همسایه
دفتر معماری رازان (نوید امامی)
رتبه نخست نخستین دوره جایزه شایستگی معمار ایرانی (۱۳۹۷)
موقعیت: کرج، ایران
تاریخ: ۱۳۹۴
مساحت: ۶۵۰۰ مترمربع
وضعیت: ساختهشده
کارفرما: شرکت بنیس روستا (شوکامو)
همکاران طراحی: نسیم نوری، سعید سوری، حامد احمدی، بهروز صمدی، فاطمه رستمی، میثم فلاحی، الناز فرزادفر، زهرا هاتفینیا
مدیر پروژه: سعید سوری
مشاور سازه: وحید قراخانینیا
مشاور تاسیسات مکانیکی: هوفر اسماعیلی
مشاور تاسیسات الکتریکی: نینا عموشاهی
مجری: سیدمرتضی حسینیمنش، فرید اسلامی
نظارت: دفتر معماری رازان
عکس: حسین فراهانی
جوایز: رتبه سوم گروه مسكوني آپارتمانی جایزه معمار ۱۳۹۴
ساختمان را «همسایه» نامیدیم تا همسایگی کند برای درختی که در زمین ما نشسته و همسایه ماست؛ میخواستیم بنایی باشد که از طبیعت برآمده و با آن دوستی میکند تا معماری را به مثابه الگویی زنده از محیط تعریف کند و اینطور باشد که حق همسایگی را ادا کرده باشد. سفیدش کردیم و بیادعا تا بر چهره شهر خش نیندازد، پر از سایهها، با شکلها و اندازههای جورواجور که بر سفیدی ساختمان نقش میاندازند.
حیاط ما بزرگ است با دیوارهای کوتاه تا عابران را دعوت کند که در سایه ساختمان و درخت، نفسی تازه کنند. رابطه بنا و حیاط چیزی فراتر از فضای روباز محصور میان دیوارهای بلند تعریف شده است، فراتر از حیاطهای مرسوم و معمولی که به کوچه و شهر پشت کردهاند و هراس از دیدن و دیدهشدن دارند؛ حیاطی برای ما و همسایهها. ساختمان ما دُکان دارد تا به واسطه فرآیند خرید از آن، همسایهها نیز به «همسایه» ما احساس تعلق خاطر داشته باشند.
ما خواستیم معماری را ببریم توی خانههای آدمهای معمولی که کیفیت را به خاطر هزینه زیادش فراموش کرده بودند. در تلاش بودیم تا بیشترین کیفیت زندگی را در کنار کمترین هزینه فراهم کنیم تا معماری را آشتی دهیم با آدمهایی که قهر کرده بودند با او، بس که پرطمطراق و دور از دسترس شده بود. البته کمکردن هزینه یک انتخاب نبود، بلکه بر اساس واقعیت موجود و با توجه به قیمت زمین، باید طرحی را اجرا میکردیم که متناسب با قیمت فروش منطقه (متری یک میلیون و سیصد) باشد. محمدشهر نزدیک تهران است؛ مترو رفتوآمد را آسان کرده و زمین ارزان است و امکان خرید خانه را به خیلیهایی که حیات کاریشان توی تهران شکل میگیرد، میدهد.
داستان «همسایه» را کارفرمای روشنضمیری آسان کرد که روح معمارش طالب کیفیت بود. بیشک، حضور سازنده آگاه در کنار اعضای گروه، مسیر دشوار رسیدن به زبان مشترک بین طراح و سازنده را هموار کرد.
معاشرت
ارتباطات زندهای که در گذشته توی کوچه تعریف میشد، حالا با استفاده از مشاعات در هر طبقه شکل تازهای گرفته است. امکان باهمبودن و بازی و تفریح و مطالعه در فضاهای مشرف به منظره بیرونی، وجه دیگری از زندهبودن «همسایه» را نمایش میدهد. به اشتراک گذاشتن کتاب در کتابخانه یا به اشتراک گذاشتن اسباب بازی در اتاق بازی، در عین امنیت خاطر برای والدین، تجربه زندگی جمعی جدیدی است که تعریف متفاوتی از همسایگی را ارائه میدهد.
تنوع
نظم طبیعت چیزی برآمده از ماهیت آن است، نه یک فرم سربازخانهای بیروح. ما در این پروژه، نظمی را دنبال کردیم که حاصل آن، ایجاد تنوع در عین هماهنگی بود. تکرار عینبهعین در عناصر ساختاری ساختمان را کم کردیم و با استفاده از یک طراحی مدولار و شیطنت کودکانه با مدولها، به ترکیب متفاوتی رسیدیم که حاصل آن، نه تنها شکل متفاوت هر آپارتمان در نمای ساختمان، بلکه ایجاد پلانهای متفاوت در داخل بود. هیچ یک از واحدهای ساختمان با هم یکسان نیستند و هر یک شخصیت خاص خود را دارند. صاحبخانه این امکان را دارد که با ذکر ویژگی منحصربهفرد خانهاش در نما، به آن اشاره کند و از این یکتایی لذت ببرد. منظری که از هر پنجره دیده میشود، با پنجره دیگر متفاوت است و این حاصل ابعاد و موقعیت متفاوتی است که پنجرهها دارند.
اصالت
همه چیز در اینجا واقعی است؛ چیزی برای نمایش صرف وجود ندارد. هر بیرونزدگی یا تورفتگی نما حاصل یک جریان واقعی در پلان واحدهاست و تمام جریان جاری در ساختمان، زاییده رویدادهایی است که در آن اتفاق میافتد.
Ham-Sayeh Apartment
Razan Architects (Navid Emami)
Location: Karaj, Iran
Date: 2015
Area: 6,500 sqm
Status: Completed
Client: Benis Roosta Co.
Design Team: Nasim Nouri, Saeed Souri, Hamed Ahmadi, Behrouz Samadi, Fatemeh
Rostami, Meisam Fallahi, Elnaz Farzadfar, Zahra Hatefi Nia
Project Manager: Saeid Souri
Structural Consultant: Vahid Gharakhani Nia
Mechanical Consultant: Hoofar Esmaeili
Electrical Consultant: Nina Amooshahi
Construction: Morteza Hosseini Manesh, Farid Eslami
Supervision: Razan Architects
Photo: Hossein Farahani
Awards: 3rd Place of Memar Award 1394 in Residential Apartments Category
Based on the urban situation, people’s lifestyle and revitalizing the concept of reconciling human and nature, the architect tried to create a pattern within which all the expectations fit. “The building is called Ham-Sayeh (means The Neighbor), in order to be neighboring to the shading tree in the yard. We want it to be arisen from the nature and to describe architecture as a living paradigm.” said the architect.
One of the remarkable specifications of the project is using recycled materials, in order to lower the budget. The white façade is a product of combining cement and recycled stone. “We tried to bring the architecture into the homes of ones who had forgotten the “Quality”, because of its high cost.” said the architect.
Communication
The interior communal spaces provide the opportunity for the residents to easily communicate. The yard has short walls, so the neighbors can let themselves inside, rest under the shade of the tree and have a friendly chat.
Diversity
Order is nature’s quiddity. Architect looks for creation of inner order based on diversity as well as harmony. Reducing repetitive elements and using a modular design system resulted in a variety of different apartments, both in the structure of the plan and the exterior façade.
Originality
Everything seems original here. All the spaces are designed based on a function.
Being a home
The units get enough amount of daylight. Terraces are like private little gardens that have a great view to the city.