ویلای کنار خط / گروه سروستان

Villa by the Line / Sarvestan Group

ویلای کنار خط

گروه سروستان (ناصر حسن‌پور، سعید فروغی)

موقعیت: روستای اشکاوند، اصفهان، ایران
تاریخ: ۱۴۰۱
مساحت: ۳۱۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: خانواده ریاضیات
تیم طراحی: مهسا ترکان، حدیث مبلی، ستاره پورمصداقی
سازه: احمد زمانی‌فر
تاسیسات: محمدامین جواهری
اجرا: نادر حسن‌پور
عکس: نگار صدیقی

ماجرای پروژه برای ما از یک جلسه دوستانه با کارفرمای قدیمی و بازگویی خاطرات همسایگی باغ‌های موروثی پدری آغاز شد که در نزدیک‌ترین نقطه به خط محدوده شهری اصفهان و در مجاورت خط ریل راه‌آهن جای گرفته بودند. بازی‌های کودکانه چند نسل با عبور قطارها و برج کبوتری که آن‌سوی خط ریل بود، و رویای تکرار آن خاطرات در تعطیلات آخر هفته برای فرزندان و نوه‌ها و … . سفارش طراحی پروژه با تردید از سوی کارفرما همراه بود. بنای نیمه‌کاره‌ای در مرکز باغ، با ایده‌هایی برگرفته از الگوهای سنتی که با توجه به ابعاد و هندسه بنا و عبور قطار از کنار آن، کارفرما را از ادامه طرح قبلی منصرف ساخته بود. 

ویلای کنار خط / گروه سروستان
Courtesy of Sarvestan Group | Photo: Negar Sedighi

ساختار ساختمان موجود بر پایه یک مربع با تقسیم نه‌تایی بر اساس الگوی مندل بود که فضای حوض‌خانه مرکزی با سقفی بلند‌تر در مرکز چلیپا به چهار گوشه متصل می‌شد. فضای نیمه‌باز ایوان با سه مدول در جنوب به بنای اصلی متصل بود. بنای موجود مینیاتوری از الگوی خانه‌های سنتی بود که با توجه به ابعاد سه در سه متر هریک از مدول‌ها، هیچ فضایی ظرفیت گنجاندن اعضای خانواده در کنار یکدیگر را نداشت. ارتباط فضاها از هرسو به یکدیگر، مرزبندی حرکت و سکون را مختل می‌ساخت و گشودن بنا از سه سو به بیرون، حفظ سکوت هنگام استراحت در بنا را  با چالش روبرو می‌کرد. همچنین قرارگیری بنا در مرکز باغ بر روی سکو و استخر مقابل آن، فضای باز را به چند فضای خرد تقسیم می‌کرد و این همه سبب دوگانه انتخاب میان ساخت از نو یا بازسازی بنا بود.

ویلای کنار خط / گروه سروستان
Courtesy of Sarvestan Group | Photo: Negar Sedighi

پاسخ ما بازسازی با حفظ ساختار و محوریت‌های چلیپایی بنا و تغییراتی در جانمایی و ادغام فضاها بود. از این‌رو، با برداشتن یکی از ستون‌ها چهار مدول به یکدیگر اضافه شدند و فضایی برای گردهم آوردن خانواده پدید آوردند. استخر نیز از مقابل بنا به مجاور آن جابه‌جا شد، و در امتداد محور اصلی، سردر ورودی افزوده شد و فضای خواب و استراحت در پس فضای میانی جای گرفت و رو به آن گشوده شد.

ویلای کنار خط / گروه سروستان
Courtesy of Sarvestan Group | Photo: Negar Sedighi

فضای مرکزی با حفره‌ای رو به آسمان گشوده شد و به فضای جنبی خود پیوست و فضایی میانی فراهم آورد که امتداد محور قبلی را حفظ می‌کرد. گشایش فضای میانی رو به آسمان چون کاسه‌ای وارونه از نور، بر مرکز فضا جای گرفت و قامت یک درخت در زیر آن با چهار قاب پنجره از چهارسو همراه شد. بدین‌گونه درخت در پس هر یک از قاب‌های رو به درون، همچون عضوی از خانواده حضور دارد. در پس‌زمینه درخت، دیوار مشبک آجری جای گرفت که همزمان با روشن‌کردن فضای در پس خود به هنگام روز و روشنایی فضای در پیش خود به هنگام شب، یادآور جزئیات آجری برج کبوتر آن سوی خط بود.

Villa by the Line

Sarvestan Group (Naser Hassanpour, Saeed Foroughi)

Location: Eshkavand Village, Isfahan, Iran
Date: 2022
Area: 310 sqm
Status: Completed
Client: The Family of Riaziat
Design Team: Mahsa Torkan, Hadis Mobli, Setareh Pourmesdaghi
Structure: Ahmad Zamanifar
MEP Engineering: Mohammad Amin Javaheri
Construction: Nader Hassanpour
Photo: Negar Sedighi

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *