ساختمان مسکونی خشت‌باف / دفتر معماری ایماژ

Khesht-Baf House / Imagearchitects

ساختمان مسکونی خشت‌باف

دفتر معماری ایماژ (نوید تولایی، آرمین شایانپور، محمدمهدی شرافت‌پیما)

موقعیت: تهران، ایران
تاریخ: ۱۳۹۸
مساحت: ۹۱۲ مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: احمد دمرچلی
عکس: محمدحسین حمزه‌لویی، محمدمهدی شرافت‌پیما

ساختمان خشت‌باف در فاز پنج منطقه شهرک غرب تهران واقع شده است. معماری این ساختمان در حالی به دفتر معماری ایماژ واگذار شد که ساخت اسکلت و بتن‌ریزی آن به اتمام رسیده بود. خشت‌باف دارای چهار طبقه است كه دو طبقه زیرزمین آن به استخر، سالن بدن‌سازی، پاركینگ، انبار و موتورخانه، و طبقات اول و دوم آن به واحدهای مسکونی اختصاص یافته است. چالش اصلی در این پروژه، ایجاد فضایی با تركیب‌بندی ایرانی، برای زندگی مدرن دو برادر، در ساختمانی از پیش ساخته‌شده بود که كالبدی غریبه و نامانوس با خواسته‌های آنها داشت.

ساختمان مسکونی خشت‌باف / دفتر معماری ایماژ
Courtesy of Imagearchitects | Photo: M.H. Hamzehlouei

در مرحله اول، با تفكیك دو بخش اندرونی و بیرونی در ساختمان، فضاهای مناسب فعالیت دو خانواده در باغ‌بام، حیاط پشتی، و استخر و سالن بدن‌سازی پیش‌بینی شد. در ادامه، با همین رویكرد تلاش شد برای ایجاد سلسله‌مراتب و حفظ محرمیت، در داخل واحدها نیز تفكیك‌های فضایی با اضافه‌كردن عناصر كالبدی همچون دیوار و پانل‌های متحرك و ثابت اعمال شود. در همین راستا، پانل‌های پیمون‌بندی شده متحرك كه موجب تفكیك فضای سالن پذیرایی و نشیمن می‏‌شوند، به داخل واحدها اضافه شدند. این پانل‌ها به دلیل انعطاف‌پذیر بودن، امكان ایجاد انعطاف در محیط زندگی خصوصی و جمعی (مهمانی‌ها) را می‌دهند كه در اتاق‌های قدیمی دارای بازشوهای سه‌دری و پنج‌دری به یكدیگر، شاهد این ویژگی بوده‌ایم.

ساختمان مسکونی خشت‌باف / دفتر معماری ایماژ
Courtesy of Imagearchitects | Photo: M.H. Hamzehlouei

همجواری ساختمان با همسایه‌ها از یك طرف، و پارك محلی از سوی دیگر، تصمیم‌گیری در مورد انتخاب میزان و نوع گشودگی‌های نما را دشوار ساخته بود. با توجه به اینکه ذات زندگی شهری و آپارتمانی امروزی در تناقض با زندگی درون‌گرا در خانه‌های قدیمی ایرانی است، پنل‌هایی منحنی به نمای ساختمان اضافه شد كه دارای بازشوهایی با الگویی پارامتریك هستند و باعث محدودیت دید از خیابان به داخل اتاق‌ها، و همزمان، باعث تقویت دید فضاهای داخلی به فضای سبز واقع در ضلع غربی حجم می‌شوند. این كنترل دید باعث القای حس امنیت و افزایش حس آرامش و خلوت در فضاها می‌شود.

ساختمان مسکونی خشت‌باف / دفتر معماری ایماژ
Courtesy of Imagearchitects | Photo: M.H. Hamzehlouei

حفظ محرمیت در ساختمان، علاوه بر داشتن پایه‌های بنیادین در عقاید و رسومات ما، بر پایه اصول اقلیمی نیز استوار شده است. ایجاد پوسته مشبك باعث می‌شود تا گرمای مورد نیاز در زمستان تامین شود، اما نور آفتاب آزاردهنده در تابستان نتواند وارد اتاق شود. علاوه بر ایجاد محرمیت، فیلتر آلودگی بصری شهر نیز هدفی بوده كه به وسیله پانل‌های آجری مشبك تامین شده است. همچنین كادربندی دید افراد از داخل به بیرون، و سیالیت قاب‌های نما و پترن گسترش‌یافته پارامتریك باعث شده است تا تجربه یك نمای زنده به بیننده اعطا شود.

ساختمان مسکونی خشت‌باف / دفتر معماری ایماژ
Courtesy of Imagearchitects | Photo: M.H. Hamzehlouei

علاوه بر مسائل مربوط به طراحی مردم‌وار، نیاز به راه‌اندازی سریع كارگاه و مسائل اقتصادی مرتبط با كارفرما و مجری باعث شد تا جای ممكن، پانل‌ها و عناصر معماری اضافه‌شده به ساختمان، به صورت پیمون‌بندی شده طراحی شوند. این امر موجب شد عناصر تولیدكننده فضاهای ایرانی در این ساختمان كه به صورت ملحقاتی بر كالبد پیشین بنا هستند، با سرعت بالا تكمیل شوند تا ساختمان سریع‌تر قابل بهره‌برداری شود.

Khesht-Baf House

Imagearchitects (Navid Tavallaie, Armin Shayanpour, Mohammad Mahdi Sharafatpeima)

Location: Tehran, Iran
Date: 2019
Area: 912 sqm
Status: Completed
Client: Ahmad Damarchali
Photo: M.H. Hamzehlouei, Mohammad Mahdi Sharafatpeima

Khesht-Baf building is located in west part of Tehran. The architecture of the building was handed over to the Imagearchitects, when the construction of the skeleton and concrete work was completed. Khesht-Baf has four floors; two of which are underground and used for swimming pool, gym, parking lot, storage room and mechanical room, and the first and second floors are residential units. The main challenge in this project was to create a space that meets the needs of Iranian life for two brothers living a modern life, in a pre-constructed building with a strange and immaculate body.

In the first phase, separating the interior and exterior portions, spaces were provided for the activities of the two families in the roof garden, backyard and pool and gym. In addition, spatial separations within each unit were attempted to create a hierarchy and privacy. One of the things to do in this regard, is to add movable partitions inside the unit that separate the living and dinning room space. These panels increase the flexibility of the space for the user, to make the space smaller or larger, depending on the requirements and capacity.

Keeping privacy with surrounding buildings, on the one hand, and the view of the local park, on the other hand, made it difficult to decide on the extent and type of facade openings. Therefore, curved panels were designed for the building’s facade, with parametric patterns that feature openings that limit the visibility of the street into the rooms while enhancing the visibility of the interiors to the green space on the west side of the building. This visual control induces a sense of security and a sense of relaxation in the spaces.

In addition to the fundamental foundations of Iranian beliefs and customs, this privacy is also based on the principles of climate. Creating lattice parametric shells can provide the needed heat in the winter, but annoying sunlight in the summer can’t get in the room. In addition, the city’s visual pollution filter was also a target controlled by brick panels. The framing of the view from the inside out as well as the fluidity of the parametrically expanded frame and patterns make the viewer experience a dynamic view.

In addition to the popular design issues, the need for a quick start-up of the construction and economic issues made the panels and architectural elements of the building modular. This increased the speed of operation of the building.

2 thoughts on “Khesht-Baf House / Imagearchitects”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *