project-0117_00

Villa for Younger Brother / Nextoffice

ویلای برادر کوچک‌تر
معمار: دفتر معماری دیگر (علیرضا تغابنی)
موقعیت: تهران، ایران (لواسان)
تاریخ: 1394
مساحت: 812 مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: احسان يارمحمدي
مدیر پروژه: فریده آقامحمدی
همکاران پروژه: روح‌اله رسولی، فریده آقامحمدی، حمید عباسلو، فائزه عارف‌نظری، رامین مواسات، نگار رهنمازاده، شیده پورجولای، خشایار بختیاری
مشاور سازه: شرکت باستان پل (وحید قراخانی‌نیا)
مشاور تاسیسات: هوفر اسماعیلی
مشاور برق: نینا عموشاهی
اجرا: جواد هداوندی، احسان یارمحمدی، سروش علی‌پور
نظارت: مسعود ساقی، محمدرضا محب‌علی
مجری معماری داخلی: شرکت معماران هنرمان برتر
پرزانته: فاطمه طباطبائیان، عسل کرمی

ماکت: شیما محمدی
عکس: پرهام تقی‌اف
جوایز: رتبه سوم گروه مسکونی تک‌واحدی جایزه معمار 1394

project-0117_01project-0117_02project-0117_03project-0117_04

این پروژه در زمینی قرار گرفته بود که از سمت ورودی، زمینی تودلی به حساب می‌آمد و در گودی می‌نشست، اما از سمت پشت، به محوطه گسترده‌ای که قبلا بستر رودخانه بود، مشرف بود.

Courtesy of Nextoffice

Courtesy of Nextoffice

مسئله متناقض طراحی این بود که چگونه پروژه در عین حال که در گودی قرار گرفته است، بتواند خود را بنمایاند و در بین مابقی پروژه‌ها گم نشود و شخصیت خود را داشته باشد و همچنین مانع اشراف همسایگان بلندقدش بر فضاهای خصوصی و حیاطش بشود. این کار با ایجاد فرمی 8 شکل در پلان انجام شد، به این صورت که حیاط مشرف به بستر رودخانه در میان یال‌های 8 قرار گرفت و با اغراق در فرم 8 در مقطع پروژه که یادآور فرم سقف‌های شیب‌دار شمال و شله‌های تفریحی است، پروژه توانست گودی زمین را جبران کند و به اندازه همسایگان قد بکشد. 

Courtesy of Nextoffice | Photo: Parham Taghioff

Courtesy of Nextoffice | Photo: Parham Taghioff

مطالعه بر روی انواع سقف‌های شیب‌دار و کلیشه‌زدایی از تیپ‌های شناخته‌شده‌ای مثل “شله” و ترکیب آن با فضای داخلی و دیوارهای منحنی‌شکل آن، از چالش‌های این پروژه بود که فضاهایی متنوع و پر از انقباض و انبساط را برای پروژه به ارمغان آورد.

Courtesy of Nextoffice | Photo: Parham Taghioff

Courtesy of Nextoffice | Photo: Parham Taghioff

سازه پروژه منطبق بر اسکلت‌بندی قوس‌های سقف بوده و از کاذب‌کاری‌های مرسوم فاصله گرفته شده است. قطاع‌های ذورنقه‌ای سقف و زیرسازی‌های آن، تک‌تک طراحی و ترسیم شده‌اند تا به شکلی دقیق، بر روی پروژه بنشینند.

project-0117_01project-0117_02project-0117_03project-0117_04project-0117_05project-0117_06project-0117_07project-0117_08project-0117_09project-0117_10project-0117_11project-0117_12project-0117_13project-0117_14project-0117_15project-0117_16project-0117_17project-0117_18project-0117_19project-0117_20project-0117_21project-0117_22project-0117_23project-0117_24project-0117_25project-0117_26project-0117_27project-0117_28project-0117_29project-0117_30project-0117_31project-0117_32project-0117_33project-0117_34project-0117_35

Villa for Younger Brother
Architect: Nextoffice (Alireza Taghaboni)
Location: Tehran, Iran
Date: 2015
Area: 812 sqm
Status: Completed
Client: Ehsan Yarmohammadi
Project Manager: Farideh Aghamohammadi

Project Team: Ruhollah Rasooli, Farideh Aghamohammadi, Hamid Abasloo, Faezeh Arefnazari, Ramin Movasat, Negar Rahnamazadeh, Shideh Pourjolay, Khashayar Bakhtiari
Structural Design: Bastan Pol Co. (Vahid Gharekhaninia)
Mechanical Consultant: Hoofar Esmaeili
Electrical Consultant: Nina Amooshahi
Construction: Javad Hadavandi, Ehsan Yarmohammadi, Soroush Alipour
Supervision: Masoud Saghi, Mohamadreza Mohebali
Interior Consultant: Memaran Honarman Bartar Co.
Presentation: Fatemeh Tabatabaeian, Asal Karami
Model: Shima Mohammadi
Photo: Parham Taghioff
Awards: 3rd Place of Memar Award 1394 in Single-Unit Residential Category

This project was supposed to be built on a site which from the entrance part was counted as a surrounded land. It was placed in a hollow. However, on the back, it overlooked the widespread lot which had been a riverbed. 

Project Question: How can we make the project present itself while it is placed in a hollow, which of course, is a contradiction. What can we do for it, in order not to get lost among other projects, to keep its character and also block its tall neighbors’ views on its private spaces and yard. These goals were approached by creating a V-shaped form in the plan; placing the yard – which overlooked the riverbed – between the wings of V. And, by the exaggerated V form in the section of the project, which recalls the form of the sloping roofs in the north of Iran and entertaining chalets, the project was able to compensate the dished site and rise equal to its neighbors

Studying on different types of sloping roofs and removing stereotypes from known types such as “chalet” and mixing them with the interior and curved walls inside the project, have been the challenges which brought various spaces full of contraction and expansion to the project.

The structure was based on the frames of the roof’s arcs and we avoided the traditional false works. Roof’s trapezoidal sectors and its infrastructures were individually designed in order to fit the project perfectly.

One thought on “Villa for Younger Brother / Nextoffice”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *