ساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیایی

Residential Building No. 27 / Morteza Hasanzadeh, Saeed Ziaee

ساختمان مسکونی شماره ٢٧
معمار: مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیایی
موقعیت: اصفهان، ایران
تاریخ: 1397
مساحت: 1256 مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: محمودرضا عقیلی

عکس: سعید ضیایی

ساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیایی

ساختمان مسکونی شماره 27 در غرب اصفهان، در زمینی به مساحت 420 مترمربع، و در پنج طبقه احداث شده است. این مجموعه مسکونی متعلق به خانواده‌ای است که قصد داشتند به جای خانه پدری که تا قبل از این، مادربزرگ خانواده در آن سکونت داشت، ساختمانی بنا کنند که همه اعضای خانواده بتوانند با حفظ روح و خاطرات خود، مثل گذشته، در کنار مادربزرگ، در آن سکونت داشته باشند.

ساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیایی
Courtesy of Morteza Hasanzadeh, Saeed Ziaee | Photo: Saeed Ziaee

بر اساس ضوابط، می‌توانستیم چهار واحد آپارتمان و یک طبقه زیرزمین به عنوان پارکینگ داشته باشیم که بر این مبنا، طبقه همکف به خاطر دسترسی مستقیم به حیاط و ورودی مجموعه، متعلق به مادربزرگ خانواده، و طبقات اول و دوم متعلق به دختر و پسر خانواده، و طبقه سوم نیز متعلق به نوه خانواده در نظر گرفته شد. لازم به ذکر است که هر یک از این اعضاء تا قبل از سکونت در این مجموعه آپارتمانی، در خانه‌های ویلایی سکونت داشته‌اند، خانه‌هایی که همانند خانه قدیمی پدری، زندگی آنها را با حیاط، آب، ایوان و فضای سبز گره زده بود. این مسئله تاثیر به‌سزایی در روند طراحی داشت، زیرا در اکثر موارد، ساکنان آینده آپارتمان‌ها هنگام طراحی مشخص نیستند و طراحی بر اساس یک سری پیش‌فرض‌های عام شکل می‌گیرد، اما در این پروژه، ساکنان آینده بنا مشخص و اهل یک خانواده بودند. بنابراین نوع نگاه در طراحی این آپارتمان می‌تواند منحصر به خود پروژه و دارای تفاوت‌هایی هر چند جزیی با شرایط عمومی طراحی آپارتمان باشد.

ساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیایی
Courtesy of Morteza Hasanzadeh, Saeed Ziaee | Photo: Saeed Ziaee

ایده اصلی پروژه بر این اساس شکل گرفت که تلاش شود علاوه بر اینکه این چهار واحد از استقلال کامل برخوردار هستند، بتوانند با هم در تعامل باشند و فضاهایی برای گسترش این تعامل و ارتباط ایجاد شود که با توجه به خواست کارفرما برای بهره‌گیری حداکثری از متراژ واحدها، این اتفاق با ایجاد ارتباط بصری بین طبقات در تراس‌ها و پاسیو میسر شد. فضای تراس‌ها تداعی ایوانی است در هر طبقه که بخشی از آن با عمق بیشتر به فضای داخل خانه نفوذ می‌کند و امکان بهره‌مندی بیشتر از فضای باز و همچنین فضای سبز را برای ساکنان فراهم می‌آورد. در بدنه تراس‌ها، با استفاده از صفحات آجری، دیدهای جانبی به حیاط ساختمان‌های مجاور و بالعکس محدود شده و امتداد دید به سمت زمین روبه‌رو که قرار است در آینده نزدیک به فضای سبز تبدیل شود، هدایت شده است.

ساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیایی
Courtesy of Morteza Hasanzadeh, Saeed Ziaee | Photo: Saeed Ziaee

بهره‌گیری از آجر به عنوان متریال اصلی، یادآور حس و حال خانه قدیمی پدری و البته اکثر خانه‌های قدیمی و تاریخی شهر اصفهان است. بافت آجری استفاده‌شده با سایه‌اندازی‌هایی که ایجاد می‌کند، تصویری متنوع از ساختمان در زمان‌های مختلف روز به ما می‌دهد و این تنوع در شب نیز با نورپردازی ادامه پیدا می‌کند.

ساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیاییساختمان مسکونی شماره ٢٧ / مرتضی حسن‌زاده‌، سعید ضیایی

Residential Building No. 27
Architect: Morteza Hasanzadeh, Saeed Ziaee
Location: Isfahan, Iran
Date: 2018
Area: 1,256 sqm
Status: Completed
Client: Mahmoodreza Aghili
Photo: Saeed Ziaee

This building is located in west of Isfahan. It is constructed on an area of 420 square meters, in 5 floors. This residential complex in belongs to a family intending to construct a building instead of their paternal house where the family’s grand mother lived before. They want to construct this building that would allow all members of the family to live with their grandmother, like the past time.

According to the criteria, we could have four apartments and one underground floor as a parking lot. Therefore, the ground floor was considered for the grandma, as its access to the courtyard and entrance of the building, the first and second floor respectively for daughter and son, and the third floor for the grandson. It should be noted that each of these members resided in the big house, before settling in this residential complex. Houses like their paternal house matched their lives with courtyard, terrace, parterre and water. This issue has an important role in project concept design. Since in most of the cases, the future residents of the apartments are not known, the design is based on a series of general definitions. But in this project, the future residents of the building are known and they are a family. Therefore, the view on the design of the apartments can be unique for the project and it has differences, even if small, with general condition of design.

The main idea was based on the fact that in addition to being fully autonomous, they could interact with each other and create spaces for the expansion of this relationship. According to the employers request to maximize the utilization of the areas of these apartments, this was achieved by establishing visual communication between the floors on the balconies and the patio. The terraces in each floor are a porch that partly penetrates into the entire space of the apartment more deeply and allows residents to enjoy more spaces. In the terraces of the building, by using brick surfaces, side views are limited to the courtyard of adjacent and vice versa, and the view is directed toward the land that is to be turned into green space, in near future.

The use of bricks as the main material, reminds the sensation of old paternal house, and of course, most of the old and historic houses in Isfahan. Finally, the use of brick with the shadow that it creates, gives us varied images of the building at different times of the day, and this diversity continues with lighting at night.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *