گذر سرو
گروه معماری کارند (علی شریعتی، دخی سربندی)
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۳
مساحت: ۲۵۰۰۰ مترمربع فضای باز و ۶۰۰۰۰ مترمربع فضای بسته
وضعیت: طرح پیشنهادی مسابقه / رتبه سوم
کارفرما: شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران
تیم طراحی: علی شریعتی، غزاله جعفریان، دخی سربندی
سهبعدی: محسن طلوع شریفی
گذر سرو، فضایی است پویا که در حد فاصل باغموزه دفاع مقدس (در شرق) و پارک طالقانی (در غرب) واقع شده است. از آنجایی که کشیدگی گذر سرو، شمالی ـ جنوبی است، دید بسیار خوبی به کوههای شمال تهران دارد و از طرفی، قرارگیری پارک طالقانی در جبهه غربی، دید بسیار مطلوبی را به محیط طبیعی فراهم میسازد. دید به شهر و اتوبان نیز از جنوب سایت امکانپذیر است.
از اهداف طراحی گذر سرو، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ـ تاکید بر ماهیت فضای باز مجموعه، با به حداقل رساندن ساختوساز و احیای فضای سبز تخریبشده و بازسازی آن
ـ اتصال ضلع شرقی و غربی گذر
ـ طراحی گذر سرو به عنوان مقصد شهری با کاربری فرهنگی؛ ایجاد محل اتفاقات اجتماعی و فرهنگی در مقیاس شهر تهران (Event Area) و تقویت محور فرهنگ موجود در تپههای عباسآباد
ـ معنابخشی به گذر سرو، از طریق تعریف کاربریهای مرتبط با سایت و همجواریها
ـ ایجاد امتدادی برای موزه دفاع مقدس و مرکز فرهنگی انتهای محور در فضای باز
(Outdoor Museum)
در این پروژه، سعی داشتیم خصلتی دوگانه برای گذر سرو، به عنوان حدفاصل بخش فرهنگی تپههای عباسآباد در شرق و بخش طبیعی ـ تفریحی در غرب، در نظر بگیریم که “دروازهای” برای گذر از هریک از این بخشها به یکدیگر باشد. این مسئله، مستلزم ایجاد نقش ”واسطهای” برای گذر و دوری از حجم زیاد ساختوساز بود که با مدفونکردن کاربریهای در نظر گرفته شده و به حداقل رساندن ساختوساز، به این هدف نایل شدیم.
۸ نقطه از سایت، برای اشاره به ۸ سال دفاع مقدس، از ابتدا تا انتهای مسیر، به محلهایی برای اتفاقات اجتماعی و ارائه آثار هنری موقت مرتبط با موزه دفاع مقدس و موزه گالری صلح اختصاص داده شده است. این ۸ دایره با حداقل دستکاری در بستر زمین و تنها از طریق ایجاد اختلاف ارتفاع، به صورت دوایری فرورفته در زمین ادراک خواهند شد که در انتها به “گالری صلح” تبدیل میشوند.
از آنجایی که گذر سرو به عنوان مسیر ورود به موزه دفاع مقدس است، “موزه صلح” را در انتهای مسیر، به عنوان اتفاق نهایی و نشانی از پایان جنگ در نظر گرفتیم. فرم گالری نیز با تبعیت از دوایر مذکور، به شکل بیضی و در برگیرنده دایره انتهایی، امکان استفاده از سقف خود را برای عموم و ایجاد دید مناسب به افق فراهم میآورد: “افقی برای همه مردم، در صلحی حاصل از ۸ سال دفاع مقدس”.
Sarv Passage
Karand Architecture Group (Ali Shariati, Dokhi Sarbandi)
Location: Tehran, Iran
Date: 2014
Area: 85,000 sqm
Status: Competition Proposal / 3rd Place
Client: Tehran Cultural Spaces Development Company
Design Team: Ali Shariati, Ghazaleh Jafarian, Dokhi Sarbandi
Modeling: Mohsen Tolou Sharifi
عالی بود