ساختمان تجاری ـ اداری بریس
معمار: موسی عزیزی
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: 1396
مساحت: 13000 مترمربع
وضعیت: طرح پیشنهادی مسابقه / رتبه نخست
کارفرما: شرکت ARCO.c.f.z
تیم پروژه: ساناز گودرزی، شیرین تفضلی، زهرا حیاتی، مهدی رسولی
با توجه به مکان قرارگیری بنا و اهمیت بالای بستر طرح، و پتانسیلهای موجود به لحاظ تردد حداکثری قشر خاصی از مردم در آن، مسئله اساسی طرح را چگونگی اثرپذیری و اثرگذاری بر محیط و کاربران حاضر در آن، در نظر گرفتیم. در آینده، با اجرای طرح گسترش دانشگاه تهران (شهر دانش)، این پروژه در مجاورت یک معبر فرهنگی مهم شهری (و حتی کشوری) و همسایگی دانشگاه تهران قرار خواهد داشت. در پلان کلی طرح شهر دانش پیشبینی شده است که توسعه دانشگاه و مراکز آموزشی و پژوهشی وابسته به دانشگاه، به سمت شرق صورت گیرد و در واقع، یک کریدور در حدفاصل انقلاب، کشاورز و دانشگاه صنعتی امیرکبیر امتداد پیدا میکند که یک راسته فرهنگی، آموزشی و علمی ایجاد خواهد کرد. پیشبینی شده است بین مجموعه جدید دانشگاه تهران و پارک لاله، یک زیرگذر بزرگ فرهنگی ایجاد میشود که پارک لاله را به مجموعه دانشگاه تهران وصل میکند.

در زمینه تاثیری که طرح توسعه دانشگاه تهران میتواند روی پروژه بریس داشته باشد، باید گفت که در حال حاضر، لایه اول همجواریهای دانشگاه تهران را اکثرا فضاهایی در خدمت دانشگاه تصرف کردهاند، مانند کتابفروشیها و کافههای دانشجویی و …، پس میتوان پیشبینی کرد که در آینده و با گسترش دانشگاه، لایه اول همجواری نیز گسترش پیدا میکند و این پتانسیل را به وجود میآورد که کاربریهای تصرفشده دانشگاه، به لایهای که بنای بریس هم در آن قرار دارد، انتقال یابند. همچنین با توجه به افق دیدهشده طرح برای گسترش و سازماندهی شرکتهای دانشبنیان در همجواری دانشگاه، میتوان نوعی سازماندهی را برای پروژه بریس متصور شد که بهترین عملکرد را در بستر خود داشته باشد.

در گام اول، با ایجاد فضایی میانی مابین کاربریهای بنا و شهر، مرز محسوس بین این دو را از بین بردیم؛ با به اشتراک گذاشتن بخشی از سیرکولاسیون بنا با شهر، در این فضای میانی، کاربران به درون بنا دعوت میشوند. در گام دوم، به این مسئله فکر کردیم که این بنا چه چیزی به شهر و مردمی که در آن در حال قدمزدن و یا گذران اوقاتشان هستند، عرضه میکند؟ جواب برای ما، عرضه یک ساختار صرف زیبا نیست.

«یان گل» در تعریف ارتباطات اجتماعی در شهر، بر اهمیت کنش اجتماعی غیرفعال تاکید میکند، ارتباطاتی از جنس دیدن، مانند دیدن فعالیتهای مردم در شهر، تماشای افراد در بالکنها و کافههای رو به شهر. او نبود این ارتباطات به ظاهر ساده را به معنای زوال زندگی شهری میداند. پیشنهاد این طرح، سازماندهی نوعی از فعالیت در فضای میانی و رو به شهر است که در معرض دید مردم شهر قرار میگیرد. این فعالیت از جنس فرهنگی خواهد بود، به مثابه یک گالری در درون شهر، بدون مرز با بستر خود. پس بنا به صورت همزمان، بستری برای کنشهای فعال و کنشهای غیرفعال در درون شهر، برای مردم ایجاد خواهد کرد.
Bris Commercial & Office Building
Architect: Mousa Azizi
Location: Tehran, Iran
Date: 2018
Area: 13,000 sqm
Status: Competition Proposal / 1st Place
Client: ARCO.c.f.z Company
Project Team: Sanaz Goodarzi, Shirin Tafazoli, Zahra Hayati, Mehdi Rasouli