project-0193_00

Krakow Oxygen Home / Nima Nian, Behdad Heydari

خانه اکسیژن کراکوف
معمار: نیما نیان، بهداد حیدری
موقعیت: کراکوف، لهستان
تاریخ: 1394
مساحت: 292 مترمربع
وضعیت: طرح پیشنهادی مسابقه / رتبه نخست

خانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدریخانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدریخانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدریخانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدری

خانه اکسیژن کراکوف، یک مرکز جمعی است در شهر کراکوف لهستان، برای مبتلایان به سرطان ریه و همچنین دوستان و خانواده‌هایشان. نیاز به ساخت این مرکز، به دلیل آلودگی بیش از حد این شهر در سال‌های اخیر، و به دنبال آن، افزایش سرطان ریه است. این پروژه تلاش می‌کند با ایجاد محیطی راحت، صمیمی و دنج برای مبتلایان به این بیماری، به این جامعه صدمه‌دیده التیام ببخشد و پیام قوی امید را گسترش دهد.

خانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدری

Courtesy of Nima Nian, Behdad Heydari

خانه اکسیژن کراکوف، پاویونی با یک فضای بیرونی خصوصی در وسط آن است. موضوع اصلی این پروژه، ایجاد فضایی است که علاوه بر آنکه به استفاده‌کنندگان آن، حس حضور در فضایی را می‌دهد که متعلق به یک جامعه خاص است، در عین حال، با احساس حضور در فضایی باز و آزاد همراه است.

خانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدری

Courtesy of Nima Nian, Behdad Heydari

با توجه به موضوع پروژه و محل قرارگیری آن (Bror Hansson Park)، با توسعه یک حس مکانی جدید و منسجم از طریق خانه اکسیژن کراکوف، تعریفی جدید به محله داده شد، تعریفی که نه تنها پاسخ‌گوی نیازهای پروژه است، بلکه یک هویت جدید به محله می‌بخشد.

خانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدریخانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدریخانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدریخانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدریخانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدریخانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدریخانه اکسیژن کراکوف / نیما نیان، بهداد حیدری

Krakow Oxygen Home
Architect: Nima Nian, Behdad Heydari
Location: Krakow, Poland
Date: 2015
Area: 292 sqm
Status: Competition Proposal / 1st Place

Krakow Oxygen Home is a community centre for the people in Krakow with lung cancer, as well as their friends and families. Since Krakow has had too much air pollution in recent years, the number of people with chronic lung diseases got significantly high, therefore, the need for the Krakow Oxygen Home is now more prevalent. By providing a comfortable and supportive environment for the patients of this disease, this project is trying to heal a hurting community and spread the strong message of hope.

Krakow Oxygen Home is a pavilion with an outdoor space in the middle. The main theme of this project is to create an environment that gives the users a sense of place in a space that belongs to a particular community, while it gives a notion of an outdoor space.

Based on the subject of the project and its location (Bror Hansson Park), the purpose is to develop a new and coherent place that can provide a new definition for the neighborhood through Krakow Oxygen Home; a definition that not only meets the needs of the project, but gives a new identity to the neighborhood.

By examining the program and possibilities, the project can be divided into two zones: indoor and outdoor. However, the outdoor is the only defined private space. The outdoor private space was developed through encompassing the outdoor by the indoor – A nice and cozy space that could be an opportunity for the cancer patients to socialize and to hold a variety of events.

On the other hand, the relationship between the building and the park landscape is among the concerns of this project. To achieve this goal, the program is divided into five zones, with regard to the interrelated functions: reception area, office, health care, community, and the service zone. By creating an opening between each of these zones, the park and landscape spaces penetrate into the building reasonably and encompass the building.

To achieve integration, take advantage of the light, and create a sense of protection of the interior from pollution in the city, translucent glass was used for the outer wall, which turned Krakow Oxygen Home into a pollution-free object like a cloud that sits lightly on the ground. In addition, due to the small size of the building spaces, transmitting light through the building would help the spaces to be perceived larger than they are. The interior wall of the building (facing the central courtyard) is covered with a transparent glass, so that, there is always a visual connection between the indoor and the outdoor spaces.

An apple tree will be planted in the central courtyard as the symbol of city of Krakow, since apple is one of the most useful fruits for lung health. This tree will be planted by the residents of the neighborhood, in the presence of patients with lung cancer.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *