۱+۷ درخت / استودیو دیزاین نژو

7+1 Trees / Nezho Design Studio

۱+۷ درخت

استودیو دیزاین نژو (نیلوفر علایی، نوید محقق)

موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۹
مساحت: ۴۱۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: آقای عبادالهی
همکار طراحی: رامین رحمانی
عکس: محمدحسین حمزه‌لویی

پروژه اداری «۷+۱ درخت» در طبقه آخر یک ساختمان اداری پنج‌طبقه در منطقه امانیه تهران واقع شده است. با توجه به موضوع فعالیت کارفرما در حوزه تولیدات کود، سم و ادوات کشاورزی، تعریف کانسپت پروژه از همین نقطه آغاز شد:
«گاهی همه آنچه روح به آن نیاز دارد، قدم‌زدن در طبیعت است.»

۱+۷ درخت / استودیو دیزاین نژو
Courtesy of Nezho Design Studio | Photo: M.H. Hamzehlouei

در ابتدای کار، تصمیم به خلق فضایی اداری، نه به معنای متداول و همیشگی، بلکه به شکلی متفاوت گرفتیم، فضایی که قدم‌زدن در کریدور میانی آن، اتمسفری از فضای طبیعی جنگل را تداعی کند. از این‌رو، خلق فضایی سیال با تلفیقی از مصالح طبیعی، درختان، سنگ‌های صخره‌ای و گیاهان مختلف، در اولویت برنامه فضایی طرح تعریف شد. علاوه بر آن، بخش‌های مختلف کارمندان به‌وسیله شیشه‌های شفاف، به همراه تصویری از مه طبیعی شکل گرفت تا علاوه بر ایجاد محرمیت برای کارمندان، طراحی داخلی به‌نوعی معرف زمینه فعالیت‌های شرکت نیز باشد.

۱+۷ درخت / استودیو دیزاین نژو
Courtesy of Nezho Design Studio | Photo: M.H. Hamzehlouei

با توجه به خواسته‌های کارفرما مبنی بر وسعت زیاد فضای مدیریت، افزایش کیفیت فضای کارمندان، و ایجاد فضایی برای تعامل کارکنان، اتاق مدیریت به دلیل منظری که به سمت کوه‌های شمال تهران داشت، در قسمت شمالی پروژه قرار داده شد. همچنین فضای انتظار و خدمات در زون مرکزی، و فضای کارمندان در جنوب تعریف شد، و سیرکولاسیون حرکتی به‌وسیله کریدور ایجادشده شکل گرفت.

۱+۷ درخت / استودیو دیزاین نژو
Courtesy of Nezho Design Studio | Photo: M.H. Hamzehlouei

برای خوانایی هرچه بیشتر عناصر طبیعی و تاچ‌های رنگ نارنجی (رنگ سازمانی برند)، اغلب از متریال‌های با رنگ‌های خنثی استفاده شد، به‌جز اتاق کنفرانس کارمندان که همه المان‌های آن به عنوان هسته مرکزی سالن، با رنگ سبز دیزاین شد تا مابقی فضاهای عملکردی حول آن شکل بگیرند.

7+1 Trees

Nezho Design Studio (Niloufar Alaie, Navid Mohaghegh)

Location: Tehran, Iran
Date: 2020
Area: 410 sqm
Status: Completed
Client: Mr. Ebadollahi
Design Team: Ramin Rahmani
Photo: M.H. Hamzehlouei

“7+1 Trees” is an office project, located in the last floor of five-story office building in Tehran. The project concept derives from the client’s activities, such as producing fertilizer, and agriculture poison and implements:
“From time to time, all the soul needs, is to walk among the nature” 

At first, it was attempted to generate a different and unique office unit, which recall forest by walking through the middle corridor, and also creating flowing area with accompaniment of natural materials, trees, rock and variable plants, was considered as priority plan. In addition, dividing different spaces by transparent glass partition with natural fog  patterns, leads to maintain the privacy of staff,  as well as accentuating on the brand’s activities in interior design.

According to the client’s demand (extensive management room, increasing the quality of staff area, and setting up interactive spaces for them), the management room is located in the north side, to benefit Tehran northern mountain scenery, the staff department is in the south, and lounge and service area are situated in the center of project, and the circulation path is formed by corridor.

Furthermore, orange as the corporate color, is used spotty among neutral colors, to obtain the legibility in the project; likewise, green is allocated to staff conference room as the focal point of project, to make other areas formed around it.

Leave A Comment

Your email address will not be published.