ساختمان تجاری ـ اداری بریس
معمار: احمد صفار
موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: 1396
مساحت: 9685 مترمربع
وضعیت: طرح پیشنهادی مسابقه / تقدیر ویژه
کارفرما: شرکت ARCO.c.f.z
تیم طراحی: نوید شکروی، مرضیه استعدادی، بهار مصباح، پرستو اسکندری، غزاله عیدی
با توجه به قرارگیری پروژه در یکی از پرترددترین و پرترافیکترین مناطق شهری تهران، و با شناخت و تجربهای که از ازدحام، شلوغی و ترافیک بصری تهران سراغ داریم، بر آن شدیم تا حد ممکن، از ایجاد طرحی با جزئیات زیاد و در عین حال شلوغ پرهیز و بدینصورت، به خوانایی بیشتر و سادهتر پروژه، از طریق نگاه کمینهگرا در منطقه کمک کنیم و در نهایت، به ثبت تصویری منسجمتر در خاطره جمعی افراد، با ایجاد یک نشانه شهری بپردازیم.
سادگی، شفافیت، خلوص، معناپذیری در عین معناگریزی، پیچیدگی کنترلشده، دعوت و همراهی کنترلشده نور، باد، صوت و فضای سبز، افزایش گستره دید و منظر از طریق تنوع در نحوه پیمایش محیط، همگامی تغییرات مداوم درونی در کنار پیوستگی پوسته، توجه به شهر، مردم و گذرهای پیرامون، جلوگیری از یکنواختی، ایجاد حس پویایی و جستجوگری، و در نهایت، دستیابی به هویت مکانی، همگی کلیدواژگانی بودند که در تلاش برای خلق یک مفهوم، از آنها یاری گرفتیم.
پس از پیمایشهای محیطی که در محدوده سایت پروژه به عمل آمد، نحوه برخورد تعدادی از بناهای شاخص معماری با مقولههای مهمی مانند فضای شهری و نحوه تعاملات این بناها با مردم، معماری و مکان مورد بررسی قرار گرفت. شاخصترین بناهایی که به آنها پرداخته شد، موزه هنرهای معاصر تهران، موزه فرش، هتل لاله، پارک لاله، برجهای سامان، میدان تازه تاسیسشده ولیعصر و نمازخانه پارک لاله (موزه فرش) بود که همگی آنها علیرغم تنوع در فرم، کاربری و پیشینه ساخت، در ارتباط و تعامل با فضای شهری و مردم، از یک مفهوم یکسان بهرهمند بودند.
به جرات میتوان گفت که یکی از مهمترین معیارهای ما در طراحی این پروژه، نه گفتن به ساخت مجموعهای با سطح اشغال کامل (صد درصد) بود که این رویکرد را با نگاهی انتقادی نسبت به ساختوسازهای حداکثری در فضای شهری، و در راستای مفهوم واژه بخشندگی مطرح ساختیم. از اینرو، با علم به اینکه عدم رعایت نیازهای حداکثری مطرحشده در دستورالعملهای طراحی پروژه، میتواند در نهایت، نیازهای کارفرما را تامین نکند، به طراحی پروژه پرداختیم. آنچه که در این راستا، ما را بر عزم خود استوار کرد، ساخت بنایی با احترامگذاری به مردم و شهر، از طریق کاهش حجم ساختوساز، عقبنشینی از بدنه شهری و بخشندگی فضاهای خود به تعاملات انسانی بود.
توجه به بافتی که هنوز ساختمانهای بلندمرتبه چندانی را در خود تجربه نکرده است، دوری از کلانسازی پروژههای عظیم شهری، دعوت مردم و توجه به خیابانها و شریانهای اصلی و فرعی، بدون تلاش بر جلب توجه، در کنار ایجاد فرمی با احجام ساده، و سعی در توجه به ارتباطات متناسب عمودی و افقی و فضاهای سبز، برای ایجاد دیالوگی آرام، بیدغدغه و بیهیاهو میان انسان، فضای سبز و آسمان، از مهمترین موضوعات مورد توجه در طراحی این پروژه بوده است. همچنین با توجه به خواستههای پروژه مبنی بر طراحی سه بخش رستوران، اداری و تجاری، این موضوع را به گونهای در طراحی نما لحاظ کردیم تا در نهایت، فرم در سه بخش کلی به وحدت و هماهنگی دست یابد و بنا را برای مردم، در مواجهه با آن خواناتر سازد.
Bris Commercial & Office Building
Architect: Ahmad Saffar
Location: Tehran, Iran
Date: 2018
Area: 9,685 sqm
Status: Competition Proposal / Honorable Mention
Client: ARCO.c.f.z Company
Design Team: Navid Shokravi, Marziyeh Estedadi, Bahar Mesbah, Parastoo Eskandari, Ghazaleh Eidi