project-0100_00

Sarv Passage / Karand Group

گذر سرو
معمار: گروه معماری کارند (علی شریعتی، دخی سربندی)
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: 1393
مساحت: 25،000 مترمربع فضای باز و 60،000 مترمربع فضای بسته
وضعیت: طرح پیشنهادی مسابقه / رتبه سوم
کارفرما: شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران
تیم طراحی: علی شریعتی، غزاله جعفریان، دخی سربندی
سه‌بعدی: محسن طلوع شریفی

project-0100_02project-0100_03project-0100_04project-0100_05

گذر سرو، فضایی است پویا که در حد فاصل باغ‌موزه دفاع مقدس (در شرق) و پارک طالقانی (در غرب) واقع شده است. از آنجایی که کشیدگی گذر سرو، شمالی ـ جنوبی است، دید بسیار خوبی به کوه‌های شمال تهران دارد و از طرفی، قرارگیری پارک طالقانی در جبهه غربی، دید بسیار مطلوبی را به محیط طبیعی فراهم می‌سازد. دید به شهر و اتوبان نیز از جنوب سایت امکان‌پذیر است.

Courtesy of Karand Group

Courtesy of Karand Group

از اهداف طراحی گذر سرو، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
ـ تاکید بر ماهیت فضای باز مجموعه، با به حداقل رساندن ساخت‌وساز و احیای فضای سبز تخریب‌شده و بازسازی آن
ـ اتصال ضلع شرقی و غربی گذر
ـ طراحی گذر سرو به عنوان مقصد شهری با کاربری فرهنگی؛ ایجاد محل اتفاقات اجتماعی و فرهنگی در مقیاس شهر تهران (Event Area) و تقویت محور فرهنگ موجود در تپه‌های عباس‌آباد
ـ معنابخشی به گذر سرو، از طریق تعریف کاربری‌های مرتبط با سایت و همجواری‌ها
ـ ایجاد امتدادی برای موزه دفاع مقدس و مرکز فرهنگی انتهای محور در فضای باز
(Outdoor Museum)

Courtesy of Karand Group

Courtesy of Karand Group

در این پروژه، سعی داشتیم خصلتی دوگانه برای گذر سرو، به عنوان حدفاصل بخش فرهنگی تپه‌های عباس‌آباد در شرق و بخش طبیعی ـ تفریحی در غرب، در نظر بگیریم که “دروازه‌ای” برای گذر از هریک از این بخش‌ها به یکدیگر باشد. این مسئله، مستلزم ایجاد نقش ”واسطه‌ای” برای گذر و دوری از حجم زیاد ساخت‌وساز بود که با مدفون‌کردن کاربری‌های در نظر گرفته شده و به حداقل رساندن ساخت‌و‌ساز، به این هدف نایل شدیم.

Courtesy of Karand Group

Courtesy of Karand Group

8 نقطه از سایت، برای اشاره به 8 سال دفاع مقدس، از ابتدا تا انتهای مسیر، به محل‌هایی برای اتفاقات اجتماعی و ارائه آثار هنری موقت مرتبط با موزه دفاع مقدس و موزه گالری صلح اختصاص داده شده است. این 8 دایره با حداقل دست‌کاری در بستر زمین و تنها از طریق ایجاد اختلاف ارتفاع، به صورت دوایری فرورفته در زمین ادراک خواهند شد که در انتها به “گالری صلح” تبدیل می‌شوند.

Courtesy of Karand Group

Courtesy of Karand Group

از آنجایی که گذر سرو به عنوان مسیر ورود به موزه دفاع مقدس است، “موزه صلح” را در انتهای مسیر، به عنوان اتفاق نهایی و نشانی از پایان جنگ در نظر گرفتیم. فرم گالری نیز با تبعیت از دوایر مذکور، به شکل بیضی و در برگیرنده دایره انتهایی، امکان استفاده از سقف خود را برای عموم و ایجاد دید مناسب به افق فراهم می‌آورد: “افقی برای همه مردم، در صلحی حاصل از 8 سال دفاع مقدس”.

project-0100_01project-0100_02project-0100_03project-0100_04project-0100_05project-0100_06project-0100_07project-0100_08project-0100_09project-0100_10project-0100_11project-0100_12project-0100_13project-0100_14project-0100_15project-0100_16

Sarv Passage
Architect: Karand Group (Ali Shariati, Dokhi Sarbandi)
Location: Tehran, Iran
Date: 2014
Area: 85,000 sqm
Status: Competition Proposal / 3rd Place
Client: Tehran Cultural Spaces Development Company
Design Team: Ali Shariati, Ghazaleh Jafarian, Dokhi Sarbandi
Modeling: Mohsen Tolou Sharifi

2 thoughts on “Sarv Passage / Karand Group”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *