Villa No. 30 / Padir Consulting Engineers

ویلای شماره ۳۰

مهندسین مشاور پادیر (سعید میرمحمدصادقی، لادن زارعی)

رتبه نخست دومین دوره جایزه شایستگی معمار ایرانی (۱۳۹۸)

موقعیت: کرج، ایران (جاده قدیم کرج ـ قزوین، شهرک حمیدیه)
تاریخ: ۱۳۹۶
مساحت: ۱۶۰ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: بخش خصوصی
همکار طراحی: بنفشه زارعی
ترسیم کامپیوتری: نسترن روحی‌پور
سازه: عباس ذوالقدر، نسیم میثاقی
تاسیسات مکانیکی: عارف صمدی، میثم صادقی
تاسیسات الکتریکی: علی چهاردلی
اجرا: سعید میرمحمدصادقی، عباس ذوالقدر
مدیر اجرایی: عباس ذوالقدر
کنترل پروژه: نسیم میثاقی
تیم اجرایی: امیرحسین صدیقی، شادمان محمدی، بابک نوفرستی، فرهنگ محمدی، سعید کمریش، محمدرضا محمود کلایه
امور پشتیبانی اجرا: مهسا بابایی، مهدی محمدی
مشاور و مجری فضای سبز: ابراهیم مهاجر، سارا حسین‌خانی
تاسیسات برودتی و حرارتی: دامون سرویس
عکس: علی دقیق
جوایز: رتبه دوم گروه مسکونی تک‌واحدی جایزه معمار ۱۳۹۶، رتبه اول گروه ساختمان‌های مسکونی دهمین جایزه معماری داخلی ایران (۱۳۹۶)

ویلای شماره ۳۰ در شهرک حمیدیه، در حوالی منطقه کردان کرج، در زمینی به مساحت ۲۸۰۰ مترمربع احداث شده است. با توجه به فاصله نه چندان دوری که ویلا از تهران دارد، درخواست کارفرما این بود که اگرچه از ویلا برای اقامت‌های طولانی‌مدت، احتمالا کمتر استفاده خواهد شد، ولی فضایی ایجاد شود برای دور هم جمع‌شدن‌های خانواده، تا هر زمان که فرصتی برای فاصله‌گرفتن از هیاهوی شهر دست دهد، حتی برای زمانی کوتاه، بتوان از این فضا استفاده کرد.

ویلای شماره 30 / مهندسین مشاور پادیر
Courtesy of Padir Consulting Engineers | Photo: Ali Daghigh

با توجه به ضوابط و قوانین ساخت‌وساز در این منطقه، متراژ ساخت برای زمین مورد نظر، حداکثر تا ۸۰ مترمربع سطح اشغال، مجاز اعلام شد و در نهایت، طراحی ویلا نیز بر اساس همین محدودیت انجام گرفت. در مراحل آغازین روند طراحی، با توجه به این واقعیت که متراژ کم، محدودیتی جدی به نظر می‌رسید، به نوعی، پروسه طراحی، بیشتر مسیر خلق یک سرپناه را به خود گرفته بود که همین موضوع نیز در مراحل تکمیلی طرح، راهگشا بود. بر این اساس، ایده اصلی طراحی، به یکی از ریشه‌ای‌ترین کارکردهای معماری، یعنی «سر پناه» یا Shelter اشاره دارد.

ویلای شماره 30 / مهندسین مشاور پادیر
Courtesy of Padir Consulting Engineers | Photo: Ali Daghigh

با پیش‌بردن ایده Shelter، سقف به عنوان یک عامل اصلی در ایجاد سرپناه، کارکرد چندگانه‌ای پیدا کرده و به نوعی، بخش عمده‌ای از پوسته ساختمان را شکل داده است. سقف در حالی که سرپناهی برای بخش شیشه‌ای ساختمان ایجاد می‌کند، جایی که رو به جنوب کرده است، کارکرد سایه‌بان دارد و در شمال، فرم شیب‌داری به خود گرفته است تا آب باران را به سمت باغچه‌ها و فضای سبز مجاور ساختمان هدایت کند. همچنین، پوسته دولایه نما که در سمت جنوب قرار گرفته است، امکان تهویه طبیعی در لایه‌های نما را فراهم می‌کند.

