ساختمان مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان لرستان
علی قربانی
موقعیت: خرمآباد، ایران
تاریخ: ۱۳۹۴
مساحت: ۴۰۰۰ مترمربع
وضعیت: طرح پیشنهادی مسابقه
کارفرما: سازمان نظام مهندسی ساختمان لرستان
تیم طراحی: علی قربانی، نعیمه کرانی
استان لرستان و شهر خرمآباد، سرشار از طبیعت و عناصر طبیعی، چون سنگ، گیاه و آب است. پیوند این شهر با عناصر طبیعی، نه تنها در معماری این شهر ظهور یافته است، بلکه در تمامی صحنههای زندگی مردم این شهر حضور دارد. کوههای سبز اطراف، رودخانه میانی خرمآباد، قلعه فلکالافلاک بر فراز تپهای سنگی در میان شهر، و تصویر رنگارنگ طبیعت حکشده بر لباسهای سنتی عشایر، هویت طبیعی این منطقه را پایدار ساخته و زندگی عجینشده با طبیعت، مردم این خطه را سازگار با طبیعت و طرفدار پایداری آن ساخته است. لذا مهمترین اصل در طراحی بنا، پایداری اقلیمی، بومی و فرهنگی قرار گرفت و در این راستا، مطالعات طراحی بر پایه سه عنصر اصلی تاریخ و عشایر، طبیعت و معماری بومی بنا شد.
تاریخ لرستان و عشایر: زندگی عشایر و هنر خالص و برگرفته از طبیعت کوچنشینان این خطه، با طبیعت بسیار عجین و هماهنگ است. طرحوارههای روی سازههای دستساز، گبه و رنگ لباسها، همه یک حرف را میزنند: هماهنگی و همراستایی با طبیعت. بنابراین، با بهرهگیری از این طرحوارهها سعی شد به مدد طرحوارههای آشنا و رنگبندی فضاهای داخلی و خارجی، معماری بنا شاخصههایی برآمده از تاریخ بوم لرستان را در هماهنگی با دیگر اجزای محیطی داشته باشد.
طبیعت لرستان: مهمترین ویژگی طبیعی استان لرستان، وجود آبشارهای فراوان در دل جنگلهای سرسبز و محیطهای کوهستانی است. طبیعت لرستان، سنگ، درخت و آب را به زیبایی در کنار هم قرارداده است. فرم کلی مجموعه سازمان نظام مهندسی نیز برگرفته از این عناصر طبیعی، به صورت فرمی شیبدار (معرف محیط کوهستانی لرستان)، شهروندان را به درون مجموعه دعوت میکند و آنان را تا منظرگاه فوقانی مجموعه بالا میبرد. هماهنگی ساختمان با فضای سبز خود، از مهمترین اهداف طراحی است؛ ساختمانی سبز با معیارهای طراحی پایدار که شهروندان را به درون خود دعوت میکند. همچنین برای تمثیل موقعیت کوهستانی منطقه، حجم آمفیتئاتر مجموعه به صورت مکعبی صلب، در ورودی عمومی مجموعه قرار میگیرد.
معماری بومی: آثار معماری بومی و تاریخی استان، با توجه به محیط طبیعی و کوهستانی آن، از مصالح بومی، مانند سنگ، آجر و چوب ساخته شدهاند. لذا علاوه بر استفاده از مصالح بومی در ساختمان جدید نظام مهندسی، سعی شد از طرحوارههای معماری بومی استان و روحیه طبیعتگرای آن نیز استفاده شود.
با تکیه بر سه عامل فوق، معماری بنای جدید سازمان نظام مهندسی بر پایه اصول معماری پایدار، با بیشترین استفاده از فضای سبز و هماهنگ با محیط پیرامونی خود طراحی شده است.
Headquarters of Lorestan Construction Engineering Organization
Ali Ghorbani
Location: Khorramabad, Iran
Date: 2015
Area: 4,000 sqm
Status: Competition Proposal
Client: Lorestan Construction Engineering Organization
Design Team: Ali Ghorbani, Naeimeh Korrani