انبار مرکزی مکعبی / شرکت مهندسین نظر ایده پایدار

Cubes Warehouse / Nazar Idea Paidar Company

انبار مرکزی مکعبی

شرکت مهندسین نظر ایده پایدار

موقعیت: تهران، ایران (شهرک صنعتی شمس‌آباد)
تاریخ: ۱۳۹۸
مساحت: ۳۷۸۷ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: بخش خصوصی
طراح معماری: نوشین سماوکی
طراح سازه: رامین حاجی‌ محمدرضایی
مدیر پروژه و اجرا: محمد نظرنیا
عکس: استودیو دید

پروژه در زمینی به مساحت ۵۱۰۰ مترمربع، در شهرک صنعتی شمس‌آباد تهران (در ۵ کیلومتری فرودگاه بین‌المللی امام‌خمینی) ساخته شده است که در این ناحیه، اغلب سازه‌ها و کارخانه‌های موجود، فاقد طراحی، ساخت و مهندسی قابل‌توجه هستند. کاربری این مجموعه، تولید، نگهداری و انبار المان‌های مربوط به فرآوری سنگ‌های ساختمانی است و سفارش کارفرما از ابتدا، تداعی حس نوگرایی در طراحی و ساخت مجموعه، و انتقال نوع کاربری کارخانه به بیننده بود. در نتیجه، با توجه به سادگی و صلب‌بودن نوع محصول تولیدی در کارخانه، پیشنهاد شد از بتن طبیعی و اکسپوز به عنوان متریال اصلی پروژه استفاده شود.

انبار مرکزی مکعبی / شرکت مهندسین نظر ایده پایدار
Courtesy of Nazar Idea Paidar Company | Photo: Deed Studio

کارفرما سفارش طراحی و ساخت دو سوله مجزا از هم را با دسترسی‌های خاص، و با عرض‌های برابر، اما طول‌های متفاوت داد که در نتیجه، با توجه به شرایط و ابعاد زمین، سوله‌ها به صورت ال‌شکل، در طول زمین، و ساختمان اداری در قسمت جنوبی زمین، در مجاورت ورودی مجموعه، با قابلیت دسترسی به هر دو سوله و نیز محوطه‌ها، جانمایی شد.

انبار مرکزی مکعبی / شرکت مهندسین نظر ایده پایدار
Courtesy of Nazar Idea Paidar Company | Photo: Deed Studio

استفاده از انرژی طبیعی و نور آفتاب به عنوان منبع اصلی روشنایی در مجموعه مدنظر قرار گرفت و از آنجایی که ایران از سمت شرق و جنوب دارای نور خورشید قابل‌توجهی است، بهره‌گیری از آن در طراحی پروژه لحاظ شد. استفاده از اختلاف ارتفاع دو سوله برای بهره‌مندی از نور طبیعی شرق، در سوله غربی مجموعه، و بهره‌گیری از المان‌های نورگیری در سقف سوله شرقی، روش استفاده از نور طبیعی در قسمت صنعتی بوده است.

انبار مرکزی مکعبی / شرکت مهندسین نظر ایده پایدار
Courtesy of Nazar Idea Paidar Company | Photo: Deed Studio

ساختمان اداری شامل پنج طبقه با ارتفاع‌های مختلف است که به ترتیب، تراز زیرزمین برای استقرار رستوران، غذاخوری و استراحت کارمندان، تراز همکف با کاربری لابی و خوش‌آمدگویی به مجموعه، تراز اول و سوم شامل دو قسمت مجزا برای استراحت و تفریحات، و تراز دوم با کاربری اداری است.

انبار مرکزی مکعبی / شرکت مهندسین نظر ایده پایدار
Courtesy of Nazar Idea Paidar Company | Photo: Deed Studio

برای برقراری ارتباط بصری بین تراز زیرزمین و همکف، حفره‌ای در طرح دیده شد که به وسیله پلی فلزی، دسترسی تراز همکف را به سوله شرقی تامین می‌کند. همچنین در انتهای پل فلزی، یک پنجره شیشه‌ای امکان رویت سوله شرقی را از تراز همکف فراهم کرد. دسترسی ساختمان اداری به سوله غربی نیز از طریق سیستم راه‌پله امکان‌پذیر شد.

انبار مرکزی مکعبی / شرکت مهندسین نظر ایده پایدار
Courtesy of Nazar Idea Paidar Company | Photo: Deed Studio

کارفرما درخواست رویت محوطه‌های مجموعه از سه جهت مختلف را از دفتر مدیریت داشت که برای این منظور، بازشو پنجره‌های واحد مدیریت در سه جهت و با زوایا و ابعادی قابل‌توجه، برای استفاده از انرژی طبیعی و نور آفتاب، و نیز امکان رویت کل مجموعه در نظر گرفته شد.

انبار مرکزی مکعبی / شرکت مهندسین نظر ایده پایدار
Courtesy of Nazar Idea Paidar Company | Photo: Deed Studio

از دیگر موارد چالش برانگیز در طراحی و ساخت مجموعه، برقراری حفاظت و امنیت در تراز اول و سوم بود، به طوری که امکان دسترسی و رویت از بیرون مجموعه فراهم نباشد. برای نیل به این منظور، پیشانی و جلوآمدگی‌های مکعبی با پنجره‌های عمود بر نما، در فرم کلی مجموعه اداری قابل مشاهده است که امکان استفاده از نور خورشید و ایجاد سایه‌های مختلف در طول روز را فراهم آورده‌اند.

Cubes Warehouse

Nazar Idea Paidar Company

Location: Tehran, Iran (Shamsabad Industrial Park)
Date:
2019
Area:
3,787 sqm
Status:
Completed
Client:
Private Sector
Architectural Designer: Nushin Samavaki
Structural Designer: Ramin Haji Mohammadrezaei
Project Manager & Construction: Mohammad Nazarnia
Photo: Deed Studio

The project is located on a plot of land with an area of 5015 square metersو in Shamsabad Industrial Park, 5 km away from Imam Khomeini International Airport in the south of Tehran. Most of the buildings in the park are aesthetically lacking designed structures. Since the function of this complex was to be the production and maintenance of abrasive stone, from the outset, the client insisted on a building design that visually conveyed emotion to the viewer in accordance with the use of the building. Due to the similarity of the surface of abrasive stone and concrete, in terms of color and texture, concrete naturally arose as the main material of the project.

The client requested two large warehouses, of the same width, but different lengths, that could be accessed from outside, as well as a separate office building with easy access to them. Consequently, the warehouses were situated along the length of the plot, and the office building near the entrance, in an L-shaped form, to accommodate the different lengths of the warehouses.

Optimal natural light is the main source of light in the design of the warehouses. Since in Iran, eastern and southern light is preferable, a height difference between the two warehouses allows eastern light into the western warehouse, while an eastern facade and roof provide a light entrance for the eastern warehouse.

The office building has five floors. The basement, ground, and second floors include office spaces, while the first and third floors are dedicated to rest and recreation. In addition to the main building entrance on the south, there is a second entrance leading to the basement where staff can eat and rest.

To create a visual connection between the ground floor and basement, a void was designed through which a metal bridge provides physical access from the lobby to the warehouse, while a glass window at the end of the bridge, provides a glimpse into the eastern warehouse. Access to the western warehouse is possible via stairs.

The client wanted a three-sided view of the grounds from the management office. For this purpose, the manager room was designed with large windows on three sides. Therefore, to reduce the intensity of direct light and create shadows, the windows were deeply angled into the facade.

One of the main design challenges was protecting the privacy of rest spaces on the first and third floors, by ensuring no direct view into them from the main entrance. Consequently, protruding cubes were designed to house windows perpendicular to the facade, as opposed to parallel. These and other cubes along the facade not only provide relief from the intense sunlight, but also their shifting shadows splash fresh designs onto the facade, all day long.

Leave A Comment

Your email address will not be published.