ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد

Saba Office Building / 7Hoor Architecture Studio + SBAD Office

ساختمان اداری صبا
معمار: دفتر معماری هفت‌هور (بابک خباز) + دفتر معماری اسباد (بابک قلی‌زاده)
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: 1398
مساحت: 2650 مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: بهنام خانجانی و شرکا
تیم طراحی: پرستو پیرای، مهسا مجتبوی‌

سازه: شرکت رادینکو (محسن کدخدایی)
تاسیسات: فرزین ملک‌پور
اجرا: علی حاجی‌ابراهیم عراقی، بابک خباز، بابک قلی‌زاده
عکس: پرهام تقی‌اف

ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد

بافت ارگانیک منطقه فرشته تهران و ساختار کوچه‌باغی آن، در کنار رشد ساختمان‌های بلندمرتبه، منجر به تخریب منظر عمومی برای عابرین و دید محدود از داخل ساختمان‌ها به بیرون شده است. ساختمان صبا با ۶ طبقه اداری (5 طبقه + همکف) و 4 طبقه مشاعات (3 طبقه زیرزمین + همکف)، در همین منطقه واقع است. این ساختمان در زمینی به ابعاد حدودی 10 در 50 متر (عرض زمین در محل اتصال با خیابان اصلی به 8 متر می‌رسد) که حاصل تجمیع دو قطعه زمین در امتداد طول یکدیگر است، احداث شده است.

ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
Courtesy of 7Hoor Architecture Studio + SBAD Office | Photo: Parham Taghioff

ایده اصلی طراحی ساختمان صبا از دیاگرام حرکتی آن پیروی می‌کند و با توجه به کشیدگی شرقی ـ غربی زمین و امکان استفاده حداکثری از نور جنوب، ساختمان در طول زمین کشیده شده است. همچنین با توجه به عرض کم زمین (8 تا 10 متر)، ترجیح بر آن شد که پروژه در دو بلوک طراحی و دسترسی‌های عمودی و افقی در بین دو بلوک ایجاد شود. در همین راستا، راهروهای ارتباطی در هر طبقه به صورت پل‌های معلق باز، و پله و آسانسور به صورت باکسی مستقل از دو بلوک و عامل پیوند پل‌ها طراحی شده‌اند. استفاده از شیب طولی زمین (2/3 متر از غرب به شرق) نیز منجر به تامین پارکینگ‌های لازم در سه طبقه (با دو درب)، و همچنین قرارگیری واحد تجاری در طبقات زیرزمین (هم‌تراز خیابان اصلی شرقی) و قرارگیری ورودی ساختمان در تراز بالاتر شده است.

ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
Courtesy of 7Hoor Architecture Studio + SBAD Office | Photo: Parham Taghioff

فضاهای عمومی شامل تک‌واحد تجاری (در سه سطح)، پارکینگ و لابی مجموعه، همانند صفه‌ای، بلوک‎ها و باکس پله و آسانسور را دربرگرفته‌اند. این صفه در طبقه همکف، فضای بازی است که ساختمان را به عنوان عنصری از شهر معرفی و نمایان می‌کند و دارای دو پلکان ورودی، یکی از خیابان اصلی شرقی و در کنار واحد تجاری، و دومی از جنوب و کوچه بن‌بست است. احداث این پله دوم در جهت ایجاد حس استقلال ساختمان اداری از واحد تجاری و خیابان اصلی صورت گرفته است.

ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
Courtesy of 7Hoor Architecture Studio + SBAD Office | Photo: Parham Taghioff

بلوک‌های ساختمان صبا با دو رویکرد متفاوت طراحی شده‌اند که این رویکرد دوگانه در پلان، نورگیری، حجم و مصالح قابل درک است. بلوک شرقی به عنوان عنصر ارتباطی با شهر، به شکل شفاف و با جذابیت بصری بیشتر، و متفاوت نسبت به کل ساختمان طراحی شده است. در این بلوک، در جهت کنترل نور واحدها، پوسته‌ دوم آجری اضافه شده که آجر در این بخش با رویکردی مدرن و با ساختاری یکپارچه مورد استفاده قرار گرفته و چیدمان آن بر اساس محورهای دید و منظر مطلوب شهری انجام شده است. در نمای شرقی این بلوک، کنترل نور و دید به واسطه فاصله بین ستون‌های آجری، و در نمای جنوبی به واسطه چرخش ستون‌های آجری صورت گرفته است. در واقع، تعیین فاصله‌ بین ستون‌ها و زاویه چرخش آنها در موقعیت‌های مختلف مدل‌سازی شده و بهترین حالت نور و دید برای نمای شرقی و جنوبی در نظر گرفته شده است. همچنین در جهت رعایت اصول سبک‌سازی، آجرها از نوع نیمه و سوراخ‌دار استفاده شده، و به منظور رعایت ضوابط سازه‌ای، پوسته آجری با استفاده از لوله‌های گالوانیزه عبور داده شده از سوراخ‌ها، به تیرهای سازه‌ای طبقات بسته شده‌ است.

ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
Courtesy of 7Hoor Architecture Studio + SBAD Office | Photo: Parham Taghioff

بلوک غربی با ساختار محکم و آرام‌تر، سعی در حمایت از بخش شرقی دارد. در این بلوک، با استفاده از سنگ با رنگ خنثی و بافت‌دار، سعی در ایجاد حجمی یکنواخت‌تر در مقابل بلوک شرقی شده و از بازشوهای نامنظم‌تر در بدنه نمای سنگی استفاده شده است. همچنین در قسمت پایین‌دست بلوک شرقی که تا روی صفه ورودی امتداد می‌یابد، نمای کرتین وال شیشه‌ای در نظر گرفته شده است که بیشترین شفافیت را به نشانه احترام، در محل اتصال با فضای شهری ایجاد می‌کند.

ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
Courtesy of 7Hoor Architecture Studio + SBAD Office | Photo: Parham Taghioff

پلان‌های ساختمان به منظور ایجاد بستری برای تعریف هرگونه فضای کار، به‌ صورت آزاد طراحی شده‌اند و تلاش در جهت رسیدن به نور و دید مناسب در تمام واحدها، از نکات اصلی مورد توجه در پلان‌هاست. متراژ واحدهای شرقی 105 و واحدهای غربی 135 مترمربع است. همچنین در طبقه همکف، برای مشاغل با تردد بالا، دو واحد با ورودی‌های مستقل از ساختمان، به متراژ 80 مترمربع در بلوک شرقی، و 170 مترمربع (دوبلکس) در بلوک غربی طراحی شده است.

ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
Courtesy of 7Hoor Architecture Studio + SBAD Office | Photo: Parham Taghioff

برهم خوردن توالی متداول فضای باز، نیمه‌باز و بسته در رسیدن به واحدها که با گذر از پل‌های معلق باز، آن هم بعد از عبور از عناصر ارتباطی عمودی بسته صورت می‌گیرد، نکته‌ دیگری است که توجه به شهر و ارتباط ساختمان با شهر را با به نمایش گذاشتن دیدهایی از جنوب سایت، در زمانی‌که انتظار آن نمی‌رود، نشان می‌دهد.

ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد
ساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسبادساختمان اداری صبا / دفتر معماری هفت‌هور + دفتر معماری اسباد

Saba Office Building
Architect: 7Hoor Architecture Studio (Babak Khabaz) + SBAD Office (Babak Gholizadeh)
Location: Tehran, Iran
Date: 2019
Area: 2,650 sqm
Status: Completed
Client: Behnam Khanjani & Partners
Design Team: Parastoo Piray, Mahsa Mojtabavi
Structure: Radinco (Mohsen Kadkhodaei)
Mechanical & Electrical Consultant: Farzin Malekpour
Construction: Ali Araghi, Babak Khabaz, Babak Gholizadeh
Photo: Parham Taghioff

Tehran is growing through the transformation of small family houses to apartment buildings, destroying the city view and resulting in limited depth of view in new buildings. Modern buildings in Tehran are usually the same shapes covered with different envelopes. In this project, we tried to break normal boundaries of construction, and incorporate architectural strategies responsive to its surroundings, to create more interactive life-style by focusing on environmental factors like light, view and topography. Saba building stands out in its surrounding, as it creates urban platform for users to interact, and due to its visual appeal.

Saba is a nine-story office building located in north of Tehran, Iran. Organic urban tissue of the neighborhood along with development of high-rise buildings, has destroyed the city view, resulting in limited depth of view in normal buildings. In this project, which is limited by a high building in the north, and a narrow dead-end street and two story buildings in the south, we aimed for maximum view for our users. To reach this goal, we expand our building along the southern street.

Proportions of the site helped us in designing the building in two blocks on the sides, and using the middle area for circulations. Staircase and elevator are the vertical circulation and suspended bridges to connect two blocks, are the horizontal circulations. The open area which is located between two blocks at ground floor, also use as a public deck and expected to help increasing urban depth of view and give users the opportunity to interact.

Different approaches where applied to two blocks to adapt various needs of users. This dual characteristic of the project is displayed in its facade. The western facade has a rigid form with more limited openings. In case of material, we used neutral color and a rough texture stone for this block.

Eastern block on the other hand, has been designed with maximum transparency, as it is the connection of our project to the city, and pedestrians can see it from adjacent street. Moreover, we design a café-restaurant as a public space at the street level of this connection. This block is also rotated to open the view of the city to our project. We also added a second brick shell to control sun radiation in our office units. We chose brick as a local material and used in a modern style, as a warm color for more attraction. The arrangement of brick columns is a respond to urban openings around the site. Wherever there is an appropriate view, brick columns distance each other and frame the attractive view. We experienced different ways to install the brick columns and tried to find the best distance and rotation angel to achieve the useful natural lighting for interior, and appropriate view from inside.

We also used naked glass curtain wall as a movement to show a guideline to the main entrance, and maximum transparency for store and lobby area, to show how open is the project to the city.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *