ساختمان مسکونی گلستان
دفتر معماری رازان (سیدنوید امامی)
فینالیست نخستین دوره جایزه شایستگی معمار ایرانی (۱۳۹۷)
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۶
مساحت: ۸۰۰۰ مترمربع
وضعیت: ساختهشده
کارفرما: بخش خصوصی
همکاران طراحی: سعید سوری، نسیم نوری، بهروز صمدی، گلافروز اعلانور، حامد احمدی، مینو پوررحمت، آرش رضاییزادگان، شقایق دانشمند، یزدان ابراهیمی
مشاور سازه: کاراب ایساتیس
مشاور تاسیسات مکانیکی: مهندس بوستان
مشاور تاسیسات الکتریکی: مهندس کلهر
مجری: شرکت همراه صنعت (علیرضا نیری)
نظارت: دفتر معماری رازان
عکس: پرهام تقیاف، افروز خزایی
پروژه مسکونی گلستان در زمینی به مساحت ۱۲۰۰ مترمربع و در کوچهای عریض و بنبست واقع شده که نزدیکی به منطقه نظامی، آن را با محدودیت ارتفاعی ۲۰ متری مواجه کرده است. این ساختمان دارای پنج طبقه روی زمین و چهار طبقه زیرزمین است که بنا به خواسته کارفرما، ۲۳ واحد با متراژهای متنوع، در آن تعبیه شده است. در طبقات اول تا پنجم، چهار واحد و در طبقه همکف، سه واحد جانمایی شده و زیرزمینهای اول تا سوم به پارکینگ و انبار اختصاص یافته که دلیل آن پیشبینی تا سه واحد پارکینگ برای واحدهاست. در زیرزمین چهارم نیز فضاهای تاسیسات، استخر، سالن اجتماعات، سالن ورزش و فضاهای جانبی آنها قرار گرفتهاند.
نورگیری
در زمینهای شمالی که بنا از سه جهت بسته است، چیدمان متداول طبقات چهارواحدی به شکلی است که دو واحد، نور مستقیم از حیاط و دو واحد، نور غیر مستقیم از دو نورگیر شرقی و غربی دریافت میکنند. در اینجا، با پراکندهکردن و افزایش تعداد نورگیرها در سطح پروژه، تامین نور برای سه واحد، به طور مستقیم و برای واحد پشتی، از سه نورگیر مجزا در سه ضلع امکانپذیر شده است. فضای جلوی آسانسورها و بخشهای میانی واحدهای بزرگتر هم از نور طبیعی بهرهمند شدهاند.
نما
فضای آرام کوچه که ناشی از عرض مناسب و بنبستبودن آن است و نیز منظر و حریم مناسبی که توده سبز درخت موجود در حیاط ایجاد کرده است، ما را بر آن داشت تا توجه ویژهای به جداره اصلی پروژه داشته باشیم و از این پتانسیل برای بهبود کیفیت فضاهای داخلی و ارتباط مناسب با حیاط و شهر استفاده کنیم که در این میان، نقش تراسها به عنوان فضاهای این جداره ارتباطی، پررنگتر میشود. ایجاد تراسهایی با ارتفاع دو طبقه که به هم مشرف نباشند، چالشی بود که جداره بیرونی پروژه را به تراسهایی پلکانیشکل تبدیل کرد که پاسخی به تناسبات خوابیده نما نیز بود. سایهروشنها و فضاهای پر و خالی ایجادشده و امتداد آنها به داخل بنا، در راستای ارتقای کیفیت فضای زندگی صورت گرفته و انتخاب متریال با در نظرگرفتن جدارههای همجوار انجام شده است.
احترام به حافظه بصری ساکنین کوچه
با ساختهشدن ساختمانهای جدید در یک کوچه و تخریب بناهای قدیمی، تصویر اهالی از محلهشان مخدوش و کمکم از بین میرود و بعد از مدتی، همه شکلها کاملا تغییر میکنند. برای احترام به خاطره بصری اهالی از جداره کوچهشان، تصمیم گرفتیم دیوار محوطه ملک قدیمی را حفظ کنیم و برای بازشوها جدارهای شیشهای در نظر گرفتیم تا اهالی کوچه، دید پیوستهای از نما را از خلال دیوارهایی که به آن تعلق خاطر بیشتری دارند، تجربه کنند.
حیاط
حیاط در قطعات شمالی، عموما مسیر دسترسی به ساختمان است که غالبا با فضای سبز و آبنما تزیین میشود. در این پروژه، با پایینبردن بخشی از حیاط به اندازه یک طبقه و حفظ مسیر دسترسی به شکل یک پل، فضایی نیمهمحصور، امن، و با فاصله از محیط بیرون ایجاد میشود که برای بازی کودکان و استراحت ساکنین اختصاص خواهد یافت. طبق ضوابط شهرداری، تغییر کد حیاط، فارغ از نحوه استفاده از آن، افزایش تعداد طبقات بنا و جریمه مالک را به همراه دارد. نبود فضای تعامل با شهرداری در این خصوص و عدم امکان سوءاستفاده مالک از این فضا به دلیل نحوه طراحی آن، باعث شد تمهیدات لازم برای این فضا پیشبینی و اجرا شود تا پس از پایان کار، سطوح اضافی کف حیاط برچیده شود و فضایی جدید با کاربریای که نیاز آپارتمانهای امروزی تهران است، به وجود آید.
Golestan Apartment
Razan Architects (Navid Emami)
Finalist of Iranian Architect Merit Award 2018
Location: Tehran, Iran
Date: 2017
Area: 8,000 sqm
Status: Completed
Client: Private Sector
Design Team: Saeed Souri, Nasim Nouri, Behrouz Samadi, Golafrouz Alanour, Hamed
Ahmadi, Minoo Pour Rahmat, Arash Rezayizadegan, Shaghayegh Daneshmand, Yazdan Ebrahimi
Structure Consultant: Karab Isatis Co.
Mechanical Consultant: Mr. Boostan
Electrical Consultant: Mr. Kalhor
Construction: Hamrah Sanat Co.
Supervision: Razan Architects
Photo: Parham Taghioff, Afrouz Khazayi
Golestan Residential Building is located in a wide dead end, with a maximum height of 20 meters buildings close to a military area. The quiet atmosphere of the alley, which is due to its proper width and impassibility, and the green mass of the tree in the courtyard, led us to pay special attention to the main pavement of the project, and use this potential to improve the quality of indoor spaces and make communication between the yard and the city. In this regard, the role of the terraces as the spaces of this communication becomes more remarkable.
Scattering and increasing the number of voids at the project, provides direct light for three units, and for one of them, three separate voids on the three sides are considered. The lobby of the elevators and the middle sections of the larger units also benefit from natural light.
Creating double height terraces that do not overlook each other, was a challenge that transformed the facade into stepped terraces, and was also a response to the aspect ratio of the building. The shadings, filled and empty spaces and stretching the material of facade into the interior spaces, have improved the quality of living space.
In this project, by lowering the level of a part of the yard – as much as one floor -, a semi-closed and a secure outdoor space has been created, in order to be dedicated to the children’s playground and a place for inhabitants to relax or have a friendly chat.
With the construction of new buildings in an alley and the destruction of old buildings, the image of the inhabitants of their neighborhood gradually disappears, and after all, all forms are completely changed. In order to respect the visual memory of the people from the alley, we decided to preserve the walls of the old property and combined it with glass walls, so that the inhabitants can experience a continuous sight through the walls.
پروژه ای فاخر و هوشمندانه .خسته نباشی