ویلای شماره 30 / مهندسین مشاور پادیر
Courtesy of Padir Consulting Engineers | Photo: Ali Daghigh

برای پوسته شیشه‌ای نما که زیر «سرپناه» قرار گرفته است، از پانل‌های شیشه‌ای پشت رنگ‌شده استفاده شده است که ویژگی آینه‌گون به خود می‌گیرند و نمای ساختمان را به آینه‌ای تبدیل می‌کنند که فضای سبز و درختان مجاور را منعکس می‌کند. این موضوع باعث شده است که گاه، مرز بین پوسته بنا و طبیعت، مرز خیلی پررنگ و جداکننده‌ای نباشد و به نوعی، سعی شده است پوسته بنا، امتداد و انعکاسی از طبیعت پیرامون باشد.

ویلای شماره 30 / مهندسین مشاور پادیر
Courtesy of Padir Consulting Engineers | Photo: Ali Daghigh

با توجه به محدودیت‌های متراژ بنا، در طراحی داخلی پروژه، سعی بر این بوده است که محوطه پیرامون پروژه، جزیی از فضای طبقه اصلی (همکف) باشد؛ سکوی چوبی پیرامون ویلا و استخر به داخل فضا امتداد پیدا می‌کند و سطوح کف فضاهای داخلی را شکل می‌دهد. همچنین، هم در داخل و هم در خارج ویلا، به طور پیوسته‌ای، از چوب و نیز از شیشه‌هایی که یا فضای سبز را قاب کرده‌اند یا آن را به شکل آینه‌گونی منعکس کرده‌اند، استفاده شده است که مرز بین فضاهای داخلی و خارجی را از بین برده و با ایجاد ارتباط پیوسته‌ای بین درون و بیرون بنا، فضای معماری خلق‌شده را به فراتر از محدوده ۸۰ متری طبقه همکف ویلا گسترش داده است.

ویلای شماره 30 / مهندسین مشاور پادیر
Courtesy of Padir Consulting Engineers | Photo: Ali Daghigh

در سازه بنا، از اسکلت فلزی استفاده شده است، از آنجا که این فرصت را ایجاد کند تا عضوهای سازه‌ای سقف، مقاطعی با سایز محدودتر داشته باشد تا بتوان ضخامت سازه پوسته سقف را هماهنگ با معماری، طراحی و تنظیم کرد.

Villa No. 30

Padir Consulting Engineers (Saeed Mirmohamad Sadeghi, Ladan Zarei)

Location: Karaj, Iran (Hamidieh)
Date: 2017
Area: 160 sqm
Status: Completed
Client: Private Sector
Design Associate: Banafsheh Zarei
CAD Drawing: Nastaran Rouhipour
Structural Design: Abas Zolghadr, Nasim Misaghi
Mechanical Consultant: Aref Samadi, Meysam Sadeghi
Electrical Consultant: Ali Chahardouli
Construction: Saeed Mirmohamad Sadeghi, Abas Zolghadr
Construction Manager: Abas Zolghadr
Project Controller: Nasim Misaghi
Construction Team: Amir Hossein Sedighi, Shadman Mohamadi, Babak Noferesti, Farhang Mohamadi, Saeed Kamrish, Mohamadreza Mahmoud Kalayeh
Construction Support Team: Mahsa Babaei, Mehdi Mohamadi
Landscape Consultant & Contractor: Ebrahim Mohajer, Sara Hosseinkhani
Heating, Cooling & Ventilation System: Damon Service
Photo: Ali Daghigh
Awards: 2nd Place of Memar Award 1396 in Single-Unit Residential Category, 1st Place of 10th Iranian Interior Architecture Award (1396) in Residential Buildings Category

Not too far away from Iran’s capital, Tehran, Villa No. 30 is a family getaway house designed not to exceed 80 square meters foot print, in order to meet the applicable zoning by-laws and the project budget.

The design intent is to emphasize the very fundamental essence of architecture: providing shelter. As an essential element in provision of shelter, the roof of the villa is designed to perform a multifunctional building skin which, while shelters a glass structure, facing south, it provides sun shade, and facing north, it is sloped to harvest the rainwater towards the exterior planters. The double skin façade facing south, also allows for natural exterior ventilation. The glass skin of the building is made of back painted glass panels which create a sense of invisible building skin and mirror the adjacent plants and trees.

The material palette, using wood and mirrored glass panels which either frame the adjacent green spaces or mirror them, is consistent throughout the interior and exterior of the villa, eliminating the border between the outdoor and indoor spaces and extending the experience of architectural space beyond the perimeter of the 80 square meters ground floor.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *