ویلای مشرف / محمدرضا کهزادی

Moshref Villa / Mohammad Reza Kohzadi

ویلای مشرف

محمدرضا کهزادی

موقعیت: چلندر، نوشهر، ایران
تاریخ: ۱۳۹۹
مساحت: ۴۲۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: علیرضا دارابی
تیم طراحی: ندا میرانی، محمد آقاجانی، مرتضی علی‌محمدی، حسین آقایی، نرگس سفیدآبی، مهنوش غفاری، سارگل تهرانی، مهرداد باقری، معظمه اشکوریان، صنم کشورپژوه، سپهر صادقی، سوگند شورج
سازه: سیامک ‌پورزند
تاسیسات: مجتبی مهدوی
عکس: استودیو دید، بنیامین جهانشاهی

زمانی که پروژه ویلای مشرف به ما ارجاع شد، مسئله اصلی کارفرما، اشراف همسایگان داخل شهرک ویلایی به فضاهای درونی ویلا و لندسکیپ (استخر) بود. او خواهان امنیت و امکانات این شهرک ساحلی و خصوصی بود، و می‌خواست شفافیت بصری فضاهای داخلی کاملا حفظ شود و این فضاها به راحتی، دید کامل به بیرون داشته باشند، و در عین حال، افراد حاضر در نقاط عمومی شهرک، دید به داخل نداشته باشند. بر این اساس، تیغه‌های هم‌راستا با جداره مشترک ساختمان و خیابان شهرک، این مرز را ایجاد، و در نقاط مختلف، نقش‌های گوناگونی اعم از دیواره جداکننده، آب‌نما، رواق ورودی، جان‌پناه و … پیدا کرد.

ویلای مشرف / محمدرضا کهزادی
Courtesy of Mohammad Reza Kohzadi | Photo: Benyamin Jahanshahi

ویلا در عین داشتن جداره‌های شیشه‌ای و شفافیت فضای درونی، قالب خصوصی خود را هم حفظ کرد، به گونه‌ای که همانند معماری برون‌گرای مسکن در شمال ایران، هم ارتباط مناسبی با لندسکیپ و فضای عمومى شهرک پیدا کرده است، و هم می‌تواند فضای خصوصی خود را به نحو دلخواه داشته باشد؛ این یعنی ترجمه معماری گذشته این منطقه به زبان امروز، و برای کاربر امروزی.

ویلای مشرف / محمدرضا کهزادی
Courtesy of Mohammad Reza Kohzadi | Photo: Deed Studio

در فضاهای داخلی ویلا، عناصری چون آشپزخانه، شومینه و قاب تلویزیون، به شکلی دیزاین شده‌‌‌‌اند که با حالت روتین خود متفاوت دیده می‌شوند. به طور مثال، آشپزخانه در مرکز طبقه همکف، و مابین فضای پذیرایی و هال خصوصی قرار گرفته است، و از طریق شکاف موجود بین کابینت‌های پایین و بالا، ارتباط بصری بین این فضاها را میسر می‌کند. شومینه نیز در جای خود می‌چرخد و به راحتی می‌تواند به هر نقطه‌ای که نیاز هست، چرخانده شود.

Moshref Villa

Mohammad Reza Kohzadi

Location: Chalandar, Nowshahr, Iran
Date: 2020
Area: 420 sqm
Status: Completed
Client: Alireza Darabi
Design Team: Neda Mirani, Mohammad Aghajani, Morteza Alimohammadi, Hossein Aghaei, Narges Sefidabi, Mahnoosh Ghafari, Sargol Tehrani, Mehrdad Bagheri, Moazameh Eshkevarian, Sanam Keshvarpajooh, Sepehr Sadeghi, Sogand Shouraj
Structure Consultant: Siamak Poorzand
Mechanical Consultant: Mojtaba Mahdavi
Photo: Deed Studio, Benyamin Jahanshahi

When the project was referred to us, the main problem of the client was the overlooking of the neighbors living in the town, to the interior spaces of the villa and the landscape (the pool). He wanted the security and facilities of this coastal town, and wanted the interior spaces to be completely visually transparent, and to have a complete view to the outside, and people in the public areas not to see inside. Creating walls parallel to the common wall of the building with town street, this border was created and found various roles in different places, including the dividing wall, water fountain, entrance porch, parapet, etc.

The villa maintained its private style while having glass walls and the transparency of the interior space. As the property of extroverted housing architecture in northern Iran, this project also found a good relationship with the landscape and public space of the town, and it can have its own private space. This means translating the region’s past architecture into today’s language and for today’s user.

In the interior, elements such as the kitchen, the fireplace, and the TV frame are designed to look different from their routine. For example, the kitchen is located in the center of the ground floor, between the living room and the private space, and through the gap between the lower and upper cabinets, it provides a visual connection between these spaces. The fireplace also rotates in its place, and can be easily rotated anywhere it needs to be.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *