختمان، سه واحد اداری جانمایی شدهاند که یکی از آنها در ضلع شمالی، با منظره زیبای دریای خزر، و یکی در ضلع غربی، با دورنمایی از شهر، و دیگری در ضلع جنوبی، با منظری از کوههای جنگلی شمال قرار دارد. در ابتدا تصمیم بر آن شد که کارفرما سه واحد موجود در طبقه هشتم را از مالک اجاره کرده و سپس با کمک تیم طراحی، آنها را بازسازی و راهاندازی کند، ولی این رویکرد، تیم طراحی را با سه واحد مجزا از هم روبرو میکرد که از هر لحاظ (عملکرد، نور و تهویه، و دید و منظر)، از یکدیگر جدا و منفک بودند.
برای ایجاد شرایط بهینهتر، رایزنیهایی با کارفرما و مالک اصلی ساختمان صورت گرفت، و در نهایت، استراتژی بازسازی بر این مبنا تعریف شد که برای پیوستگی بیشتر مجموعه، و استفاده از فرصتهای بصری و منظرین هر یک از واحدها، و نیز برقراری سیرکولیشن پیوسته هوا در تمام واحدها (با توجه به موقعیت ساحلی ساختمان)، این سه واحد به گونهای با یکدیگر ادغام شوند که پس از اتمام مهلت اجاره، با حداقل تغییرات، امکان بازگرداندن به شرایط قبل را داشته باشند. این امر موجب شد که یک واحد پیوسته با امکان نورگیری و دید بصری از چهار ضلع (شرقی، جنوبی، غربی و شمالی)، برایمان فراهم شود. با این اتفاق، پتانسیلهای داخلی این فضای پیوسته، چه از نظر بهرهمندی از نور و نسیم شمالی (برای سیرکوله هوای درونی)، و چه از بعد مناظر زیبای اطراف، چند برابر شد که به قوت مجموعه میافزود.
در ادامه، با پلتفرمی روبرو بودیم که از چهار جهت، قابلیت ارتباط با فضای بیرونی را دارا بود. برای آنکه بتوانیم بهترین شرایط تهویه هوا و دریافت نور برای فضاهای عمومی را ایجاد کنیم، دو فضای عمومی را با توجه به قابلیت ساختار اولیه پلان، در ضلع شمالی و جنوبی در نظر گرفتیم و آنها را از طریق یک کریدور شمالی و جنوبی به هم متصل کردیم. این امر سبب میشود که با توجه به ارتفاع ساختمان و همجواری بنا با ساحل، نسیم شمالی بهصورت حداکثری در سراسر ساختمان گسترش یابد. سپس سایر فضاهای عملکردی را در زونهای شرقی و غربی جانمایی کردیم تا در تمام طول سال، هوا به میزان بسیار بالا، در مجموعه، در جریان باشد که با توجه به رطوبت بالای منطقه، به کاهش رطوبت محیطی کمک میکند و نیاز به تاسیسات سرمایشی در طول سال را به حداقل ممکن میرساند.
کلینیک پارسا از دو زون عمده تشکیل شده است: زون اول شامل ورودی اصلی، فضای پذیرش و انتظار است، و زون دوم، فضاهای درمانی و اتاقهای تخصصی پزشکان و کادر درمان را شامل میشود. از آنجایی که مراجعهکننده در ابتدا با فضای زون اول این کلینیک روبرو میشود، تصمیم گرفتیم ساختار مورفولوژیک سیال و مواجی را که از لحاظ روانی بتواند در مواجهه اولیه، فضای کمتنش و آرامبخشی را در ذهن مخاطب ایجاد کند، در این زون فراهم کنیم، فضایی با رنگهایی عموما سفید و گاه سبز آبی که به دلیل سیالیت، میتواند منجر به آرامش ذهنی مخاطب، و دوری از تنش در مواجهه اولیه با یک فضای درمانی شود. سپس با ورود به راهروی ارتباطی، از میزان سیالیت فضا کاسته میشود و فضا مورفولوژی هندسی و مشخصی را به خود میگیرد. همچنین این امر فرصت بیشتری در توزیع مناسب هزینههای اجرایی، برای ما ایجاد میکرد.
قابل ذکر است که تمام تغییرات صورتگرفته در طرح، در راستای حداقل تغییرات در وضعیت موجود پلان بوده است، و تیغهها فقط در راستایی تغییر یافتهاند که بتوانند برنامه جدید را پوشش دهند، و در سالهای آتی، قابلیت بازگرداندن به سه واحد مجزای اولیه را داشته باشند. در واقع، اگر پلان جدید را بر پلان اولیه منطبق کنیم، بخش عمدهای از فضاها بر هم منطبق خواهند بود.
Parsa Dental Clinic
Hasan Soltanpour
Location: Nur, Mazandaran, Iran
Date: 2018
Area: 250 sqm
Status: Completed
Client: Seyed Hasan Hosseininia
Project Team: Mehdi Rasouli, Fariba Goodarzi
Photo: Deed Studio